Investeringen in horloges

Investeren in oudere zeldzame horloges wordt steeds interessanter. De prijs is de afgelopen jaren flink gestegen door een sterke vraag vanuit Aziatische landen als China en India. Mensen zijn daar op zoek naar items om ook buiten te pronken met hun hervonden rijkdom. Vooral voor mannen is een horloge hier het perfecte symbool voor. Horloges kunnen op verschillende plaatsen worden gekocht, zoals op een veiling, in de winkel en bij particulieren.

De afgelopen jaren hebben steeds meer beleggers geïnvesteerd in horloges. Met name de verkoop van tweedehands horloges groeit snel. Tijdens de kredietcrisis verloren beleggers veel geld toen de aandelenmarkten over de hele wereld daalden. Dit werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Beleggers verloren het vertrouwen in de aandelenmarkten en gingen op zoek naar alternatieve manieren om hun geld te beleggen. Naast goud en andere grondstoffen kwamen ze ook weg met verzamelobjecten zoals kunstwerken en tweedehands horloges. Juist omdat daar veel geld stroomde, stegen de prijzen snel, wat weer nieuwe investeerders aantrok.

De nieuwe vraag naar horloges in Aziatische landen

Tot voor kort wisten veel mensen niet eens dat er een markt was voor gebruikte horloges. De markt is de afgelopen jaren zo snel gegroeid, mede dankzij de toegenomen aandacht van investeerders uit Azië. De afgelopen jaren is daar veel geld omgezet en is het aantal rijken snel toegenomen. Ze proberen ook rijkdom uit te drukken door hun uiterlijk en een mooi horloge is een belangrijk statussymbool. Hoe zeldzamer het horloge, hoe groter de vraag. Een andere factor die de prijs van een horloge beïnvloedt, is de stijging van de prijzen van grondstoffen zoals goud en zilver. Veel horloges die van dit materiaal zijn gemaakt, zijn de afgelopen jaren dan ook in waarde gestegen. Het past heel goed bij horloges die diamanten bevatten.

Investeringen in horloges

De beste investeringen zijn meestal vintage versies van horlogemodellen die vandaag de dag nog steeds in productie zijn. Het zijn bekende merken en daarom nog steeds in trek. Dit geldt voor merken als Omega, Heuer, Breitling of Universal Genève. In de categorie tot vijftigduizend euro worden Patek Philippe Reference 3940 of 5051 aanbevolen. Herenhorloges zijn de beste investeringen. Dit komt omdat het voor mannen veel meer een manier is om zich te onderscheiden dan voor vrouwen. Ze hebben veel meer manieren om zich van anderen te onderscheiden, zoals kleding, make-up en sieraden. Ze kunnen in de toekomst misschien geld verdienen, maar degenen die nu een zeldzaam dameshorloge bezitten, zouden er verstandig aan doen om het voorlopig vast te houden. Nieuwe horlogemerken zijn meestal geen verstandige investering omdat het heel moeilijk te voorspellen is of er in de toekomst nog echt vraag naar zal zijn.

Waar kun je dure horloges kopen?

Er zijn verschillende plaatsen die gebruikte horloges verkopen. Een groot deel van de handel verloopt nog steeds via juweliers of speciaalzaken. Zo zijn er in Antwerpen, België, meerdere winkels die gespecialiseerd zijn. Ze kopen meestal ook horloges. De duurste merken worden ook op verschillende veilingen verkocht, zoals Sotheby’s en Christies. Er is ook veel handel tussen particulieren. Het is moeilijker te bevatten. Veel van deze handel vindt plaats via internet. Met gespecialiseerde sites zoals Watchfinder vinden kopers elkaar. Daarnaast vindt een deel van de handel plaats via veilingsites zoals Ebay.€