Investeren – stookruimtezwendel

Boiler rooms draaien met enige regelmaat in Nederland. Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties, oplichters die je vragen om te investeren in goud met de hulp van tientallen slimme verkopers. Maar het zijn eigenlijk waardeloze aandelen of nepaandelen. Jaarlijks worden Nederlanders, die de gouden tip bij het beleggen niet willen missen, voor honderden miljoenen opgelicht door deze telefonische verkoop. Hoe dergelijke oplichters en stookruimte te herkennen. Hoe werkt dit soort oplichting? Laat u niet misleiden, investeer voordelig en zeker via Lynx of DeGiro.

Stookruimtes

Boilerrooms met frauduleuze en slimme verkopers van beleggingsproducten hebben een duidelijk stappenplan. Ten eerste moet het vertrouwen van potentiële slachtoffers worden gewonnen. Dan zijn ze financieel gestript. In vijf stappen heb je je geld op, geknipt en geschoren. De gelijknamige film uit 2000, met Vin Diesel en Ben Affleck in de hoofdrollen, is schokkend en fascinerend en geeft nauwkeurig de werking van de stookruimte weer. Oplichting is nu ook berucht voor e-mailzwendel, 419 oplichting. De Autoriteit Financiële Markten AFM waarschuwt voor aanbiedingen om aandelen te kopen of te verkopen via telefoon of e-mail. Deze oplichters hebben een uitgekiend stappenplan.

Investeringszwendel, ronde 1

In ronde 1 draaien boiler rooms de hoofden van hun slachtoffers met overtuigende verkooppraatjes. Er kan veel winst gemaakt worden. Hoe duwen ze je? Nou, op de achtergrond hoor je de telefoon rinkelen en de verkopers schreeuwen. Dit scenario moet de indruk wekken dat u te maken heeft met een actief en eerlijk bedrijf en dat dit een zeer belangrijke transactie is. Een kans die u niet mag missen. Het is dus zaak om snel te beslissen, anders mis je de boot. Je kunt beginnen met een klein bedrag. Geen probleem.

Fraude, ronde 2

Als je eenmaal bent aangeworven door verkopers, ga je snel door naar senior niveau of zelfs hoger. U bent immers belangrijk en moet snel overtuigd worden om grote bedragen te investeren. U krijgt binnenkort een telefoontje met de mededeling dat er al snel een grote winst op uw positie is gemaakt.

Fraude, ronde 3

Vertrouwen is nu verdiend. Dus je bent klaar voor ronde 3. Dat wil zeggen, ze nemen opnieuw telefonisch contact met je op en overtuigen je om grote bedragen te investeren. Weer een kans die je niet wilt missen. Als je het eenmaal hebt geaccepteerd, hoor je echter niets meer. Telefonisch is niemand meer bereikbaar en aandelen kunnen helaas niet meer verkocht worden. Kortom, je bent nu in zak en as. Maar dan de 4e ronde.

Fraude, ronde 4

Net als je denkt dat je je geld helemaal kwijt bent, krijg je na een paar maanden of soms een jaar weer een telefoontje. Dit keer een ander bedrijf. Maar gelukkig is dit bedrijf bereid uw aandelen te verkopen. Maar u begrijpt het natuurlijk wel: dit zijn waarschijnlijk dezelfde fraudeurs die zich aanbieden als kopers van aandelen of doen alsof ze een koper voor uw aandelen hebben gevonden. Trap er niet in, want de volgende truc wacht. Dan begint de 5e ronde.

Fraude, ronde 5

Het bedrijf adviseert u nu dat er eerst een obligatie of belasting van vele duizenden dollars moet worden betaald. Net als bij de Nigeriaanse compound neemt een dergelijke aanbetaling enkele van de belemmeringen voor de handel in effecten weg. Maar let op: ook na deze betaling ben je voor de tweede keer opgelicht. U hoort niets meer van het bedrijf. Dit geldt voor bedragen van € 2.000 tot € 20.000 en hoger.

Laat je niet misleiden

Dit leidt al snel tot meerdere lessen
fraude
voorkomen:

  1. Verkoop dergelijke aandelen nooit via de telefoon.
  2. Kijk eerst op de website van de AFM waarmee u werkt. Kijk hiervoor in openbare registers.
  3. Denk aan een financieel informatieboekje.
  4. De vuistregel is dat als er extreem hoge rendementen worden voorspeld, het aanbod te mooi is om waar te zijn.
  5. Informatie verkrijgen via internet. Gebruik zoekmachines.
  6. Controleer altijd de adres- en bedrijfsnamen op het formulier.

De AFM waarschuwt voor stookruimten en publiceert regelmatig lijsten daarvan.

Slot stookruimte dus let op

De AFM-waakhond waarschuwt regelmatig voor forse stijgingen
fraude
door ketelruimen. Wees dus voorzichtig en kies een betrouwbare bank of broker. Er zijn veel opties om goede winst te maken zonder vals te spelen. Denk aan Robeco, ING sprinters of zelf goedkoop beleggen met Degiro.

Lees verder