Investering: obligaties

Obligaties, een veelgebruikt woord in de beleggingswereld. Maar wat is een obligatie precies en wat kun je met een obligatie. Dit artikel legt obligaties in detail uit.

Wat is een obligatie?

Simpel gezegd, een obligatie is eigenlijk een lening die verhandelbaar is. Vaak worden ze per 1000 uitgegeven. Obligaties worden verhandeld op de beurs, je leent eigenlijk geld aan het bedrijf. Het kan met vaste of variabele rente, let hier goed op voordat je een obligatie koopt.

Risico

Eigenlijk neem je altijd risico’s met beleggen, nu denk je dat als ik een vaste rente afspreek, ik geen risico’s neem, toch? Niets is minder waar, u neemt natuurlijk uw eigen risico. Want als het bedrijf failliet gaat, ben je je geld kwijt. Daarom is een staatsobligatie het veiligst omdat de overheid minder snel failliet gaat.

Obligaties kopen

Voor het kopen van obligaties kunt u het beste contact opnemen met uw bank of beleggingsinstelling. Daar krijgt u de keuze tussen twee opties, namelijk het kopen van bestaande obligaties of het kopen van nieuwe obligaties. U kunt zich ook voor een beperkte tijd aanmelden voor de nieuwe obligaties. Na deze inschrijvingsperiode kunt u de obligaties op de beurs kopen. Als u een staatslening wilt krijgen, kunt u het beste op zoek gaan naar het Agentschap van Financiën.

In feite staan ​​obligaties bekend als de minst risicovolle beleggingen. Er is echter een groot verschil in de financiële toestand van de bedrijven. Check daarom altijd vooraf hoe groot de kans is dat het bedrijf failliet gaat. U kunt ook zoeken naar ratingbureaus.

alternatieven

Als u op zoek bent naar obligaties, bent u meestal op zoek naar veiligheid. Een alternatief voor obligaties is daarom vaak sparen via een spaarrekening in plaats van beleggen in aandelen, die risico’s met zich meebrengen. Soms is een spaardeposito ook een optie. Uw spaargeld wordt gedekt door een hoge rente.

De meeste andere alternatieven zijn:

Het advies