Investering in Zimbabwe

Steeds meer investeerders zetten hun geld in Zimbabwe. Het land wordt lange tijd beschouwd als een schoolvoorbeeld van Afrikaans financieel wanbeheer. Robert Mugabe had de economie verwoest door blanke boeren te onteigenen. Ondertussen herstelt de economie van Zimbabwe en keren buitenlandse investeerders voorzichtig terug naar het land op zoek naar hoge opbrengsten. Lees er alles over in dit artikel.

Zimbabwe wordt een steeds interessantere investering voor buitenlandse investeerders. Dit is een investering voor mensen met lef aangezien er nog steeds hoge risico’s verbonden zijn aan beleggen in Zimbabwe. Het land belooft echter grote winsten. Steeds meer beleggers zijn op zoek naar alternatieve manieren van beleggen. Dit komt vooral door de lage rente. Het rendement op staatsobligaties en spaargelden is daardoor relatief laag. In Nederland wordt op ieders eigendom 4% onroerendgoedbelasting geheven. Daarom hebben veel beleggers al geprofiteerd van grondstoffen en aandelen, en daarom zijn ze al relatief duur. Zimbabwe belooft een groot rendement omdat het land financieel gezond was en nu de situatie verbetert, groeit het economisch.

Economie van Zimbabwe

Zimbabwe wordt al lang gezien als een voorbeeld van Afrikaans financieel wanbeheer. Het land werd in 1965 onafhankelijk van Zuid-Afrika. Veel blanke Britten regeerden over de kolonie die toen bekend stond als Zuid-Rhodesië. Het eerste decennium werd gekenmerkt door een bloedige burgeroorlog tussen verschillende facties. Uiteindelijk won voormalig onafhankelijkheidsstrijder Robert Mugabe. Hij bestuurt het land sinds de late jaren zeventig. Voorheen was de economie grotendeels gebaseerd op de productie van blanke boeren. Ze hadden grote landgoederen en produceerden veel gewassen. Veel van de lokale zwarte mensen werkten voor hen en woonden op hun land.

Onteigening van boerderijen van blanke boeren

Deze ongelijkheid werd ook gevoeld door de zwarte bevolking van het land. Ze worden al eeuwenlang onderdrukt door de blanken van zuidelijk Afrika. In de jaren negentig besloot Robert Mugabe zijn aanhangers te huisvesten en begon hij de boerderijen van blanke veehouders te onteigenen. Dit veroorzaakte een enorme terugslag, maar die terugslag kon weinig doen. Ook andere bedrijven werden genationaliseerd. Als gevolg daarvan raakte Zimbabwe in een internationaal isolement. Internationale investeerders trokken zich terug vanwege de onzekere houding van de Zimbabwanen. Ook de landbouw stortte in doordat veel kleine zwarte boeren de kennis en het netwerk van voorgangers ontbeerden. Dit alles leidde tot de economische ineenstorting van het land. Er was sprake van valutadevaluatie op grote schaal. Er waren maanden dat de waarde van de Zimbabwaanse dollar dagelijks halveerde.

Het economisch herstel van Zimbabwe

In 2009 trad een nieuwe regering aan met maatregelen om een ​​einde te maken aan de economische crisis. Ze lieten bijvoorbeeld toe dat vreemde valuta in Zimbabwe als wettig betaalmiddel werden gebruikt. Dit leidde tot de stabilisatie van de economie. Ook vonden steeds meer Zuid-Afrikaanse goederen hun weg naar de winkels. Een tweede factor die bijdroeg aan het economische herstel van Zimbabwe was het feit dat verdeelde boerderijen in de loop van de tijd winstgevend bleken. Zwarte boeren hadden veel van het gebrek aan kennis goedgemaakt. De economie van Zimbabwe groeide in 2012 met acht procent. Het groeipercentage is daarmee ongeveer het hoogste ter wereld.

Investering in Zimbabwe

Dit betekent niet dat de markt volledig openstaat voor buitenlandse investeerders. De Zimbabwaanse regering treurt nog steeds. Zo is het voor buitenlandse investeerders moeilijk om te investeren in de Zimbabwe Stock Exchange. Iedereen die actief wil zijn in het bedrijfsleven, moet dat doen met de hulp van een lokale partner. Zimbabwe is ook een aantrekkelijk land om geld in te investeren omdat het rijk is aan grondstoffen zoals goud en diamanten.€