Investeringen in landbouw- en bosgronden

Investeren in landbouw- en bosgrond is een veilige investering. Dit komt omdat land een eindige hulpbron is en daarom altijd waarde zal behouden, ongeacht of de economie volledig instort. Bovendien krijg je bij het investeren in landbouw- en bosgrond het gevoel dat je echt in iets tastbaars hebt geïnvesteerd.

Beleggen is de perfecte manier om geld te verdienen met je zuurverdiende kapitaal. Als de meeste mensen denken aan beleggen, denken ze aan het kopen en verkopen van aandelen in bedrijven of het verhuren van gebouwen. Een andere, enigszins atypische manier om je zuurverdiende geld te investeren, is door landbouw- en bosgrond te kopen.

Hoe beleggen?

Investeren in land en bossen is niet zo moeilijk. Afhankelijk van uw budget kunt u een groter of kleiner stuk grond kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in bedrijven, fondsen of holdings die actief zijn in de bosbouw en landbouw in het buitenland (vaak in Oost-Europa). Stel zo’n € 10.000 veilig als u echt een stuk grond wilt kopen. Als je via een stichting of een bedrijf kunt werken, kun je beginnen met een bedrag tussen de 500 en 2000 euro.

Bron: Pezibeer, Pixabay

Geld verdienen met landbouwgrond

Het grote voordeel van investeren in landbouwgrond is dat het gemakkelijk is om iemand anders op de landbouwgrond te laten werken zonder al te veel kosten. Dit kan door het huren of pachten van landbouwgrond. Hierdoor hoeft u niet veel zelf te doen om rendement te krijgen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de landbouwgrond zelf in gebruik te nemen.

verhuur

Zowel in België als in Nederland bestaat de mogelijkheid dat er een pachter op de landbouwgrond staat. Vaak zullen deze huurders boeren zijn. Het voordeel is dat de grond op het moment van aankoop al relatief lang een huurder heeft. Nadeel is dat de huurovereenkomsten doorgaans lager zijn dan de normale canon en dat de huurders zeer sterk worden beschermd door de wetgever. Het is bijna onmogelijk om een ​​huurder vroegtijdig van de grond te krijgen. Het is natuurlijk niet leuk als je perceel een andere bestemming heeft. Voor grond die nog niet verhuurd is, kunt u desgewenst eenvoudig een nieuwe huurder vinden.

Huren

U kunt er ook voor kiezen om landbouwgrond te pachten. In tegenstelling tot de pacht geldt deze niet voor professionele boeren, maar voor particulieren. Vaak zullen dit paardeneigenaren zijn. Ze bieden meer geld voor het gebruik van uw land en gebruiken flexibelere, kortlopende contracten. Aan de andere kant kunnen huurders heel snel vertrekken. Daarnaast zullen deze huurders hogere eisen stellen aan toegankelijkheid en eventueel infrastructuur (hek, stal of omheining, …).

Bewerk jezelf

De laatste optie is om zelf je land aan te passen. Voor kleinere percelen kan dat perfect met gewoon tuingereedschap, maar wil je grotere stukken land bewerken, dan zul je moeten investeren in machines, ploegen, dieren, … Je moet dus de kosten en een uitkering. zorgvuldig wanneer u beslist. zou besluiten zelf een groot stuk land te bewerken.

Bron: Mzlle, Pixabay

Geld verdienen met bosgrond

Wanneer u investeert in bosgrond, is het vaak mogelijk om deze alleen voor uzelf te gebruiken. U zult dus zelf de bomen moeten planten, zelf het bos moeten onderhouden, de bomen moeten kappen (of laten kappen),… Daarom worden bossen meestal niet verhuurd, behalve voor speciale buitenactiviteiten. Voordat u bomen plant, moet u goed nadenken over wat voor soort bomen u wilt planten. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met de grondsoort van de verkregen grond, maar ook met de groeitijd en kenmerken van de bomen. Bomen die sneller groeien, zullen bijvoorbeeld sneller maar minder geld opleveren.

Investeringen in bos- en landbouwfondsen

Investeren in fondsen en boerderijen met bos- en landbouwportefeuilles is heel eenvoudig. Met een effectenrekening kunt u vrij snel aandelen of fondsen van dergelijke bedrijven kopen. Als u geen effectenrekening heeft, kunt u uw bankier altijd vragen er een te openen of te kijken naar andere opties. Let op: u wordt in dit geval geen eigenaar van de grond, maar krijgt een aandeel in het bedrijf/stichting die eigenaar is van de bossen en landbouwgrond. U wordt dus geen eigenaar van die grond. Dit is belangrijk omdat bedrijven failliet kunnen gaan en u geen aanspraak kunt maken op de grond. Bij de vorige twee opties blijft u altijd eigenaar van de grond.

