Investeren via crowdfunding: voor- en nadelen
Crowdfunding, oftewel het aantrekken van kapitaal met een groot aantal mensen die allemaal een klein bedrag bijdragen, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit artikel beschrijft de voor- en nadelen.
Wat is crowdfunding?
Voor bedrijven is crowdfunding een alternatief voor een lening bij een bank. De economische crisis heeft het voor bedrijven moeilijk gemaakt om kapitaal aan te trekken. Bij crowdfunding dragen een groot aantal mensen een klein bedrag bij. Hiervoor krijgen ze een rente die vaak hoger is dan een spaarrekening. Geldvoorelkaar.nl is de grootste crowdfunding aanbieder van Nederland.
Een belangrijke oorzaak van het fenomeen crowdfunding is dat het voor bedrijven als gevolg van de economische crisis moeilijker is geworden om een banklening te krijgen. Dit is interessant voor beleggers, aangezien het rendement op spaarrekeningen inmiddels onder de 2% is gezakt. Een vermogenswinstbelasting van 1,2% is niet eens voldoende om de inflatie bij te houden. Dus de reële rijkdom neemt momenteel elk jaar af.
Wat zijn de voordelen van crowdfunding?
- Beleggers kunnen kiezen waarin ze investeren, dus het is mogelijk om initiatieven te kiezen die ze echt steunen en waarin ze geloven.
- Investeren in crowdfunding zorgt voor een continue inkomstenstroom: een deel van de rente en een deel van de aflossing wordt gedurende de looptijd maandelijks overgemaakt aan de belegger.
- Het rendement is veel hoger dan op een spaarrekening: van 3,5 tot 12,5%.
Wat zijn de nadelen van crowdfunding?
- In de tussentijd is het niet mogelijk om het geïnvesteerde bedrag terug te vorderen totdat het volledige bedrag is teruggestort, u moet wachten tot het einde van de looptijd.
- Je moet wachten tot er genoeg investeerders zijn gevonden: projecten gaan pas van start als alle investeringen bij elkaar zijn.
- Bij investeringen in nieuwe bedrijven zijn de risico’s zeer hoog: 33% van de nieuw opgerichte bedrijven gaat binnen 3 jaar failliet.
Conclusie:
Hoewel het rendement veel hoger is dan op een spaarrekening, zijn er bepaalde risico’s verbonden aan crowdfunding. In de tussentijd is het niet mogelijk om het geïnvesteerde geld terug te krijgen, dus kun je crowdfunding beter vergelijken met een spaardeposito. De rente daarop is al veel hoger dan op een spaarrekening, terwijl het risico bij bedragen onder de 100.000 euro verwaarloosbaar is als gevolg van het depositogarantiestelsel. Over het algemeen kan crowdfunding interessant zijn, maar het is vanwege de risico’s niet aan te raden om een groot deel van je vermogen hierin te investeren.€