Investering in hout

De vraag naar investeringen in hout groeit bij investeerders. Dit kan een zeer winstgevende vorm van beleggen zijn. Dit komt doordat de vraag naar hout toeneemt door de snelle groei van de wereldeconomie. Het voordeel van hout is dat het een duurzame grondstof is. Het blijft groeien. Daarom kan het een verstandige investering zijn, vooral op de lange termijn.

Investeren in hout krijgt de laatste jaren veel meer aandacht. Dit komt doordat beleggers na de kredietcrisis op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren om hun geld te beleggen. In die tijd verloren ze veel geld op de aandelenmarkten, met als gevolg dat hun vertrouwen in het beleggen op de aandelenmarkt daalde. Wat is er gebeurd? De Amerikaanse huizenmarkt stortte in, waardoor veel beleggers hun hypotheken niet konden afbetalen. Daardoor kwamen veel banken opnieuw in de problemen. Verschillende gingen failliet en andere moesten door verschillende regeringen weer worden gered. De aandelenmarkten over de hele wereld stortten in.

Investering in hout

Als gevolg hiervan gingen beleggers op zoek naar alternatieve manieren om hun geld te beleggen. Naast grondstoffen kwamen ze ook met hout. Investeren in een boom kan om verschillende redenen winstgevend zijn. De eerste reden is dat hout een grondstof is die niet opraakt. Het kan in principe oneindig doorgroeien en er hoeft dus niet gevreesd te worden voor onderproductie. Ten tweede is de groei richting hout de laatste jaren snel gegroeid. Dit komt vooral door de groeiende wereldbevolking en de groeiende welvaart van landen als China en India. Er is dan ook een grote vraag naar bouwmaterialen in deze landen. De meeste gebouwen zijn grotendeels van hout. De laatste reden is de groeiende vraag naar duurzame materialen. Hout is duurzaam, omdat het in principe weer vergaat.

Waarschuwingen over beleggen in hout

Tegelijkertijd heeft houtbeleggen de afgelopen jaren een slechte naam gekregen in Nederland. Dit komt omdat er veel oneerlijke dienstverleners zijn. De afgelopen jaren zijn er meerdere schandalen rond fraude in het nieuws geweest. Beleggingen in hout hebben de afgelopen jaren ook de aandacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gekregen. In 2010 adviseerde ze investeerders om goed onderzoek te doen voordat ze daadwerkelijk in een boom investeren. Als het bedrijf nog maar kort bestaat, heeft het geen AFM-vergunning nodig. Zo zijn er dienstverleners die aanbieden om houtaandelen te kopen. In ruil daarvoor moet de belegger nieuwe aandelen kopen. Aanbieders verdienen hier veel geld aan omdat ze aandelen veel goedkoper inkopen dan doorverkopen. Het komt vaak voor dat de belegger niets hoort na het overmaken van het geld.

Hoe kan ik investeren in een boom?

Iedereen die in een boom wil investeren, moet er rekening mee houden dat het in de eerste plaats een langetermijninvestering is. U kunt op verschillende manieren in een boom investeren. Ten eerste kan het op de beurs. Soms is dit ook mogelijk bij bepaalde houtsoorten, zoals teak. Houtbedrijven kunnen ook op de beurs worden verhandeld. Een andere optie is om te investeren in bosgrond of een houtplantage. Dit zijn echte langetermijninvesteringen. Dit type investering wordt meestal gedaan via tussenpersonen. Het is verstandig om na te gaan met wie u zaken gaat doen. Als u direct in een houtbedrijf wilt investeren, is het verstandig om voldoende kennis van het bedrijf te hebben. Anders is het niet aan te raden.€