Investeren in whisky: gesloten distilleerderijen

Whisky kopen als investering is een serieuze investering. Als u hoopt op een hoog rendement op uw whisky-investering, dan zult u op zoek moeten naar zeldzame of exclusieve flessen met een hoge waarderingsscore. Uitgaven van gesloten distilleerderijen zijn hiervoor ideaal. Zeker met de ontmanteling van de distilleerderij is het duidelijk dat het aantal flessen alleen maar zal afnemen. Veel distilleerderijen zijn sinds de jaren 80 gesloten. Veel distilleerderijen hebben de productie gestaakt en hun deuren gesloten. Soms staat al het materieel er nog en kan de productie hervat worden. Terwijl andere distilleerderijen volledig zijn ontmanteld of een andere bestemming hebben gekregen.

Inhoud

Een korte geschiedenis van whisky

De kunst van het distilleren werd enkele eeuwen geleden door de Arabieren ontdekt. Al in 322 voor Christus beschreef de Griekse filosoof Aristoteles een heel eenvoudig distillatieproces: het verhitten, verdampen en condenseren van alcohol. Deze techniek werd door reizende monniken in Ierland en Schotland geïntroduceerd. Het eerste schriftelijke document over whisky in Schotland dateert uit 1494. Hier werd een zeer sterk distillaat gemaakt van gerst, in het Keltisch “uisge beatha” genoemd, wat hetzelfde betekent als levenswater of whisky.

Het distilleren van whisky werd zo populair in Schotland dat het zelfs in de meest afgelegen en onherbergzame gebieden werd geproduceerd. Voor veel boeren was het dus een hobby/bijverdienste tijdens de wintermaanden. Whisky werd voornamelijk geproduceerd voor Ierland, Schotland en Engeland. Hoewel whisky ook in Ierland zelf werd geproduceerd, blijkt uit documenten dat whisky in 1590 vanuit Schotland naar Ierland werd geëxporteerd. In de volgende eeuwen was de whiskyproductie voornamelijk voor blended whisky. Single malt-whisky wordt sinds de jaren zestig op de markt gebracht. In de jaren tachtig ging het echter slecht met de whisky-industrie toen de verkoop daalde, waardoor veel distilleerderijen moesten sluiten. Tegenwoordig wordt whisky steeds populairder en voorziet Schotland, met zijn ±150 distilleerderijen, de hele wereld van zijn “levenswater”.

Waarom zijn distilleerderijen gesloten?

In de jaren 80 sloten veel distilleerderijen of gingen ze failliet vanwege de economische neergang. Alleen DCL, nu Diageo, sloot in die tijd maar liefst 23 distilleerderijen. Van sommige van deze gesloten distilleerderijen worden nog steeds whisky’s verkocht. De vaten (vaten) van veel van deze distilleerderijen worden ook opgeslagen in magazijnen. Een vat uit zo’n gesloten distilleerderij wordt regelmatig (bij Diageo bijna jaarlijks) gebotteld en op de markt gebracht. Ze zijn natuurlijk alleen beperkt tot het bottelen. Door recente prijswijzigingen en grote whisky-opbrengsten schieten de prijzen van whisky’s van sommige gesloten distilleerderijen omhoog.

Een van deze gesloten distilleerderijen is bijvoorbeeld Port Ellen, die elk jaar een van de resterende vaten vult. Portellen Distillery / Bron: Jan Kuchenbecker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Enkele jaren geleden was de adviesprijs van de nieuwe editie al een paar honderd euro per fles. De botteling van 2013 (13e release, 34 jaar) werd verkocht voor slechts € 1.500, en de 14e release, 35 jaar vanaf 2014, heeft een adviesprijs van € 2.700. Het vinden van goedkope Port Ellen (distilleerderijbotteling) is nu erg summier. Als je geluk hebt, kun je nog een oude fles vinden bij een zogenaamde “slapende slijterij” (een slijterij die zijn prijzen al jaren niet aan prijsveranderingen heeft aangepast). Maar deze kans is erg klein, omdat er meer particulieren aan de kust zijn!

Vandaag Port Ellen kopen is niet echt interessant voor een kleine portemonnee vanwege de hoge aanschafkosten. Hetzelfde geldt voor flessen van de gesloten Brora distilleerderij. Ook multinational Diageo bottelt jaarlijks Brora uit oude voorraad. De prijs van Brora is lager dan die van Port Ellen, maar de adviesprijs voor de botteling, die in 2014 op de markt komt, ligt al rond de 1.000 euro.

