Investeringen in Kazachstan

Kazachstan is een zeer aantrekkelijk land om in te investeren. Het land is een snelgroeiende economie en heeft grote olie- en gasreserves. Dit maakt het waarschijnlijk ook op de lange termijn een zeer aantrekkelijke investering. Tegelijkertijd zijn er risico’s verbonden aan beleggen in Kazachstan. Er is dus één heerser aan de macht. Lees er alles over in dit artikel.

Steeds meer beleggers ontdekken Kazachstan als een aantrekkelijke markt om in te investeren. Dit komt omdat beleggers steeds vaker op zoek gaan naar plaatsen waar ze een groot rendement op hun geld kunnen halen. Dit komt vooral omdat ze het vertrouwen in de westerse markten gedeeltelijk hebben verloren. Dit was vooral een gevolg van de kredietcrisis. Daarvoor was er de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huiseigenaren konden hun hypotheek niet meer betalen. Daardoor kwamen veel banken in financiële moeilijkheden. Verschillende banken gingen failliet of moesten door overheden overeind worden gehouden. De aandelenmarkten over de hele wereld daalden. Dat gebeurde later tijdens de eurocrisis opnieuw. Beleggers gingen daarom op zoek naar alternatieve manieren van beleggen en kwamen onder meer terecht in Kazachstan.

Enorme oliereserves in Kazachstan

Kazachstan ligt in Centraal-Azië en maakte tot begin jaren negentig deel uit van de Sovjet-Unie. De bevolking van het land is voornamelijk Russisch of Kazachs. Het land wordt geregeerd door Nursultan Nazarbayev, een ouderwetse autocraat. Hij wist te overleven door goede banden met Rusland te onderhouden. Dat doet hij vanuit zijn nieuwe hoofdstad Astana. Tot 1997 was de hoofdstad Alma-Aty. Het land is erg groot en heeft uitgestrekte steppevlaktes. Nazarbajev probeert ook de banden met het Westen aan te halen. Economisch floreert Kazachstan. Het land heeft grote minerale hulpbronnen en is de veertiende grootste olie-exporteur ter wereld. De gevonden oliereserves liggen op het niveau van een land als Qatar, terwijl de gasreserves vergelijkbaar zijn met een land als Canada. Via de export stromen oliedollars het land binnen. De bouw is in volle gang in de hoofdstad en de welvaart in de rest van het land neemt geleidelijk toe, al is dat niet altijd merkbaar voor de lagere bevolkingsgroepen.

Investeringen in Kazachstan

Nazarbajev heeft het land opengesteld voor oliemaatschappijen uit het westen. Mede hierdoor werkt de economie als een tierelier. De economische groei ligt sinds de jaarwisseling rond de 8 procent per jaar. Het belooft dus veel aan investeerders. Tegelijkertijd zijn er risico’s verbonden aan beleggen in Kazachstan. Het politieke klimaat is onvoorspelbaar. Kazachstan zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om zich meer op China te richten. Daarnaast zou de wisselkoers omhoog kunnen schieten, waardoor beleggen in Kazachstan ineens een stuk minder aantrekkelijk wordt. Tenge is de nationale munteenheid. Ook westerse landen geven steeds meer prioriteit aan duurzame vormen van energieopwekking, waardoor er op termijn minder belangstelling voor grondstoffen zal zijn.

Investeringen in bedrijven in Kazachstan

Er zijn verschillende opties voor diegenen die willen investeren in Kazachstan. Tachtig procent van de nationale index wordt bepaald door vier grote fondsen, namelijk Kazachmys (mijnbouw), Kazmunaigaz (gas) en de banken Kazkommertsbank en Halyk Spaarbank. Het vijfde bedrijf is het uraniumbedrijf UrAsia. U kunt in deze fondsen beleggen via de London Stock Exchange. Ze kopen dan aandelen voor u op de Kazachstan Stock Exchange. Een andere mogelijkheid is om een ​​ABN Amro Kazachstan certificaat aan te schaffen. Tegelijkertijd is Kazachstan ook niet immuun voor de kredietcrisis. In het jaar na de crisis moest de index met twintig procent dalen. Tegelijkertijd was dit verlies beduidend kleiner dan de aandelenmarkten in het Westen.€