investeren; wat is call-optie?

Een calloptie is het recht om tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. De persoon die dat recht verkoopt, draagt ​​dat recht over aan iemand anders en neemt de verkoopverplichting op zich. Beleggers kunnen hun risico vergroten of verkleinen door gebruik te maken van callopties.

Hoe werkt een optiecontract?

Opties zijn mogelijk op zaken als obligaties, grondstoffen en bijvoorbeeld de AEX-index, maar de meest voorkomende optie is een aandelenoptie. Daarom is dit de optie die in dit artikel wordt besproken. Optiecontracten zijn altijd voor 100 aandelen.

Wat zijn de voor- en nadelen? kopen over de call-optie?

Bij het kopen van een calloptie moet een optiepremie worden betaald. In ruil daarvoor krijgt de koper het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. De optiekoper ziet zijn volledige investering verdampen als de optie waardeloos afloopt.

Voorbeeld:

Dhr. A koopt 1 calloptie Shell aandelen met een uitoefenprijs van EUR 25. Dit betekent dat A bij expiratie van de optie 100 aandelen kan kopen tegen een prijs van 25 euro per stuk. De optiepremie is 2 euro.

Hoeveel winst of verlies heeft Mr. Hoezo?

Er zijn 2 opties:

1. Op de vervaldatum zal het aandeel Shell worden verhandeld onder EUR 25. Dhr. A kan aandelen Shell kopen voor 25 euro, maar zal dat niet doen omdat hij ze op de beurs tegen een lagere prijs kan kopen. Zijn optie is dus waardeloos en hij verliest de optiepremie van € 200 (€ 2 per aandeel).

2. Het aandeel Shell doet het goed en de koers is op de sluitingsdatum gestegen tot EUR 30. Dhr. Daarom besluit A zijn optie uit te oefenen en 100 Shell-aandelen te kopen voor € 2.500. De marktwaarde is op dat moment 3.000 euro. Dhr. A heeft € 200 betaald voor zijn optie en koopt nu aandelen Shell voor € 2.500. Zijn totale kosten bedragen nu 2.700 euro. Hiervoor kocht hij 100 Shell-aandelen, dus zijn winst is maar liefst 300 euro.

Wat zijn de voor- en nadelen? verkopen over de call-optie?

Dhr. A uit ons vorige voorbeeld heeft duidelijk zijn calloptie van iemand gekocht. Laten we deze man Mr. bel B. Mr. B verkoopt de calloptie en ontvangt daarmee de optiepremie. Hij krijgt dus direct 200 euro op zijn rekening.Als de koers van het Shell-aandeel niet boven de 25 euro komt, wordt de optie niet gebruikt en dhr. B mag de gehele optiepremie als winst houden.

Als de koers van het Shell-aandeel echter stijgt naar EUR 30, zoals in het vorige voorbeeld, zal dhr. B moet 100 aandelen leveren tegen een prijs van 25 euro per stuk. Hij ontving ook een optiebonus van € 2 per aandeel, wat hem een ​​totaal van € 27 per aandeel opleverde. Daarvoor zal hij 100 aandelen ter waarde van 30 euro per stuk moeten inleveren, zodat zijn verliezen 300 euro bedragen.

Het verkopen van een optie op een aandeel dat hij niet bezit, kan erg gevaarlijk zijn. Er is immers geen limiet aan het maximale verlies. Als de koers van het Shell-aandeel bijvoorbeeld was gestegen naar 45 euro, zou dhr. B moet nog geleverd worden tegen een prijs van 25 EUR per aandeel. Hij krijgt dan 2.500 euro voor de aandelen plus een optiepremie van 200 euro, maar de aandelen moeten voor 4.500 euro geleverd worden. Dit resulteert in een verlies van 1.800 euro.

risico’s

De handel in opties kan zeer riskant zijn en niet geschikt voor beginnende beleggers. Opties zijn complexe financiële producten en worden alleen aanbevolen voor ervaren beleggers. Bij het kopen van een calloptie is het maximale verlies beperkt tot de optiepremie, maar bij het verkopen van een calloptie kan het verlies theoretisch oneindig worden.€