Interessante distilleerderijen om in te investeren

Portellen- en Brora-flessen zijn geliefde verzamelobjecten van bekende, hoog aangeschreven namen. De kleine markt heeft echter nog steeds veel interessante distilleerderijen om in te investeren. Dit geldt vooral voor distilleerderijbottelingen, die aanzienlijk in waarde stijgen. Bottelen van onafhankelijke bottelaars is over het algemeen slechter.

Port Ellen

De sluiting van Portellen wordt door veel whiskyliefhebbers beschouwd als een van de grootste verliezen voor de Schotse whisky-industrie. Port Ellen werd opgericht in 1825. De distilleerderij is door de jaren heen regelmatig van eigenaar veranderd. Van 1929 tot 1967 werden er mottenballen gemaakt in de distilleerderij. De productie werd in 1967 hervat totdat de deuren in mei 1983 weer werden gesloten. Een paar maanden later verliest ook Port Ellen zijn whiskystokerijlicentie. Port Ellen mout momenteel gerst voor verschillende andere eilandstokerijen.

Prijs indicatie

Brora

De oorspronkelijke naam van Brora Distillery was eigenlijk Clynelish totdat de eigenaren in 1968 een gloednieuwe Clynelish-distilleerderij aan de overkant van de straat bouwden. De nieuwe distilleerderij heette simpelweg Clynelish I en de oude Clynelish II. Clynelish II werd later omgedoopt tot Brora, naar de stad waar de distilleerderijen waren gevestigd. Tussen 1969 en 1973 produceerde Brora “sterke malt whisky”, voornamelijk voor Johnnie Walker-melanges.

Prijs indicatie

Banff

Banff, opgericht in 1824, was de eerste distilleerderij van Speyside. Banff heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In mei 1877 verwoestte een brand het grootste deel van de distilleerderij, alleen de pakhuizen en moutvloeren bleven gespaard. De volgende ramp vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. In augustus 1941 was de distilleerderij het doelwit van een Duitse luchtaanval. Een groot deel van de distilleerderij werd getroffen door een regen van bommen en kogels. Magazijn nr. 12 kreeg ook een voltreffer. Wat het publiek destijds niet wist, maar de Duitsers waarschijnlijk wel, was dat de distilleerderij destijds dienst deed als opleidingscentrum voor buitenlandse piloten die voor de RAF vlogen. Na de oorlog en renovatie werd de productie hervat. Het laatste ongeluk met de distilleerderij vond plaats in augustus 1959. Terwijl we bezig waren met het distilleren van alcohol, vatten de dampen binnenin vlam en een enorme explosie verwoestte een groot deel van de distilleerderij. Banff werd gesloten op 31 mei 1983.

Prijs indicatie

Heilige Magdalena

St Magdalene Distillery (ook bekend als Linlithgow) was een van de oudste distilleerderijen in Schotland. De distilleerderij is gebouwd op een plek die in de 12e eeuw dienst deed als leprakolonie, later als klooster en daarna als ziekenhuis. Saint Magdalene was een van de eerste distilleerderijen die een vergunning kreeg. Net als veel andere distilleerderijen sloot Sint Magdalena in 1983 haar deuren. De plek waar ooit de distilleerderij stond, zijn nu appartementen.

Prijs indicatie

kleine molen

Littlemill-distilleerderij kan zijn geweest?
tot
De oudste distilleerderij van Schotland, met wortels die teruggaan tot 1750. Littlemill werd in 1996 gesloten en ontmanteld, waarbij de laatste resten verloren gingen bij een brand in 2004. In de jaren negentig bracht Littlemill als experiment nog twee whisky’s uit, genaamd Dumbuck en Dunglass. Deze twee whisky’s zijn tegenwoordig echter uiterst zeldzaam.

Littlemill 12 years is nog beschikbaar voor rond de €100

Prijs indicatie

Convalmore

Convalmore-distilleerderij / Bron: Anne Burgess, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Convalmore Distillery ligt in het hart van Speyside en werd opgericht in 1894. Tijdens haar bestaan ​​produceerde Convalmore voornamelijk whisky voor blends zoals: Black & White en Lowrie’s. Toen de oude gebouwen van de distilleerderij in 1990 van eigenaar wisselden, werd de distilleerderij min of meer ontmanteld, waardoor nieuwe productiemogelijkheden werden ontnomen. Tot op heden zijn er vier distilleerderijbottelingen uitgebracht sinds Convalmore in 1985 werd gesloten.

Prijs indicatie

Glenlochy

Hoewel Glenlochy in 1898 werd opgericht, begon de productie pas in 1901. De distilleerderij produceerde lange tijd niet. De productie werd al stopgezet van 1919 tot 1924 en van 1926 tot 1937. In haar 85-jarig bestaan ​​heeft de distilleerderij slechts 69 jaar geproduceerd.

Prijs indicatie

Lees verder