Investering – investeringsfonds

Er zijn verschillende manieren om geld te beleggen. Bijvoorbeeld bij het kopen van aandelen of het verhandelen van obligaties. Voor wie net begint met beleggen – of voor wie wil beleggen maar wel deskundige ondersteuning wil – is een investeringsfonds een goede oplossing.

Comfortabel

Een beleggingsfonds is de gemakkelijkste manier om te beleggen omdat u de prijs niet zelf hoeft te volgen. Deskundigen worden aangesteld om het fonds te monitoren en weten precies wat ze doen. Ze beleggen uw geld in verschillende bedrijven, zodat u niet afhankelijk bent van het succes van één bedrijf, zoals dat wel het geval is wanneer u aandelen koopt. Een beleggingsfonds heeft meerdere bedrijven – meestal twintig – en dus meerdere opties.

Winst en kosten

Ook qua voorraden is er een groot verschil in kosten. Wanneer u een aandeel verkoopt, moet u een commissie betalen. Met aandelen betaal je al snel € 8 plus 0,5% van het aan- of verkoopbedrag. Bij een beleggingsfonds gebeurt dit niet en hoeft u slechts 0,5% te betalen.

Diverse fondsen

Het aanbod van beleggingsfondsen is groot en gevarieerd, net als aandelen. Aandelen kunnen worden uitgegeven door elk bedrijf – bouwbedrijven, transportbedrijven en softwarebedrijven. Het is goed om hier van tevoren over na te denken, want lang niet alle bedrijven maken een constante groei door. Hetzelfde bereik geldt voor beleggingsfondsen. U kunt beleggen in de telecommunicatie- of financiële sector, of alleen in lokale of buitenlandse aandelen.

Risico

Eén ding staat buiten kijf. Beleggen in fondsen is veiliger dan beleggen in aandelen. Nadeel is dat de winst daardoor aanzienlijk lager kan zijn. Je hebt immers maar een beperkt aantal aandelen omdat je in meerdere bedrijven tegelijk hebt belegd. Maar als je verlies per aandeel neemt, zal het ook veel kleiner zijn. Want naast dit ene aandeel zijn er verschillende andere aandelen in uw fonds die winst maken en dus deze verliezen enigszins vergroten.

Met of zonder beleggingsfonds?

Hierboven kunt u een kort idee krijgen van hoe een beleggingsfonds werkt. Het is aan jou om te beslissen of het iets voor jou is. Als u gericht wilt handelen in een branche, maar geen grote verliezen wilt riskeren, dan is het beleggingsfonds zeker iets voor u. Als u echter van plan bent om echt geld te investeren in een bedrijf dat u vertrouwt en hoge winsten verwacht, is het verstandiger om aandelen te kopen.€