Investeringen in goud- en zilvermijnen

Investeren in zowel goudmijnen als zilvermijnen kan zeer winstgevend zijn voor beleggers. In de jungle van beursgenoteerde goud- en zilvermijnen is het niet eenvoudig om de best presterende aandelen te vinden. Het kan echter zeer winstgevend zijn om in deze investeringsmogelijkheid te duiken. Niet omdat je daarmee enorme winsten kunt maken. Het verleden is daar het bewijs van. Aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig stegen sommige goudmijnen met maar liefst 10.000% in aandelenkoersen. De aandelenkoers van Copper Lake ging bijvoorbeeld in slechts twee jaar van $ 0,08 naar $ 10,50, of 13,025%. Het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar er zijn volop kansen in deze historisch “goedkope” industrie.

Een goud- of zilvermijn of exploratiebedrijf

Eerst moet u beslissen hoeveel risico u wilt nemen met uw beleggingen. Over het algemeen is dit een sector die bekend staat om het relatief hoge investeringsrisico. Als je zo min mogelijk risico wilt in deze sector, koop dan de grote goudmijnen die bewezen goudreserves hebben. Deze omvatten bekende bedrijven zoals Goldcorp (GG) en Barrick Gold (ABX).

U riskeert kleinere mijnen met minder bewezen goudreserves. Ook daar kan het rendement veel hoger zijn. Deze mijnen bevatten vaak land met een onbekend goud- of zilvergehalte. Dit moet nog worden onderzocht door middel van proefboringen.

Dit betekent dat u bij de zogenaamde onderzoeksbedrijven het hoogste rendement kunt behalen, maar ook bij hen risico kunt lopen. Dit zijn bedrijven die simpelweg de rechten kopen om te landen en te boren en dan hopen goud te vinden en vervolgens de rechten op die gronden voor veel geld verkopen aan bestaande goudmijnbedrijven. Als er echter niet genoeg goud in deze landen is om een ​​goudmijn winstgevend te exploiteren, daalt de prijs van een dergelijk aandeel vaak tot nul.

Er is nauwelijks een bedrijf dat zich volledig richt op zilverwinning. Zilver is meestal een bijproduct van de koper- en goudwinning.

Waar in de wereld zijn goudmijnen

Het is geen onbelangrijke plek in de wereld waar goudmijnen liggen. Het is vooral van belang voor de politieke situatie. Er zijn veel bekende situaties, vooral in mijnen in Afrika, waar arbeiders in staking gaan, relschoppers arbeiders grijpen, en erger. Daarnaast bestaat in veel Afrikaanse landen het risico op onteigening van goudmijnen door de overheid.

Daarnaast is de grond waar de mijn zich bevindt van belang voor de infrastructuur. Als het goed is, zal de waarde van het bedrijf natuurlijk ten goede komen.

Pas op voor AISC

Een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, onderzoeken is het AISC-goudmijnonderzoek. Deze afkorting staat voor “alle duurzame kosten”. Dit is de gemiddelde totaalprijs waarvoor een bedrijf één ons goud uit de grond haalt. Als deze AISC’s onder de prijs van een ounce goud liggen, maakt het bedrijf winst op het goud dat het produceert. Als deze daarboven ligt, wordt er logischerwijs verlies geleden.

Besteed niet te veel aandacht aan bedrijven die niet op de website van AISC te vinden zijn of daar vaag over zijn en vermeld alleen “cash cost”. AISC kan vaak worden verondersteld hoger te zijn dan de prijs van goud op dat moment.

Wat zijn uw verwachtingen van de prijs van goud en zilver?

Een andere belangrijke overweging is wat je verwacht van de prijs van goud en de prijs van zilver (op korte termijn). Het mag duidelijk zijn dat als je een daling verwacht, je helemaal geen mijnaandelen moet kopen. Als u echter groei verwacht, kunt u in veel gevallen gebruikmaken van uw inkomsten. Laten we zeggen dat de prijs van goud $ 1.100 per ounce is en dat de AISC van de goudmijn X $ 1.200 per ounce is. Op dat moment verloor het bedrijf $ 100 per ounce, wat ongetwijfeld leidde tot een lage aandelenkoers. Als u verwacht dat de goudprijs in de nabije toekomst zal stijgen tot bijvoorbeeld $1.400, zal de winst van het bedrijf van een verlies van $100 veranderen in een winst van $300. Dit zal een grotere prijssprong veroorzaken dan de goudmijn die tegen een lagere prijs staat, de goudprijs gaf ook winst.

Als u niet zeker weet wat u van de goudprijs kunt verwachten en toch goudmijnaandelen wilt kopen, koop dan een goudmijn met een AISC die ver onder de huidige goudprijs ligt. Zelfs als de goudprijs daalt, zijn de gewonnen ounces nog steeds winstgevend voor het bedrijf.

Koop aandelen in verschillende mijn- en exploratiebedrijven

Stel dat u na zorgvuldig onderzoek vier aandelen overhoudt waarin u overweegt € 2.000 te beleggen. Dan is het meestal verstandiger om €500 te investeren in vier verschillende mijnen dan €2000 in één van de geselecteerde mijnen. Het is daarom belangrijk om uw beleggingen te diversifiëren. Het is meestal erg moeilijk om alleen het aandeel te kiezen dat u de meeste winst zal opleveren uit een selectie van veelbelovende aandelen. Dit rendement is immers ook afhankelijk van toekomstige gebeurtenissen die op het moment van beleggen niet kunnen worden ingeschat. Bovendien is het ook erg frustrerend als je er achteraf achter komt dat je de ‘verkeerde’ mana hebt gekozen. Vaak gaat het deel van de mijn dat je niet hebt gekozen als een raket de lucht in.

Eindelijk

Tot slot een zeer belangrijke tip waar u uiteindelijk heel dankbaar voor zult zijn. Ontvang op tijd winst! Verkoop in ieder geval minstens de helft van uw positie als de koers van het aandeel verdubbeld is, wat in deze sector heel gebruikelijk is. Uw resterende aandelen zijn gratis. Met het geld dat je krijgt, kun je jagen op je volgende melkkoe.€