Investeringen in China

Steeds meer westerse investeerders ontdekken China als een nieuwe markt om in te investeren. Dankzij de groeiende economie is China een zeer aantrekkelijke markt om in te investeren. Op de lange termijn zou China de VS als grootste economie kunnen inhalen. De economie groeit elk jaar met minstens zes procent. Natuurlijk, gezien de prijs van de yuan, die op de lange termijn zeker zal stijgen, kan investeren in China veel geld opleveren.

China wordt een steeds populairdere markt voor investeerders om in te investeren. Enkele decennia geleden waren ze nog maar een kleine economische speler op mondiaal niveau, maar ze zijn sterk gegroeid. Het is nu de op drie na grootste economie ter wereld en veel economen en analisten denken dat het uiteindelijk de VS als economische marktleider zal inhalen. China heeft een aantal belangrijke voordelen, namelijk lage lonen, een grote potentiële markt op zich en een enorme economische openheid.

Investeringen in China

Aandelen van Chinese bedrijven worden op verschillende beurzen verhandeld. De grootste beurzen waar deze aandelen worden verhandeld, zijn de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Chinese investeerders mogen in principe niet buiten hun land beleggen. China kampt met een negatieve reële rente. Het is een rente aangepast voor inflatie. Voor bedrijven en particulieren is het niet aantrekkelijk om te sparen. Daarom beginnen velen van hen te beleggen. Door de grote belangstelling stijgen de prijzen dan ook snel. Ze mogen ook niet investeren in Hong Kong. Aandelen in Hong Kong zijn daardoor veel goedkoper dan in China zelf.

Investering van buitenlandse investeerders in China

Buitenlandse investeerders hebben ook de mogelijkheid om rechtstreeks te beleggen in aandelen van Chinese bedrijven die genoteerd zijn aan de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Het is echter mogelijk om dit via verschillende beleggingsfondsen te doen. Ze moeten dan de status van Qualified Foreign Institutional Investor hebben. Dit is een status die ze kunnen verkrijgen via de Chinese overheid. Het kent deze status alleen toe aan investeringsfondsen die het vertrouwt en is niet overdreven kritisch over het Chinese overheidsbeleid.

Investeerderskansen in China

De Chinese aandelenmarkt is de afgelopen jaren al sterk gestegen, ook al had deze soms te lijden onder crises, zoals de Aziatische crisis in de jaren negentig. Ook Chinese aandelenfondsen zijn getroffen door de kredietcrisis, hoewel de meeste fondsen weer groeien. China is dan ook een markt waar de kans op succes best groot is, zeker op de lange termijn. Dit komt door de wisselkoers van de Chinese yuan. De Chinese overheid heeft het jarenlang kunstmatig laag gehouden. Dit wordt gedaan zodat het land aantrekkelijk blijft voor buitenlandse investeerders. Op een gegeven moment zal China de waarde van de yuan moeten verhogen. Dit komt omdat er in de toekomst zoveel vraag naar de Chinese valuta zal zijn dat deze niet langer levensvatbaar zal zijn en zelfs averechts zal werken als de wisselkoers laag wordt gehouden.€