Investeringen in goudmijnen

De laatste jaren zijn steeds meer beleggers gaan beleggen in goudmijnen. De belangrijkste reden hiervoor was de gestegen goudprijs. Beleggers gingen na de kredietcrisis op zoek naar alternatieve beleggingsvormen en stuitten onder andere op goud en zilver. Aandelen van goudmijnbedrijven kunnen worden gekocht op de beurzen van Australië, Amerika, Canada en Zuid-Afrika. Er zijn echter risico’s aan verbonden.

Beleggen in goudmijnen is een risicovolle belegging, maar kan ook zeer hoge rendementen opleveren. De afgelopen jaren zijn beleggers steeds vaker gaan beleggen in goudmijnbedrijven. Hier zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat de vraag naar goud toeneemt. Beleggers waren op zoek naar alternatieven voor de conventionele aandelenmarkt. Velen van hen hadden veel geld verloren tijdens de kredietcrisis. Deze crisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huiseigenaren konden hun hypotheek niet meer betalen, waardoor de banken in de problemen kwamen. Een aantal van hen ging failliet of moest door verschillende regeringen worden gered. Aandelenmarkten over de hele wereld daalden en beleggers verloren veel geld.

De stijging van de goudprijs

Daarom gingen veel beleggers op zoek naar andere vormen van beleggen. Ze eindigden met goud en zilver. Goud en zilver hebben altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Door de stijgende vraag hebben de goud- en zilverprijzen de afgelopen jaren record na record gebroken. Ook de goudmijnen zelf profiteren van de toegenomen vraag naar goud en zilver. Ze kunnen alleen een bepaald aanbod bieden terwijl de vraag toeneemt. Hierdoor kunnen ze hun goud voor meer geld verkopen. Tegelijkertijd veranderen de kosten van goudwinning niet. Een stijging van de goudprijs betekent dus ook hogere winsten voor goudmijnen. Daarom profiteren beleggers die aandelen van goudmijnen bezitten ervan.

Risico’s van beleggen in goud

Er zijn risico’s verbonden aan het beleggen in goudmijnen. Experts vrezen dat er ook voor goud een nieuwe zeepbel kan ontstaan. De goudprijs is de laatste jaren zo snel gestegen dat van een natuurlijke ontwikkeling geen sprake kon zijn. Veel speculanten hebben goud gekocht in de hoop het met winst te verkopen. Ze houden dit goud vast zolang de goudprijs stijgt. Ze zullen echter proberen om goud zo snel mogelijk te verkopen wanneer de goudprijs structureel begint te dalen. Hierdoor zal de goudprijs nog sneller dalen en dit zal ook andere goudbezitters treffen. Bijkomend aan het risico is dat aandelen van goudmijnbedrijven twee keer zo snel blijven stijgen of dalen als de goudprijs. Er is dus een extra hefboomwerking. Dit kan een snelle winst opleveren bij het beleggen in goudmijnen, maar het kan ook een groot verlies blijken te zijn.

Investeringen in goudmijnen

Als u wilt investeren in goudwinning, heeft u verschillende opties. U kunt ervoor kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. De meeste banken, zoals ING Bank, Rabobank, SNS Bank, Aegon en ABN-Amro, hebben een apart beleggingsfonds voor bedrijven die handelen in goud. Het is ook mogelijk om direct aandelen van een goudmijnbedrijf te kopen. Diverse bedrijven zijn genoteerd aan beurzen in onder meer de VS, Zuid-Afrika, Australië en Canada. Het enige dat u op deze beurzen nodig heeft, is een beleggingsrekening bij een Nederlandse bank. Via elk van de grote Nederlandse banken is het dan mogelijk om op de beurzen van deze landen te beleggen. In het geval van Australië en Zuid-Afrika zullen de transactiekosten waarschijnlijk 1 procent bedragen, terwijl dit in Canada en de Verenigde Staten slechts 0,4 procent zal zijn.€