Investering in zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. Want na een periode waarin er minder geld beschikbaar was, wordt er weer volop geïnvesteerd in duurzame energie. Met name het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een zeer aantrekkelijke investering. Het kopen van aandelen in zonnepanelenbedrijven loont niet per se, omdat ze ook te maken hebben met sterke internationale concurrentie uit China.

Investeren in zonne-energie wordt steeds aantrekkelijker. Een tijdlang leek de groei in deze sector niet echt door te breken, maar de toenemende opwarming van de aarde en de uitputting van oliereserves dwingen politici tot nieuwe maatregelen. In het verleden werd het gebruik van zonnepanelen in Nederland zwaar gesubsidieerd. Mede door de economische crisis heeft de Nederlandse overheid vanaf 2008 forse bezuinigingen moeten doorvoeren. Subsidies voor de productie van zonne-energie werden vooral verminderd door de werking van de VVD. Na een aantal jaren moest de partij er weer uit. In 2013 sloot het kabinet met een groot aantal maatschappelijke organisaties een klimaatakkoord, dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet produceren. Dit vergde forse investeringen in onder meer windenergie en zonne-energie. Daarnaast kwam de schaalvergroting van de gasproductie. De overheid was hiertoe genoodzaakt vanwege toenemende aardbevingen in het mijngebied van Groningen.

Investering in zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan investeren in zonnepanelen. Ten eerste is er de mogelijkheid om uw huis te bedekken met zonnepanelen. Het voordeel is dat deze zonnepanelen tot 40 procent gesubsidieerd worden door de overheid. Het is een flinke investering, maar afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt, kun je het in ongeveer zeven jaar terugbetalen. Ten eerste bespaar je op je energierekening omdat je veel lagere kosten maakt. Wanneer u energie over heeft, kunt u ervoor kiezen om deze aan verschillende energiebedrijven te verkopen. De verwachting is dat de elektriciteitsprijzen de komende jaren snel zullen stijgen. Hierdoor kunt u uw investering nog sneller terugbetalen. Ook wordt het materiaal waar zonnepanelen van gemaakt worden steeds beter, waardoor je nog meer energie kunt opwekken. Het heeft ook het voordeel dat het de waarde van uw huis verhoogt. De toekomstige koper krijgt te maken met geen of zeer lage energiekosten. Daarom zal hij bereid zijn meer te betalen voor uw huis wanneer hij het koopt.

Investeringen in bedrijven die zonnepanelen produceren

Een andere optie is om te investeren in bedrijven die zonnepanelen maken. Dit is niet altijd een garantie voor succes. Dit komt doordat veel zonnepanelen met overheidssubsidies worden vervaardigd, vooral uit China. Europa en de VS proberen hun industrie te beschermen door invoerrechten op deze zonnepanelen te heffen. Of dit zo zal blijven, is zeer onzeker. In het verleden gingen veel westerse fabrikanten van zonnepanelen failliet omdat ze niet konden concurreren met goedkope Chinese panelen. Maar de technologie wordt steeds beter, dus het is mogelijk dat verschillende westerse bedrijven in de toekomst kunnen concurreren. De markt groeit in ieder geval snel, dus zelfs met een relatief klein marktaandeel kunnen ze levensvatbaar zijn. Vooral Duitse zonne-energie is hard aan het werk.

Oprichting van het Zonnecollectief

De laatste optie is om lid te worden van het team. Juist omdat het bouwen van een goed systeem duur is, besluiten veel inwoners van dorpen of wijken om het samen te doen. Hierdoor zijn de investeringskosten lager. In Duitsland is deze vorm al volledig bekend, in Nederland wordt er pas sinds 2011 zorgvuldig mee geëxperimenteerd. Dit soort initiatieven worden ondersteund door grote energiebedrijven als Essent en Nuon.€