Investering in 130/30 fonds

Fondsen die zowel in langetermijn- als in kortetermijnbeleggingen beleggen om een ​​nog hoger rendement te behalen, krijgen steeds meer aandacht. Ze gebruiken de 130/30-formule voor hun investeringen. Wat zijn deze beleggingsfondsen en waarom kiezen voor een 130/30-fonds. Zo heeft Robeco een Europees aandelenfonds 130/30 geïntroduceerd.

Een traditioneel beleggingsfonds belegt conservatief

Traditionele beleggingsfondsen beleggen doorgaans in aandelen en proberen beter te presteren dan een beursindex. Ze kopen en verkopen aandelen, maar verliezen niet. Daarom mogen ze geen aandelen verkopen die ze niet bezitten. Sommige aandelen zijn onderwogen, dat wil zeggen dat ze minder wegen dan de index, andere zijn overwogen. Dit zijn de zogenaamde long term only fondsen. Dit maakt meestal een einde aan de discretie van een traditioneel beleggingsfonds.

130/30 fonds

Het 130/30-fonds pakt het anders aan. Fondsen die hun portefeuilles 130/30 beleggen, zullen beleggen in zowel lange als korte beleggingen, met een long-short-ratio gelijk aan 130/30. Zo wordt 130% van het fondsvermogen op lange termijn en 30% op korte termijn belegd. Inkorten gebeurt meestal via allerlei soorten afgeleiden, zoals opties en turbo’s, sprinters of etappes.

Voors en tegens

Dit type investering met een verhouding van 130-30 heeft voor- en nadelen:

Belangrijk
ten goede komen
l is dat de fondsmanager flexibeler kan opereren en beter kan inspelen op actuele marktontwikkelingen. Soms ligt het voor de hand dat een fonds of sector ten onder gaat. Als u er tijdig op reageert, kunt u een aanzienlijk rendement behalen. Wachten betekent meestal ook een beurt verliezen of een kleiner rendement maken dan in de eerste plaats mogelijk zou zijn geweest.

Gebrek aan
heeft een hogere kostprijs. Door de vele transacties en de aankoop van derivaten lopen de kosten voor de belegger snel op. Een ander nadeel is het risico. De risico’s zijn duidelijk hoger dan bij beleggen in een traditioneel beleggingsfonds. Een belegger in het 130/30-fonds zou dit goed moeten weten.

Robeco en andere fondsen

Begin augustus 2007 lanceerde Robeco het Europese aandelenfonds 130/30. Banken als Fortis en JP Morgan hebben ook 130/30 fondsen gelanceerd. De verhouding 130/30 lijkt ineens een magische waarde te hebben en biedt mogelijkheden.

Krijg investeringsfondsen

130/30 fondsen opereren nog steeds voor een relatief korte periode om een ​​lange termijn track record te hebben. Het is dus nog niet te zeggen hoe goed de uitvoeringen zijn en of ze simpelweg gebaseerd zijn op meerdere toevalligheden. De tijd zal leren hoe succesvol ze in de praktijk zullen zijn. In 2015 bestaat het Robeco 130/30-fonds niet meer en moet het ergens anders aankloppen. Natuurlijk kunt u uw beleggingen ook organiseren zonder beleggingsfonds om de 130/30-verhouding te behouden. De middelen zijn er en veel makelaars bieden ze goedkoop aan.

Slot

Laat u niet verleiden door alleen nieuwe fondsnamen. Stap pas in het fonds als u volledig op de hoogte bent van de kosten die in rekening worden gebracht en wanneer duidelijk is wat de risico’s zijn. Als je het niet begrijpt of als het niet past bij je klantprofiel, begin er dan niet aan. Als het goed voor je is, kun je er ook aanzienlijke winst mee maken. Over het algemeen heeft de aandelenmarkt prachtige builds voor diegenen die veel geld willen verdienen op de aandelenmarkt.

Lees verder