Investeringen in macht
Als je naar de beleggersmarkt kijkt, zie je dat er veel mogelijkheden zijn om te investeren. U kunt beleggen in goud, zilver en platina. Er zijn echter nog steeds veel metalen waarin u kunt beleggen. U kunt bijvoorbeeld ook beleggen in koper. Metaalkoper wordt de laatste tijd veel gestolen, vooral op de baan en op de baan gebeurt het veel. Dit is niet zonder reden, want koper kan veel geld opleveren. Sinds het voorjaar van 2014 is de koperprijs gestegen en als gevolg daarvan wordt er steeds meer in koper geïnvesteerd.
Wat is koper?
Koper is een grondstof en behoort tot harde goederen of “harde grondstoffen”.
Het is een metaal dat rood van kleur is. Het materiaal is zeer flexibel en daardoor gemakkelijk te vervormen. Het heeft ook een hoge thermische en elektrische geleidbaarheid, dus het wordt veel gebruikt in de industrie. Het wordt veel gebruikt in materialen zoals koperdraad, munten, elektromagneten, muziekinstrumenten, elektrische circuits en waterleidingen.
Koper wordt vaak gebruikt om andere metalen te maken, ook wel legeringen genoemd. Een legering is dus een vast mengsel van metaal met een of meer elementen. In combinatie met koper en andere edele metalen worden bijvoorbeeld de volgende metalen geproduceerd: aluminiumbrons, babbittmetaal, constantaan, messing of nikkel.
Ontwikkeling koperprijzen
Vanaf het voorjaar van 2014 is een stijging van de prijzen voor harde goederen of metalen te zien. Sinds het voorjaar van 2014 zijn ook de koperprijzen een aantal weken op rij gestegen, zowel in Shanghai als in Londen. Deze toename van koper wordt veroorzaakt door beperkte voorraden. Als gevolg hiervan zijn Chinese kopers bereid een grote premie te betalen voor fysieke levering van koper. Deze premie is sinds 2011 niet meer zo hoog geweest. Kopervoorraden zijn zo klein omdat veel koper fysiek is opgeslagen. In totaal wordt ongeveer 1 miljoen ton opgeslagen, die als onderpand dienen voor bankleningen.
Een andere reden voor de stijging van de koperprijs is dat de overheidsinstantie China State Reserve Bureau (SRB) is teruggekeerd naar de kopermarkt. SRB is sinds 2014 weer actief op de kopermarkt en koopt grote kopervoorraden op. Deze partij heeft zich tot doel gesteld dat de koperreserves eind 2015 2 miljoen ton bedragen. Het is niet bekend wat de partij met de kopervoorraad gaat doen.
Mede door de intrede van RSB op de kopermarkt is aan de daling van de koperprijs begin 2014 een einde gekomen, de koperprijs bedroeg medio maart 6.321 dollar per ton. De prijs van $ 6.321 was de laagste prijs op de kopermarkt en de prijzen zijn sindsdien gestegen tot $ 6.600 per ton. Volgens betrouwbare bronnen in de kopermarkt is de toename van koper te wijten aan het feit dat RSB tussen maart en april 2014 tussen de 200.000 en 350.000 ton koper heeft ingekocht. Daarnaast heeft RSB nog eens 500.000 ton van de wereldmarkt gehaald. De aankoop van deze grote kopervoorraden heeft geleid tot lage kopervoorraden en, zoals hierboven vermeld, hogere premies voor directe koperlevering. Van begin 2014 tot voorjaar 2014 is de premie plotseling gestegen van $ 70 per ton naar $ 130 per ton. De verwachting is dat de prijsstijging in ieder geval tot eind 2014 zal doorzetten.
Hoe te investeren in vermogen?
Zoals hierboven vermeld is de stijging van de koperprijs zichtbaar sinds het voorjaar van 2014. Dit komt vooral doordat de RSB, een Chinese overheidsinstantie, grote hoeveelheden koper heeft opgekocht. Naarmate de koperprijzen stijgen, kan het heel aantrekkelijk zijn om in koper te investeren. Er zijn verschillende methoden om te onderscheiden hoe u kunt investeren in vermogen.
Een methode die u kunt gebruiken, maar die niet wordt aanbevolen, is om fysiek koper te kopen. Dit is niet handig want dan moet je wel een grote opbergruimte hebben. Investeren op de aandelenmarkt is veel handiger. Er zijn verschillende financiële instrumenten waarop u op de aandelenmarkt kunt wedden:
Investeringen in macht
Er zijn verschillende makelaars en beleggingsfondsen waar u in de kopergrondstof kunt beleggen. Als u voor deze methode kiest, moet u controleren in welke makelaars of beleggingsfondsen u wilt beleggen. Het grote verschil tussen een broker en een beleggingsfonds is dat je bij een broker veel zelfstandiger kunt beleggen. Daarnaast heb je meer vrijheid en als je een internetverbinding hebt, kun je altijd en overal beleggen.
Investeren in stroom door middel van een termijncontract
U kunt ook beleggen in stroom met een futures-contract, ook wel futures-contract genoemd. Een futures-contract is een financieel contract tussen twee partijen dat aangeeft wanneer, hoeveel en tegen welke prijs koper wordt verhandeld. Het is een futures-contract en wanneer de datum komt, wordt de koper automatisch verhandeld. Daarom is een futures-contract voor stroom een transactie met macht in de toekomst.
Investeren in vermogen door middel van een optie
U kunt ook via een optie beleggen in koper. Een optie is het recht om stroom te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs die voor een bepaalde periode vaststaat. Dit is een recht, dus u bent niet verplicht om de koper binnen de gestelde termijn te kopen of te verkopen.
Investeren in vermogen via ETF’s
U kunt ook in de koper beleggen via een exchange-traded fund of ETF. Ook wel een tracker genoemd, de ETF volgt de kopermarkt als geheel. De kopermarkt wordt dus als geheel gevolgd en u hoeft geen individuele koperprijzen te volgen. Het gebruik van een koperen tracer kan u veel tijd besparen.€