Investeringen in 2021 – prognose en prognoses topjaar
In 2022 wordt beleggen weer spannend. Na een indrukwekkend beursjaar 2021 is het tijd voor voorspellingen en verwachtingen voor 2022. Wat is de beste manier om te investeren in 2022? Hoe word je een succesvolle belegger in 2022? Als de rente relatief laag blijft, wordt 2022 een recordjaar voor aandelen en obligaties, maar als de inflatie aanhoudt. Dit is natuurlijk ook belangrijk als je eenmaal bent binnengekomen.
Inhoud
- Beurs 2021, hoogte- en dieptepunten
- Hoe gaat het met investeringen in 2022, het voorspelde beursjaar?
- Zuidelijke landen en corona
- Rentetarieven en inflatie
- Het is altijd verstandig om te spreiden en waakzaam te investeren in 2022
- Succesvol beleggen in 2022 is het beste jaar als prognose.
- Conclusie, investeren in 2022
Beurs 2021, hoogte- en dieptepunten
Iedereen die het hele jaar dezelfde functies heeft gehad, heeft ups en downs meegemaakt, maar heeft hoogstwaarschijnlijk ook winst gemaakt. Degenen die vertrokken, kregen al snel te maken met een plotselinge stijging van de aandelenmarkt, en het was te laat. Er gebeurde veel in 2021: een handelsoorlog met China, China dat zijn munt devalueert en veel lagere groei moet melden, de corona, Brexit, geschillen met Rusland en de VS en Europese centrale banken, die vaak gedomineerd werden door het laag houden van de rente. houden. Lage rentes stimuleren de beurzen, maar zorgen helaas ook voor zeepbellen. De dollar steeg fors ten opzichte van de euro. De winsten in 2021 waren immers enorm, wat een geweldig jaar is voor de aandelenmarkt voor degenen die het hele jaar hebben gediend en ook de dips hebben kunnen kopen.
Hoe gaat het met investeringen in 2022, het voorspelde beursjaar?
Om in 2022 succesvol te kunnen beleggen is het einde van de corona belangrijk en lopen inflatie en rente niet te hoog op. Als de wereldwijde groei door verschillende factoren tegenvalt, zullen centrale banken blijven ingrijpen. En daarmee is het actuele onderwerp als onvoorspelbare factor relevant. Italië is een voorbeeld, wat betekenen de Italiaanse begroting en hoge staatsschuld voor het vertrouwen in de euro? Er zijn hier twee mogelijke scenario’s.
- De rente is nog steeds laag en de inflatie ook.
- De rente stijgt (te) snel.
Hopelijk is de crisis eindelijk helemaal uit het zicht. Hopelijk laten de (onder)spanningen met China en Rusland niet al te veel economische sporen na.
Zuidelijke landen en corona
Zuidelijke landen kunnen door de corona in grote problemen komen en als 1 EU-land in de problemen komt, dan de EU en dus ook de euro. Daarnaast zijn er allerlei partijen die veel geld verdienen zodra een land failliet gaat of de waarde van de euro fors daalt. De landen die onder de loep worden genomen zijn meestal niet de grootste landen van Europa, denk aan de economische problemen van Griekenland. Maar Italië is anders, als het daar misgaat, zullen Europa en de euro het zeker merken. Als alles goed gaat, zouden bedrijfs- en vooral bankaandelen verder kunnen stijgen en zouden technologieaandelen weer kunnen stijgen. Een lagere euro is goed voor de export van goederen en diensten vanuit Europa. De relatief lage rente van de ECB verbergt de onderliggende crisis, maar wat als de rente toch moet stijgen?
Rentetarieven en inflatie
Hoe tijdelijk is inflatie en hoe lang zal deze duren? Deze beoordeling zal bepalen hoe snel en met hoeveel centrale banken de rente zullen verhogen. Een kleine stijging van de rente is geen probleem, een te snelle stijging van de rente en een veel hogere rente zal de prijs van veel investeringen doen dalen. Dit zal vooral gelden voor fondsen waarvan het inkomen nog verder teruggaat. Dit zijn vaak techfondsen, maar niet altijd. ASML heeft bijvoorbeeld uitstekende cashflows, maar ASML kan ook dalen als het algehele beurssentiment tegenvalt.
Het is altijd verstandig om te spreiden en waakzaam te investeren in 2022
Aangezien niemand weet hoe snel de mogelijke crisis in 2022 weer oplaait en hoe lang de crisis veroorzaakt door corona Covid-19 zal duren, is waakzaamheid geboden. Enkele tips voor beursbeleggers:
- Bescherm uw aandelenportefeuille met turbo of beleggen in opties;
- Houd voldoende geld op een spaarrekening om de markt te betreden zodra zich kansen voor sterke rendementen voordoen;
- Kies ervoor om uw beleggingen te spreiden en kies voor risicospreiding.
- Bekijk de mogelijkheden om te investeren in ontwikkelingslanden.
- Laat u goed adviseren.
- Maak je geen zorgen als alles minder gaat dan wanneer je alles verkoopt, want de markten zullen nog steeds volatiel en volatiel blijven.
- Let op het dividendrendement van bedrijven;
- Vermijd staatsobligaties als u een risicomijdende belegger bent. Sommigen vinden het leuk, maar voorlopig zijn de risico’s nog steeds groot.
Succesvol beleggen in 2022 is het beste jaar als prognose.
Eind 2022 weet u of het u lukt om in 2022 te investeren. De verwachtingen voor 2022 zijn:
- (tijdelijk) hogere rente in EU en VS.
- (Tijdelijk) hogere inflatie, die in 2022 verder zou kunnen oplopen (olieprijs, looneisen), maar daarna afvlakken.
- Matige groei van de wereldhandel.
- Relatief zwakke euro (goed voor export).
- Een stijging van de olieprijs als het mogelijk is om het aanbod van olie te beperken (Iran-sancties, OPEC-afspraken).
- Volatiele aandelenmarkt door de vele onzekerheden die er zijn.
Conclusie, investeren in 2022
Oliemaatschappijen zijn over het algemeen niet blij met de (te) lage olieprijs en zouden het niet erg vinden als de olieprijs in 2022 nog meer stijgt. Voor veel andere bedrijven zijn lage olieprijzen een manier om goedkoper te produceren en heeft de consument die in een auto rijdt meer koopkracht. Een lage olieprijs zal de inflatieverwachtingen verlagen en de aandelen- en obligatiemarkten ten goede komen. Elke stijging van de olieprijs zal geen probleem zijn zolang de veranderingen niet te abrupt zijn. De rentetarieven zijn nog relatief laag, wat uiteindelijk gunstig is voor waar beleggers in 2022 anders met hun geld naartoe gaan. Verwacht meer volatiliteit en volatiliteit op de aandelenmarkten. Maak je dus geen zorgen als alles minder wordt dan alles, want de markten zullen nog steeds volatiel en volatiel zijn. Voor 2022 zijn de vooruitzichten goed, is de rente laag en kan er meer geld naar de aandelenmarkten stromen. Als de corona nog beheersbaar is, kunnen beurzen ook na een daling een v-vormig herstel ervaren, fors omlaag en dan weer omhoog.
Lees verder
€