Investeren zonder risico

Elke belegger probeert goed kapitaal te sparen. Als u wat spaargeld heeft, is er een breed scala aan risicovrije beleggingen beschikbaar, maar uiteindelijk zijn er maar een paar soorten beleggingen die de moeite waard zijn om te kiezen.

Inhoud

Spaarrekening

Spaarrekening of spaarrekening is momenteel de meest geschikte oplossing voor risicoloos beleggen op korte of middellange termijn. Door gebruik te maken van een spaarrekening kunt u ook uw vermogen effectief beschermen. De extra geruststelling is dat de overheid heeft besloten om spaargelden tot € 100.000 te dekken. Als u meer spaargeld heeft, kunt u beter een spaarrekening openen bij verschillende financiële instellingen. Dankzij deze nagenoeg risicoloze belegging met een rente van 4% groeit uw vermogen in vijf jaar tijd met 21,75%. Vooral degenen die online beleggen kunnen genieten van goede rendementen. Daarnaast ontvangen sommige spaarrekeningen ook een groeibonus en/of een loyaliteitsbonus.

Termijnrekening (kasbon, overheidsattest, verzekeringsattest)

Termijnrekeningen zijn slechts tot € 20.000 per bank gedekt en deze belegging kan een lager rendement opleveren dan een gewone spaarrekening. De gebruikte termen zijn één, drie, zes, twaalf of meer maanden. Dit betekent dat u uw geld voor een beperkte, initiële looptijd inlegt tegen een vooraf bepaalde rente. Bedragen geplaatst op de vervaldatum worden verhoogd met rente. Als u niets doet voordat de looptijd afloopt, zal de financiële instelling de looptijdrekening in de meeste gevallen stilzwijgend verlengen voor dezelfde looptijd. Termijnrekeningen bestaan ​​in verschillende valuta’s en zijn vooral interessant wanneer de korte termijn beleggingsopbrengsten hoger zijn dan de lange termijn beleggingsopbrengsten.

Spaarverzekering of beleggingsverzekering (hoofdstuk 21)

Een spaarverzekering zonder rendementsgarantie is momenteel de meest geschikte oplossing voor een langetermijnbelegging zonder risico. Vanaf acht jaar zijn opnames uit deze beleggingsverzekeringen vrijgesteld van roerende voorheffing. In een dergelijk fonds wordt de premieheffing van 1,1% gespreid over een langere periode. Jaarlijkse rendementen zijn niet gegarandeerd, maar rendementen van 5% of meer zijn haalbaar.

euro obligaties

Een obligatie is een lening die is uitgegeven door een overheid, overheidsinstantie of particuliere onderneming. Een obligatie geeft de houder ervan het recht om rente te betalen, meestal jaarlijks, en de hoofdsom wordt aan het einde van de looptijd betaald. Er zijn obligaties met verschillende looptijden en verschillende valuta. Je loopt gewoon niet het risico om obligaties in euro’s te kopen. Houd er rekening mee dat, aangezien één obligatie niet hetzelfde is, het rendement ook sterk kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de debiteur. Kies obligaties van de hoogste kwaliteit, ook al bieden ze de laagste rente

Naast gewone obligaties zijn er nog andere obligaties.
Converteerbare obligaties
en
inflatiegekoppelde obligaties.

  1. Converteerbare obligaties: kan helpen uw kapitaal te beschermen. Het is een combinatie van een obligatie en een aandeel die de veiligheid van een obligatie combineert met het hogere winstpotentieel van een aandeel. U krijgt dan een vooraf bepaald aantal aandelen in plaats van een obligatie. U kunt de obligatie ook verkopen en winst maken
  2. Inflatiegebonden obligaties: het zijn obligaties die gekoppeld zijn aan inflatie. Als de inflatie stijgt, stijgt de coupon. Als de inflatie daalt, daalt de coupon. Het nadeel is dat de basisrente van een dergelijke lening lager is dan die van een traditionele obligatie.