Investering in Vietnam

Vietnam is een van de meest stabiele economieën in Azië. Daarom is het zeer aantrekkelijk om te investeren. Het land kende de afgelopen vijfentwintig jaar een gemiddelde economische groei van meer dan vijf procent. Het land is getransformeerd van een agrarische economie naar een economie met een grote industriële en dienstensector. U kunt beleggen via de beurs of proberen uw eigen bedrijf te openen in Vietnam. Lees er alles over in dit artikel.

In de afgelopen kwart eeuw is Vietnam een ​​van de economische succesverhalen van Azië geworden. Het land werd ooit geteisterd door oorlog en is nog steeds vooral bekend in het Westen, maar sinds 1986 kent Vietnam een ​​jaarlijkse economische groei van meer dan vijf procent. Daarmee is het na China de snelst groeiende economie. Er zijn verschillende factoren die het land zo snel laten groeien. Zo is het land de afgelopen decennia veranderd van een economie waarin de agrarische sector een belangrijke rol speelde naar een economie met een grote industrie- en dienstensector. Daarnaast heeft het land een zeer grote en jonge bevolking. Vietnam heeft meer dan 90 miljoen inwoners. Dit maakt het een zeer grote afzetmarkt en interessant voor buitenlandse investeerders.

Economie van Vietnam

Ook internationaal heeft het land een zeer gunstige ligging. Het ligt in de buurt van China en India, de twee meest bevolkte landen ter wereld. Bovendien groeien deze economieën snel, waardoor Vietnam daar veel van zijn producten kan verkopen. Daarnaast heeft Vietnam een ​​steeds betere relatie met de Verenigde Staten. Dit land voelt een soort ereschuld jegens Vietnam en helpt het land zich economisch te ontwikkelen. In 2007 trad Vietnam toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Hierdoor trok het land extra buitenlandse investeerders aan, wat ook leidde tot een snelle groei van de binnenlandse markt. Vietnam is vooral aantrekkelijk vanwege het relatief hoge kennisniveau in combinatie met relatief lage lonen.

De opkomst van de middenklasse in Vietnam

Vietnam heeft een nieuwe middenklasse. Het gemiddelde maandsalaris in 2010 was $ 250 per maand. De verwachting is dat dit in 2015 $ 400 per maand zal zijn. Daarnaast geven Vietnamese consumenten hun geld graag uit, waardoor er veel geld te verdienen valt. De Vietnamese dong is ook een zeer betrouwbare valuta gebleken.

Investering in Vietnam

Er zijn verschillende manieren voor degenen die in Vietnam willen investeren. De eerste optie is om het via de beurs te doen. Met een Nederlandse beleggingsrekening is het lastig om direct in Vietnam te beleggen. Dan kunt u het beste beleggen in een beleggingsfonds dat namens u aandelen koopt op de Vietnamese beurs. Zowel ING als ABN Amro bieden deze acties in Nederland aan. Een andere optie is om te beleggen via een buitenlands fonds, zoals een Londense of New Yorkse effectenbeurs.

Open uw bedrijf in Vietnam

Een andere mogelijkheid is om uw bedrijf in Vietnam te starten of van daaruit goederen naar Nederland te exporteren. Het is belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de lokale markt en dat je betrouwbare contacten tot je beschikking hebt. Er zijn relatief veel Vietnamezen in Nederland, dus je kunt ook proberen iemand in deze kringen te vinden die als vertrouwenspersoon kan optreden en je kan helpen om je in Vietnam te vestigen. De laatste optie is om contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade in Vietnam. Ook kunnen ze je helpen om in contact te komen met ondernemers die je verder kunnen helpen en waarmee je een relatief goede deal kunt sluiten.€