Investering in gouden munten

De prijs van goud is de afgelopen decennia enorm gestegen. Zeker tijdens een crisis stijgt de prijs van goud, omdat bekend is dat het edelmetaal zijn waarde behoudt. Daarom investeren veel mensen de laatste tijd in gouden munten. Wilt u ook beleggen in goud? In welke valuta’s kan ik het beste beleggen? De antwoorden op deze en andere vragen lees je in onderstaand artikel.

Waarom beleggen in goud?

Waarom zou u in goud beleggen? Hier zijn veel goede redenen voor. Goud is bijvoorbeeld een waardevol edelmetaal dat de afgelopen decennia alleen maar waardevoller is geworden. Vooral in tijden van crisis stijgt de prijs van dit type edelmetaal enorm, gezien het feit dat goud al sinds de Griekse en Romeinse tijd als duur bekend staat en zijn waarde heeft behouden. Beleggen brengt natuurlijk risico’s met zich mee, maar goud laat zien dat dit risico niet altijd hoog hoeft te zijn. Beleggen in goud is daarom vooral geschikt voor beleggers die wel willen profiteren van investeringsmogelijkheden, maar niet te veel risico willen nemen! Een ander groot verschil is dat beleggen in goud vaak btw-vrij is. Als u bijvoorbeeld wilt beleggen in aandelen, opties of goud, hoeft u geen btw te betalen.

Waarom beleggen in gouden munten?

Het kopen van gouden munten om in goud te investeren is het meest winstgevend. Doordat de munten dus vrijgesteld zijn van btw, zijn ze relatief goedkoop en kun je voor dezelfde prijs meer goud kopen. Daarnaast hebben gouden munten vaak een hoog zuiverheidspercentage. Naast beleggen in goud zijn het natuurlijk ook mooie munten om te verzamelen.

Filharmonisch

De Philharmonic is een relatief nieuwe munt, veel jonger dan bijvoorbeeld de Krugerrand of de Maple Leaf. Ondanks zijn jeugd is de munt erg populair bij investeerders en verzamelaars. Zo heeft de Philharmonic een hoog percentage goud in vergelijking met andere gouden munten. Ook voor de verzamelaar is de Philharmonic een goede aanwinst, aangezien er in de loop der jaren meerdere exemplaren zijn uitgegeven. Een ander voordeel van de Philharmonic is dat de munt alleen uit goud in zijn puurste vorm bestaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Krugerrand, die is aangevuld met koper. Dit betekent dat er een 24-karaats gouden munt wordt gekocht met een zuiverheid van maar liefst 999,9!

Belangrijke gegevens

Krugerrand

Krugerrand kopen is een goede manier om te beginnen met beleggen in goud. Het is een zeer bekende munt die het gewicht van een troy ounce nauwkeurig weergeeft. Handelaren hebben uitstekende toegang tot Krugerrand-goud en om deze reden is het kopen van de munt relatief eenvoudig. Om deze reden staat Krugerrand vaak bovenaan het verlanglijstje van mensen die kennis willen maken met beleggen in goud. Krugerrand zelf is natuurlijk ook prachtig om te zien! Wees echter voorzichtig, de Krugerrand heeft een zuiverheidsniveau van 916.7. Dit komt omdat de munt is bedekt met koper. Hierdoor ziet de munt er iets anders uit dan de meeste gouden munten. Een 22-karaats munt weegt 33,93 gram, maar als je dat terugrekent voor het koper, krijg je precies één troy ounce.

Belangrijke gegevens

esdoorn blad

Maple Leaf is ook een goede investering in goud. De Maple Leaf wordt vaak gekocht vanwege de hoge goudwaarde van de munt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Krugerrand heeft de munt een zuiverheidspercentage van 999,9. Daarom wordt het esdoornblad niet aangevuld met koper. Er zijn speciale edities van de Maple Leaf uitgegeven waarbij het zuiverheidspercentage nog hoger was, deze munten zijn natuurlijk veel duurder dan de “gewone” Maple Leaf. Het esdoornblad is dus veel minder interessant als verzamelobject en eigenlijk meer een investering. Deze munt is echter het paradepaardje van elke muntenverzameling!

Belangrijke gegevens

goudklompje

Nugget is een munt die minder mensen bekend in de oren zal klinken. Toch is nugget ook een munt die niet mag ontbreken op deze muntenlijst. Het is een populaire investering onder goudhandelaren omdat Nugget in verschillende gewichten kan worden gekocht. Je kunt Nugget bijvoorbeeld kopen als 1/20 troy ounce, 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce, 1 troy ounce, 2 troy ounce, 10 troy ounce en zelfs als kilo! Dit maakt Nugget interessant voor zowel kleine als grote investeerders!

Belangrijke gegevens