Investeringen in edele metalen: palladium

Goud, zilver, koper, platina: alle edele metalen die bij bijna iedereen bekend zijn. Palladium wordt echter vaak over het hoofd gezien, een edelmetaal dat relatief onbekend is bij het grote publiek. Vreemd, want palladium wordt nogal eens gebruikt en toegepast. Ondanks de onzekerheid groeit de populariteit van palladium onder beleggers in 2015 licht. Maar wat is palladium precies? En nog belangrijker, wat maakt palladium zo interessant voor beleggers?

Geschiedenis

Palladium is een relatief nieuw edelmetaal in vergelijking met andere edelmetalen zoals goud, zilver en platina. William Hyde Wollaston, een Engelse scheikundige en natuurkundige, is de ontdekker van palladium. Toen hij in 1803 onderzoek deed naar onbewerkt platinaerts uit Zuid-Amerika, stuitte hij op het toen nog onbekende edelmetaal waarmee hij uiteindelijk grote bekendheid verwierf. Interessant feit: Palladium dankt zijn naam aan de asteroïde Pallas die in 1802 werd ontdekt.

Palladium: Wat is het precies?

Palladium is een basiselement dat wordt geïdentificeerd door het getal 46 en de letters “pd” in het periodiek systeem. Het valt onder de categorie “edelmetalen” omdat het, net als goud, zilver en andere edele metalen, niet oxideert in de atmosfeer. Chemisch gezien lijkt palladium erg op platina. Het is een zacht zilverwit edelmetaal dat niet reageert met zuurstof uit de lucht. Palladium heeft de laagste dichtheid van alle edelmetalen uit de platinagroep. Palladium heeft ook het laagste smeltpunt. Omdat palladium vrij zacht is, is het gemakkelijk te bewerken bij verhitting. Aan de andere kant nemen de sterkte en hardheid van palladium logischerwijs snel toe bij lagere temperaturen. Een verbazingwekkende eigenschap van palladium is dat dit edelmetaal bij kamertemperatuur tot 900 keer zijn volume aan waterstof kan opnemen. Dit maakt palladium bijzonder geschikt voor industriële toepassingen, met name in de auto-industrie.

De populariteit van palladium onder beleggers

Zoals gezegd is palladium geschikt voor industriële toepassingen. In 2015 groeit de vraag naar palladium in de auto-industrie snel in Azië en Brazilië. Door zijn vermogen om waterstof te absorberen is het edelmetaal zeer geschikt voor gebruik in katalysatoren. Het palladiumpoeder wordt vervolgens gemengd met de koolstof. Het kan ook de afbraak van giftige uitlaatgassen versnellen. Sinds de jaren negentig is de vraag naar deze katalysatoren in het kader van groen rijden toegenomen. Door deze toenemende vraag neemt ook de vraag naar palladium toe en stijgt de waarde van dit edelmetaal aanzienlijk.

De waarde van palladium neemt ook snel toe als gevolg van afnemende voorraden en toenemende moeilijkheden bij de productie van palladium in Rusland. Instabiliteit in Zuid-Afrika, dat ook veel palladium produceert, leidt vaak tot productiestops omdat elektriciteit voor andere dingen dan de mijn wordt gebruikt. Palladium wordt schaars en schaarse producten stijgen vaak in waarde.

Een ander voordeel van palladium, dat ongetwijfeld interessant kan zijn voor beleggers, is dat dit edelmetaal veel goedkoper is dan het vergelijkbare platina. Deze ‘concurrent’ is ook zeer geschikt voor katalysatoren, maar de hogere prijs is natuurlijk niet aantrekkelijk voor de auto-industrie.

Conclusie

Palladium wordt vaak onderschat door beleggers. Het is echter een onmisbaar edelmetaal in de industrie. Door problemen in Rusland en Zuid-Afrika wordt palladium steeds minder. Gunstig voor beleggers, want schaarse grondstoffen zijn veel waard en doen het goed op de aandelenmarkt.€