Investering in Hongkong

De Hong Kong Stock Exchange is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijven. De Chinese stadstaat maakt al jaren een gestage economische groei door. Hong Kong heeft zijn eigen munteenheid – de Hong Kong dollar. Het beweegt zich vrij ten opzichte van de euro. Het brengt risico’s met zich mee, maar ook kansen. Nederlandse beleggers kunnen via hun bank direct beleggen op de beurs van Hongkong.

Westerse beleggers besteden steeds meer aandacht aan beleggen in Hong Kong. De Chinese stadstaat is een van de duurste steden ter wereld. Dit is niet noodzakelijk het geval voor de Hong Kong Stock Exchange. In Hongkong genoteerde aandelen hebben echter relatief goede rendementen. De jaarlijkse groeidoelstelling voor de index ligt rond de 6 procent. Dit is ongeveer hetzelfde niveau als andere Chinese beurzen in Shanghai en Shenzhen. De waarderingen van individuele fondsen liggen soms ver uit elkaar, dus met een goede zoektocht vind je soms relatief goedkope fondsen met een veel hoger rendement.

Waarom beleggen in de Hong Kong Stock Exchange?

De belangrijkste reden om te investeren in de Hong Kong-aandelenmarkt is echter de sterke positie van de havenstad. Hong Kong heeft een stabiele economie en een internationaal zakencentrum. Dit maakt het minder vatbaar voor ongevallen en de grillen van de economie. De jaarlijkse economische groei is door het IMF vastgesteld op 5,5 procent. De jaarlijkse inflatie ligt rond de 2 procent. Daarom loopt de lokale economie geen risico op oververhitting. Ook de aanwezigheid van veel grote multinationals lijkt het risico van plotselinge politieke veranderingen uit te sluiten. China zal op zijn hoede zijn voor Hong Kong, aangezien het de controle aan de Britten ontneemt. Als er onrust is in Hong Kong, zal dat ook de economische groei van China belemmeren.

Wisselkoers Hongkongse dollar

Hong Kong is in het nadeel ten opzichte van China. Dat is de munteenheid. Hong Kong heeft zijn eigen munteenheid – de Hong Kong dollar. Het beweegt zich vrij ten opzichte van de euro. De Chinese overheid houdt de Chinese yuan kunstmatig laag om buitenlandse investeerders en kopers aan te trekken. Een groot deel van de Chinese economie is afhankelijk van de export. Het risico voor de Hong Kong dollar is dus dat de waarde plotseling stijgt, waardoor Hong Kong minder aantrekkelijk wordt voor westerse investeerders. Westerse beleggers hebben zich tot nu toe echter weinig zorgen hoeven maken. In het voorjaar van 2011 bereikte de Hong Kong dollar het laagste punt ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Dit maakt het land bijzonder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.

Beursnotering in Hongkong

Veel Chinese bedrijven kiezen er ook voor om te noteren aan de Hong Kong Stock Exchange. Dit is juist om aantrekkelijker te zijn voor buitenlandse investeerders. Ze kunnen direct beleggen op de Hong Kong Stock Exchange in plaats van op andere Chinese beurzen. We moeten wachten tot het eerste Nederlandse bedrijf op de Hong Kong Stock Exchange wordt genoteerd. Dit kan met name aantrekkelijk zijn voor landen met omzet in Hong Kong, China en andere delen van Azië.

Investering in Hongkong

Nederlandse beleggers kunnen via hun bank, zoals ING Bank, ABN-Amro en Rabobank, direct beleggen op de beurs van Hongkong. De enige voorwaarde hiervoor is dat ze een beleggersrekening hebben.€