Investeren is niet moeilijk, wel simpel: een investeringsplan

Beleggen op de aandelenmarkt hoeft niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. U kunt al voor een klein bedrag beleggen en als u uw pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, kunt u eigenlijk elke dag voor uzelf beleggen. Wanneer u investeert, moet u uw buik uitschakelen en een plan hebben. U kunt dit investeringsplan zo complex of eenvoudig maken als u zelf wilt. U kunt periodiek beleggen, wat eenvoudig en adequaat is. U kunt een beleggingsfonds kiezen en iemand anders voor u laten beleggen. Of u kiest voor complexe beleggingsproducten, die vaak ook gepaard gaan met een hoger risico. Wat is je plan, kies je ook voor een simpele investering of kan het lastig voor je zijn? Kies ook voor een slimme investering.

Welk investeringsplan heb je?

Wat voor belegger ben jij?

We kennen verschillende soorten beleggers. De extremen zijn degenen die absoluut risicomijdend zijn en degenen die extreem beledigend zijn. Beide groepen zijn natuurlijk investeerders, maar ze zullen hun eigen benadering van beleggen hebben. De een wil vandaag nog veel winst maken op de beurs, de ander wil ook een mooi rendement, maar vindt het ook belangrijk om niet elk moment van de dag de beurskoersen te hoeven volgen. De een houdt van risico, risico dat ook tot beleggingsverliezen kan leiden, de ander houdt het liever rustig. En daar ligt het punt, beleggen kan heel eenvoudig zijn, maar je kunt het ook heel ingewikkeld maken.

Eenvoudig en gemakkelijk beleggen met een vast investeringsplan

Hoe kunt u gemakkelijk beleggen? Ten eerste kunt u iemand anders voor u laten beleggen, bij een bank of beleggingsfonds. Als u zelf wilt beleggen, kunt u ook een eenvoudig investeringsplan maken. U kiest vooraf hoe u uw vermogen wilt verdelen. Afhankelijk van het risico dat u wilt nemen, kan dit bijvoorbeeld zijn:

Maak het niet te ingewikkeld

Dan begin je met beleggen. Je gaat ook niet uit je dak en verkoopt alles zodra de beurs daalt, maar haast je niet. Als de beurs laag staat, koop je iets om de verhouding 60/30/20% te houden en maak je bijvoorbeeld veel winst op je aandelen, dan verkoop je weer wat zodat de waarde van je aandelen als percentage van uw vermogen keert terug naar 60%. Een groot voordeel is dat je niet constant koopt of verkoopt, maar op bepaalde tijden (bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand) en dat je flink kunt besparen op transactiekosten. Een bekende valkuil is dat je blijft handelen totdat niemand zeker weet of het het juiste moment was om te verkopen of te kopen. Ondertussen stijgen de transactiekosten en dalen uw rendementen. En dat wil je natuurlijk niet.

Investeer periodiek

Ook het periodieke beleggingssysteem, waarbij u geleidelijk uw posities op de aandelenmarkt opbouwt, is eenvoudig. Je spreekt met jezelf af dat je elke maand op een bepaalde dag wat extra koopt. Dan kijk je niet zozeer naar de status van de beurs, maar bouw je een flink bedrag aan geïnvesteerd vermogen op zonder je er al te veel zorgen over te maken. Het idee is dat niemand de beste tijd weet om de aandelenmarkt te kopen, en gemiddeld zit je op de goede plek door stapsgewijs te kopen.

Een investeringsfonds kiezen

Het is ook eenvoudig en gemakkelijk om een ​​beleggingsfonds te kiezen, bij voorkeur een die goed gediversifieerd is en past bij het risico dat u bereid bent te nemen met uw beleggingen. De beheerder van het beleggingsfonds neemt je dan veel werk uit handen, misschien niet veel om je zorgen over te maken. Een goede beheerder kent alle kneepjes van het vak om optimaal voor u te beleggen. De enige moeilijkheid is om voor het juiste fonds te gaan, het ene beleggingsfonds doet het veel beter dan het andere. Vraag, voordat u zich aan een beleggingsfonds bindt, om een ​​trackrecord en vergelijk een paar fondsen. Er is ook een morning star rating, waarbij de beste assets veel sterren worden toegekend.

Bescherm uw investeringen

Het wordt ingewikkelder als u alleen belegt en uw aandelenportefeuille wilt beschermen tegen koersschommelingen. Dan merk je al snel dat je opties koopt of verkoopt (putting). Deze bescherming kost geld en vereist kennis van tools. Wie zich verdiept in opties kan er veel geld mee verdienen, maar makkelijk is het niet meer. Gaat u zelf beleggen of iemand anders uw vermogen en pensioen laten opbouwen? Hoe eerder u deze keuze maakt, hoe meer u later kunt helpen om vermogen op te bouwen.

Lees verder