Investeringen in maïs

Investeren in maïs kan een zeer aantrekkelijke manier zijn om snel geld te verdienen. Tegelijkertijd zijn er ook grote risico’s. De prijs hangt eigenlijk sterk af van bijvoorbeeld de oogstopbrengst of eventuele gebeurtenissen op wereldschaal. Er zijn verschillende manieren om in maïs te investeren. Dit kan door het direct te kopen, maar bijvoorbeeld ook door trackers en futures op de beurs te verhandelen. Een laatste optie is om te investeren in bedrijven die veel maïs in hun producten hebben verwerkt.

Steeds meer mensen investeren in maïs. Het kan zeker een aantrekkelijke grondstof zijn om op lange termijn in te investeren, aangezien de vraag ernaar naar verwachting zal toenemen. Tegelijkertijd groeit het aanbod maar beperkt. Na de kredietcrisis zijn beleggers massaal hun geld gaan beleggen in grondstoffen. Ze verloren veel geld door de kredietcrisis en gingen op zoek naar alternatieve manieren van beleggen. Ze hadden ook geen graan meer. Daarom is de wisselkoers in 2014 verdrievoudigd ten opzichte van 2008. Dit komt vooral door de toenemende vraag naar maïs. Dit hangt weer samen met de toename van de wereldbevolking. Daarnaast is de vraag naar ethanol toegenomen. Dit is een biobrandstof die onder meer wordt gewonnen uit maïs. Deze brandstof is al lang populair als een milieuvriendelijk alternatief voor benzine. Telers komen er echter steeds vaker op terug omdat de maïs die gebruikt wordt om ethanol te maken veel ruimte inneemt die ook gebruikt kan worden voor voedselproductie. Naast ethanol wordt maïs ook gebruikt om popcorn, cornflakes en bloem te maken.

Hoe kan ik investeren in maïs?

Er zijn verschillende manieren om in maïs te investeren. Een manier is om maïs fysiek te kopen en het vervolgens door te verkopen als de prijs is gestegen. Dit is alleen nuttig als de mais in grote hoeveelheden kan worden bewaard. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn waar mais goedkoop kan worden opgeslagen. Gedroogde maïs is lang houdbaar. Dit zal voor de meeste mensen geen optie zijn. In dat geval is de beste oplossing om zogenaamde trackers aan te schaffen. Dit zijn aandelen die de prijs van maïs volgen. Wanneer de prijs stijgt, profiteert u, en wanneer de prijs daalt, verliest u.

toekomstige contracten

Een andere mogelijkheid is het kopen van zogenaamde futures-contracten. Dit geeft u het recht om op een bepaald moment in de toekomst maïs te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs. Futures-contracten worden veel gebruikt door onder meer bedrijven die maïs tot hun producten verwerken. Op deze manier elimineren ze het risico om in de toekomst te dure maïs te moeten kopen. Tegelijkertijd profiteren ze minder van de lage prijs van maïs. Futures worden echter ook door beleggers gekocht om door te verkopen. De waarde van de futures fluctueert met de stijging en daling van de graanprijs. Het is mogelijk om direct op de Amsterdamse beurs te beleggen in trackers en futures via een beleggingsrekening zoals ING Bank, Rabobank en SNS Bank.

bedrijven

Een laatste optie is om te investeren in bedrijven die veel maïs in hun producten gebruiken, zoals Kellog’s. De waarde van deze bedrijven zal vooral stijgen als de prijs van maïs laag is.

Risico’s van beleggen in maïs

Investeren in maïs brengt bepaalde risico’s met zich mee. Misschien wel het grootste nadeel is dat de prijs snel op en neer gaat. Maïs kan in een week gemakkelijk vijftien procent in waarde dalen. Anderzijds is er een even snelle stijging. De prijs reageert bijvoorbeeld sterk op nieuws over een mislukte oogst of ander nieuws dat de graanaanvoer beïnvloedt. Een goed voorbeeld hiervan is de boycot die westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld na de inval in Oekraïne. Als gevolg hiervan is er bijna geen Russische maïs op de internationale markt, en dit zorgt voor een verdere stijging van de prijs van poststukken.€