Retouren en risico’s

efficiëntie

Het rendement op investeringen in bosbouw en landbouw is laag. Voor landbouwgrond hangt de opbrengst af van het al dan niet hebben van een pachter op uw grond. Als u een huurder op uw grond heeft, is de winst vaak minder dan 1%. Als je het paard gewoon aan hobbyisten kunt verhuren, zal je rendement hoger zijn, maar ben je erg blootgesteld aan de vraag naar paardenweiden in jouw omgeving. Als u uw eigen landbouwgrond zou gebruiken, hangt uw investeringsrendement af van het type teelt dat u kiest en de gemaakte kosten voor machines, hekken, gebouwen, …

De bosopbrengsten zijn ook laag, vooral in Vlaanderen en Nederland, waar bosgrond relatief duur is. Ook kan het zijn dat u lang moet wachten voordat de door u geplante bomen gerooid kunnen worden. Toch wordt verwacht dat in 2017 de prijzen van duurzaam aangeplante bomen zullen stijgen. Houd er rekening mee dat u vaak ook subsidies kunt ontvangen als u de juiste boomsoort plant, wat een aanzienlijk financieel bedrag is en de initiële plantkosten aanzienlijk kan verlagen. De kans is echter groot dat als u niet zelf voor het bos zorgt, u geld verliest op uw investering. Bosbouw in Nederland en Vlaanderen (in 2017) is dan ook niet echt een goede investering en behaalt u een rendement van 1-2% per jaar als u zelf het bos gaat beheren. Investeren in buitenlandse bossen, zoals Oost-Europa, kan veel winstgevender zijn omdat je voor minder geld meer bos (grond) kunt krijgen en omdat de arbeidskosten veel lager zijn.

Overigens is het voor zowel landbouw- als bosgrond interessant om te zoeken naar jagers die jachtrechten op uw land willen pachten. Als u een vijver op uw eigendom heeft, is het soms mogelijk om visrechten te leasen. Zorg ervoor dat de huurovereenkomsten voor deze rechten niet in werking treden met enige overeenkomst die u mogelijk heeft met de huurders of verhuurders van de grond zelf.

Naast het financiële rendement heeft u ook het voordeel dat deze investeringen tastbaar zijn. Wat is er fijner dan een frisse neus halen of uw oog trots laten glijden over de majestueuze pracht van de natuur die u uw eigendom mag noemen? Dit is natuurlijk voorzien als uw investering dicht bij uw huis is en u volledige toegang tot uw eigendom heeft.

risico’s

Lage regelgeving betekent ook een laag risico. Investeren in landbouwgrond en bossen brengt weinig risico’s met zich mee. Zelfs als de economie tegenvalt, behoudt u altijd de grond die u hebt gekocht. Grond kan niet failliet gaan en behoudt altijd een bepaalde waarde. Zeker in het dichtbebouwde Nederland en Vlaanderen, waar dergelijke grond schaars is. Daarnaast bieden leases en huurovereenkomsten enige bescherming tegen korte termijn prijsschommelingen. Aan de andere kant kan het bos altijd wat langer blijven staan ​​totdat de houtprijzen gunstig zijn voor de verkoper. Tenzij u besluit groenten of fruit te gaan telen of dieren op uw land te houden, bent u relatief weinig blootgesteld aan schommelingen op korte en middellange termijn. Zonder deze zekerheid zijn indirecte investeringen in bossen en landbouwgrond via bedrijven, holdings of fondsen uiteraard veel riskanter. Het rendement is echter in verhouding tot de risico’s en natuurlijk iets hoger bij dit type belegging.

Een belangrijk risico dat veel mensen over het hoofd zien, is rechtsonzekerheid. Regelgeving, ruimtelijke structuurplannen, etc. worden regelmatig gewijzigd, zeker als we het over bossen hebben, dit kan uw rendement flink aantasten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u geen kapvergunning meer krijgt voor de bossen die u wilt kappen. Onderzoek daarom, voordat u een aankoop doet, de regio en de wetten van het stuk grond dat u wilt kopen zeer zorgvuldig.

Conclusie

Investeren in landbouw- en bosgrond is een alternatieve vorm van beleggen die weinig risico maar ook weinig rendement biedt. In Vlaanderen en Nederland kun je nauwelijks geld verdienen, zeker met bosbouw. Mensen die op een alternatieve manier willen beleggen, maar een hoger rendement (en dus een hoger risico) willen, moeten naar andere opties kijken, zoals financiële crowdfunding.€