Investeringen in films
Investeren in films kan veel geld opleveren, maar het is ook riskant. Er zijn een aantal Nederlandse films geweest waarin particuliere investeerders geld hebben geïnvesteerd dat later blockbusters werd. Er is echter ook het risico dat de film uitvalt. Een ander risico is dat de opnames niet eens starten. Daarom is het belangrijk dat filmmakers zich hiertegen verzekeren. De makkelijkste manier om te investeren in films is via de crowdfundingsite Symbid.
Er wordt steeds meer geïnvesteerd in Nederlandse films. De Nederlandse filmindustrie heeft via het Filmfonds toegang tot een jaarlijks budget van 20 miljoen euro. Dat blijkt al snel niet genoeg, want de productie van de film kost al snel enkele miljoenen. Daarom zijn filmmakers op zoek gegaan naar alternatieve financieringsvormen. Een manier is crowdfunding. Op de foto is deze mogelijkheid meer uitgesproken dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat de platformen waar je snel aan geld kunt komen nu pas langzaam in opkomst zijn. Ze kunnen alleen maar weer ontstaan omdat het makkelijker is geworden om online geld over te maken. Dit gebeurde met de komst van het Ideaal. Het maakte het voor particulieren gemakkelijker om snel online geld over te maken.
Investeringen in films
Verschillende filmmakers hebben al financiering gezocht voor hun films via crowdfundingplatform Symbid. Een voorbeeld hiervan is de film Het Bombardement, waarin Jan Smith de hoofdrol speelde. De tweede film die geld inzamelde via Symbid was Wiplala, een verfilming van het boek van Annie M. Schmidt. Bouwers verkopen een bepaald percentage van beide secties. Ze heeft er een paar tonnen mee getild. Aandeelhouders werd een deel van de winst beloofd als de kaartverkoop goed was. Afhankelijk van de grootte van de aanbetaling werden verschillende andere soorten beloningen aangeboden, zoals premièretickets, een door de hoofdpersonen gesigneerde poster en een dvd. Het bombardement was uiteindelijk een mislukking, mede door slechte recensies in de media. Daardoor zagen beleggers hun geld in rook opgaan.
flop
Wie serieus wil investeren in een Nederlandse film doet er goed aan zich te verdiepen in de Nederlandse filmindustrie. Nederland is zeker niet te vergelijken met Hollywood, waar de meeste investeringen in films worden gedaan door gevestigde productiebedrijven. In Nederland is het ook best lastig te voorspellen wanneer een film een blockbuster gaat worden. Over de hele wereld spreekt een groot percentage van de bevolking Engels. Ook als de film maar een klein deel van de beoogde doelgroep bereikt, is de kans groot dat de film de kosten dekt omdat hij toch een relatief grote groep bioscoopbezoekers bereikt. In Nederland is een flop echter ook een financiële flop.
Wat als de film mislukt?
Het is verstandig om te controleren of de filmmakers een verzekering hebben afgesloten die investeerders beschermt bij een onverwachte beëindiging van het filmproject. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de film Ocean Warrior. Verschillende particulieren hadden al in de film geïnvesteerd, maar de film werd uiteindelijk teruggetrokken voordat deze was opgenomen. De filmmakers hadden geen annuleringsverzekering afgesloten, waardoor investeerders aanvankelijk hun hele investering leken te zien verdampen. Uiteindelijk kregen ze dankzij de fiscus bijna driekwart van hun investering terug, maar dat ging gepaard met heel wat bijkomende problemen die vermeden hadden kunnen worden.€