Investeringen in India

India wordt een steeds aantrekkelijker land om in te investeren. Het landelijke rendement is erg hoog. Het land ontwikkelt zich echter economisch minder dan buurland China. Tegelijkertijd biedt het land nog veel kansen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks op de Indiase aandelenmarkt te beleggen. Het is mogelijk om geld te beleggen in fondsen die op hun beurt direct in India beleggen.

India wordt een steeds aantrekkelijker land voor westerse investeerders. De aandelenmarkten in India hebben in 2010 een groei van meer dan vijftig procent laten zien. Dit plaatst het onder de toonaangevende aandelenmarkten ter wereld. Meer aandacht voor India past in het patroon. India wordt samen met Brazilië, Rusland en China ook wel BRIC-landen genoemd. Dit zijn landen die zich langzaam ontwikkelen van een ongunstige situatie naar een economische grootmacht. Het betekent ook dat beleggers veel geld moeten verdienen. Het duurt nog enige tijd voordat India dit punt heeft bereikt.

Investeringen in India

India heeft zich bijvoorbeeld tot nu toe veel langzamer ontwikkeld dan een land als China. Tegelijkertijd heeft India veel voordelen die het beter zou kunnen benutten. India heeft bijvoorbeeld een perfecte bevolkingspiramide. Er zijn veel jonge mensen. Dit betekent dat er veel arbeid is en dat er op korte termijn veel minder uitgaven aan het pensioenstelsel zijn. Een ander voordeel is dat het gemiddelde opleidingsniveau in India ook snel stijgt. Dit betekent dat westerse bedrijven niet alleen goedkope arbeidskrachten in India kunnen krijgen, maar ook banen die enige ontwikkeling vereisen naar India kunnen verplaatsen.

Economische omstandigheden in India

In India ontstaat langzaam een ​​stevige middenklasse. De meeste opties zijn bedrijven die werkzaam zijn in sectoren zoals verzekeringsmaatschappijen, banken, telefoonmaatschappijen en detailhandelaren. Wat India op dit moment mist, is een zeer chaotische infrastructuur. De Indiase regering probeert hier snel verandering in te brengen, maar de realiteit is dat het veel langzamer gaat dan India zou willen. Met een bevolking van 1,1 miljard is India ook een interessante markt. De Indiase overheid probeert deze markt zoveel mogelijk te beschermen, maar moet onder internationale druk steeds meer ruimte geven. Een overweging als u rechtstreeks in India wilt beleggen, is om dit te doen met een Indiase handelspartner. Deze kent de ins en outs en zal waarschijnlijk veel minder gehinderd worden door de Indiase overheid.

Investering in Indiase effectenbeurs

De aandelenmarkt in India is erg volatiel. Prijzen kunnen snel op en neer gaan. Dus iemand die in India investeert, moet het echt voor de lange termijn doen en niet te snel afgeleid worden en in paniek raken als de prijzen plotseling dalen. De langetermijnrendementen zijn tot nu toe zeer goed. Het is voor de meeste Nederlanders niet mogelijk om direct op de Indiase beurs te handelen. In plaats daarvan moet het worden belegd in fondsen die op hun beurt beleggen in de Indiase aandelenmarkt en/of bedrijven. De best presterende fondsen van de afgelopen jaren waren JPMorgan India, Fidelity India Focus Fund en HSBC Indian Equity.€