Investeringen en kosten: kan het goedkoper?

Het lastigste aan beleggen: de kosten. Voor de meeste beleggers is het beperken van de handelskosten een belangrijke factor om beter te presteren dan de markt. Het is absoluut noodzakelijk om de vergoedingen die aan de makelaar of bank worden betaald tot een minimum te beperken. In dit artikel geef ik enkele tips die u kunnen helpen uw investeringskosten onder controle te houden.

Investeringskosten

Historisch gezien levert beleggen in aandelen een hoog rendement op. Tenminste als we het marktrendement meten. Hoeveel zou $ 1000 worden geïnvesteerd in 1900 met dividenden die 100 jaar later opnieuw worden geïnvesteerd. Dit theoretische rendement is in de praktijk moeilijker te behalen. Zelfs trackers of ETF’s die bijna exact de markten volgen waaraan ze zijn gekoppeld, lopen enigszins achter vanwege de handelskosten. Ze zijn gemiddeld laag voor deze producten. Ook als u niet met een kortingsmakelaar handelt.

Diverse kosten

Voor veel andere producten zijn deze transactiekosten niet laag. Daarnaast vragen veel banken geld voor opslag. Soms ook andere kosten, zoals interim-dividenden en afwikkelingskosten. De kosten van het kopen en verkopen van opties of obligaties kunnen ook sterk verschillen van bank tot bank. Het is moeilijk, en het kan van jaar tot jaar verschillen, om te zeggen welke discountmakelaar nu echt het goedkoopst is. Veel hangt af van de individuele situatie en het gedrag van de belegger.

Ken jezelf

U bent de persoon met de meeste informatie over uw beleggingsgedrag. Gebruik het. Stel bijvoorbeeld een investeringsplan op voor de komende drie tot vijf jaar en geef daarin aan welke effecten u van plan bent te verhandelen (aandelen, obligaties, opties, andere instrumenten), hoe vaak u van plan bent te kopen en/of te verkopen en welke bedragen zijn betrokken. Gaan Als je dat eenmaal hebt geregeld, kun je de tarieven van verschillende makelaars vergelijken.

Goedkoop beleggen

Het kiezen van een discountmakelaar, zeker als uw kapitaal nog bescheiden is, kan soms 50-70% besparen op de kosten die gepaard gaan met investeringen. Deze kosten dragen volledig bij aan uw winst. Wat de markt in al zijn grilligheid doet, heb je niet in de hand, maar je kosten wel. Zorg er dus voor dat u bij een makelaar bent die een kortingsmakelaar is voor uw situatie.

Kostenvergelijking

Mijn onderzoek, dat uitgebreid was, bracht heel verschillende resultaten aan het licht in verschillende beleggingsprofielen en scenario’s. Kosten vergelijken is erg moeilijk omdat er oneindig veel variabelen zijn. Denk aan kapitaalgrootte? Handelt u veel in buitenlandse namen? Obligaties? Opties? handel je een keer per jaar? 10x per dag? enz…,

Investeringskosten variëren

Wat is de goedkoopste manier om te beleggen? Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Bij kleinere activa vallen minder bekende discount brokers vaak positief op, maar bij zeer grote activa en handelsvolumes verschijnt zo nu en dan een grote bank als goedkoopste bank op de radar. Mocht u geen goed overzicht krijgen van de kosten van verschillende brokers en alle informatie over uw beleggingsgedrag, dan kunt u altijd contact opnemen met een onafhankelijke beleggingsadviseur. Zij kunnen u adviseren over wat het beste is voor uw situatie zonder dat u profiteert van de keuze die u maakt. Op de lange termijn kan deze adviseur u veel geld besparen, vooral met een aanzienlijk bedrag aan kapitaal.

Lees verder