Investeringen in infrastructuur
Door de vergrijzing van de infrastructuur in de ontwikkelde wereld en de toenemende behoefte aan infrastructuur in ontwikkelingslanden is vaak een groeiende behoefte aan kapitaal te verwachten. In een tijd waarin traditionele financieringsbronnen opdrogen, biedt dit kansen voor beleggers.
Infrastructuur overleefde elke economische neergang
Alle landen, groot of klein, zullen de komende decennia met enorme veranderingen te maken krijgen. Factoren zoals veranderende regelgeving, hernieuwbare energiebronnen, klanteisen, infrastructuur en financiën, technologie en onderwijs zorgen voor grote uitdagingen voor de toekomst. Ondernemers die anticiperen op dergelijke megatrends en strategieën ontwikkelen om ze te bestrijden, zullen productiever zijn en op korte termijn meer kans hebben om te overleven.
In onze huidige snel veranderende wereld moeten landen leren zich aan te passen aan de nieuwe toekomst. De financiële crisis van 2008 luidde in veel geïndustrialiseerde landen een nieuwe standaardorde in met aanhoudend hoge werkloosheid, strengere regelgeving en lage rentetarieven.
Tegelijkertijd werd de economische, politieke en sociale groei weerspiegeld in de vertraging in opkomende markten. Hoewel het onmogelijk is om precies te voorspellen hoe de wereldeconomie zich zal ontwikkelen, is er één sector die tot nu toe elke economische neergang heeft overleefd: infrastructuur.
Infrastructuur is erg duur
Infrastructuur wordt op vele manieren gedefinieerd, maar verwijst meestal naar de grootschalige openbare systemen, diensten en faciliteiten van een land of regio die een voorwaarde zijn voor een goed functionerende economie. Waaronder:
- vervoer;
- communicatie;
- water voorraad;
- energiek;
- energietoevoer;
- afvalbeheer;
- op openbare plaatsen zoals scholen, postkantoren en gevangenissen.
Infrastructuur wordt gekenmerkt door hoge ontwikkelingskosten als gevolg van hoge toetredingsdrempels. Meestal zijn er langlopende projecten die ook op lange termijn gefinancierd worden.
De rol van de staat ter discussie
In het verleden werd het exploiteren van infrastructurele voorzieningen ten behoeve van burgers beschouwd als een staatsplicht. Tegenwoordig wordt er steeds meer over deze rol gedebatteerd, enerzijds vanwege de kosten voor de belastingbetaler en anderzijds omdat men zich afvraagt of de staat de infrastructuur efficiënter kan organiseren dan particuliere bedrijven. Vanuit staatsoogpunt zijn er goede argumenten voor privatisering. Als gevolg hiervan heeft de publieke sector steeds meer van haar infrastructurele taken verlegd naar de private sector.
Risico en rendement
Het risico- en rendementsprofiel van infrastructuurprojecten is afhankelijk van verschillende factoren. Infrastructuurprojecten zijn in principe vooral aantrekkelijk omdat ze vaak monopolieachtige kenmerken hebben. Dat is niet slecht voor beleggers: het geeft enige zekerheid over het verwachte rendement.
Evenzo bevatten contracten die de inkomsten van wereldwijde infrastructuurbedrijven regelen vaak clausules die het bedrijf in staat stellen de prijzen aan te passen aan de inflatie. Dit gegeven, in combinatie met een stabiel klantenbestand, maakt de kasstromen van veel infrastructuurprojecten relatief onafhankelijk van conjuncturele schommelingen.
Infrastructuur is populairder dan ooit
Wereldwijde groei en verstedelijking, vooral in ontwikkelingslanden, creëren een ongekende vraag naar nieuwe infrastructuur en alle vormen van energie. Toenemende regelgeving, aanhoudende bevolkingsgroei en zelfbewuste, slimme consumenten creëren een enorme behoefte aan investeringen in infrastructuur. Verouderde faciliteiten moeten worden vernieuwd en de bevolkingsgroei dwingt de capaciteit van bestaande systemen tot het uiterste. Ook drainagesystemen en waterbeheer worden steeds belangrijker en brengen grote investeringen met zich mee.
Analisten verwachten een sterke vraag naar infrastructuurvoorzieningen. Voor hen zijn verstedelijking en modernisering de belangrijkste drijvende krachten achter de groei van de wereldwijde infrastructuursector.€