Investering in Indonesië

Indonesië is een van de snelst groeiende economieën in Azië. Het is een zeer aantrekkelijke kans voor investeerders. Er zijn verschillende manieren waarop iemand in Indonesië kan investeren. Dit kan bijvoorbeeld via de beurs. Een andere mogelijkheid is om een ​​eigen bedrijf op te zetten in een voormalige Nederlandse kolonie. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen, zoals de hoge mate van corruptie in de archipel. Lees er alles over in dit artikel.

Indonesië is een van de opkomende economieën van Azië, waar het zeer aantrekkelijk is om te investeren. De Jakarta Stock Exchange behaalde van 2007 tot 2012 een jaarlijks rendement van bijna twintig procent. Dat is het soort rendement waar een belegger enthousiast over is. Er zijn verschillende redenen waarom Indonesië zo snel groeit. Met bijna een kwart miljard inwoners is Indonesië qua inwonersaantal het vierde land ter wereld. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke markt voor buitenlandse en lokale investeerders. De bevolking zal naar verwachting tot 2035 jaarlijks met meer dan één procent groeien. Daarnaast ligt het land in een regio waar alle omringende landen minimaal zeven procent per jaar groeien. Ook India profiteert hiervan.

Economie van Indonesië

Ook de voormalige Nederlandse kolonie is rijk aan delfstoffen. De bodem van Indonesië is rijk aan olie. Daarnaast is de verwachting dat er nog veel onontdekte olieschatten op de zeebodem liggen. Naast olie is het land ook rijk aan aardgas, koper en nikkel. Andere veel geëxporteerde producten zijn koffie, thee, specerijen en rubber. Dat is al zo sinds de Nederlanders het begonnen te exporteren. De export is goed voor maar liefst 28 procent van het bruto nationaal product (BNP) van Indonesië. De Indonesische roepia is de nationale munteenheid.

De economische groei van Indonesië

Tegelijkertijd zijn er ook risico’s die de economische groei kunnen verminderen. Zo is er een langdurig conflict tussen moslims en de christelijke minderheid in de archipel. Deze laatste groep wordt steeds meer onderdrukt, met de nodige spanning gepaard. Een andere bedreiging is de hoge mate van corruptie, die het land minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders. Er hing veel geld aan de boeg. Twee andere factoren die een bedreiging kunnen vormen, zijn onderontwikkelde infrastructuur. Een groot deel van de archipel is moeilijk te bereiken en ook het binnenlands vervoer is op veel plaatsen slecht geregeld. De tweede factor is het gemiddeld lage opleidingsniveau van de Indonesische bevolking. Daarom zullen buitenlandse investeerders die meer intellectuele macht nodig hebben, eerder naar een land als Vietnam, India of China verhuizen. Er is een overschot aan hoger opgeleide jongeren die werk zoeken.

Investering in Indonesië

Er zijn verschillende manieren om te investeren in Indonesië. Een mogelijkheid is om bijvoorbeeld te beleggen in een Fidelity Indonesia fonds. RBS heeft ook een apart investeringsfonds voor Indonesië. Dit fonds volgt de prestaties van de Indonesië-index op individuele basis. De uitwisseling zelf is direct moeilijk toegankelijk, tenzij je een bankrekening hebt bij een Indonesische bank. Deutsche Bank biedt ook een zogenaamde Tracker aan die de Indonesische aandelenmarkt direct volgt.

Je eigen bedrijf openen in Indonesië

Een andere optie is om een ​​eigen bedrijf te openen in Indonesië. Als je er echt wilt wonen, moet je misschien ambtenaren omkopen om een ​​verblijfsvergunning te krijgen. U kunt er ook voor kiezen om via een tussenpersoon te handelen. Voor Nederlanders is het relatief makkelijk omdat er veel Indonesiërs in Nederland wonen. Velen van hen hebben nog familiebanden in Indonesië, en velen van hen spreken de taal nog redelijk goed. Het is dus relatief eenvoudig om hulp te krijgen als u handel wilt drijven met Indonesië of daar uw eigen bedrijf wilt starten.€