Investeren in vastgoed, tips
Vastgoed in plaats van geld, deze slogan werd een veelgehoord motto tijdens de economische crisis. Zeker in een tijd van historisch lage spaarrentes zoeken spaarders naar alternatieven en willen ze meedoen. Mensen kopen bijvoorbeeld liever een vakantiehuis als investering dan dat ze hun geld voor bijna niets op de bank houden. Niet al het vastgoed garandeert echter een duurzame waardestijging. Want de mogelijkheden om erin te investeren zijn heel verschillend. Waar moet je op letten?
Vastgoed biedt zekerheid
Grond heeft immers waarde en biedt bescherming tegen inflatie. Dat zou je tenminste denken. Maar zoals zo vaak in het leven, hangt het ervan af. Omdat niet elk type investering dat wordt beschermd door de naam onroerend goed ook zekerheid biedt. Een voorbeeld hiervan zijn de vastgoeddivisies van Real Estate Finance. Maar ook het aangekochte onroerend goed betekent niet dat u een vaste…
waardering
zal ervaren.
Eigendom van onroerend goed
De meest directe manier om te investeren in vastgoed is natuurlijk het bezitten van een object. Bij deze optie is de zekerheid het grootst, want volgens het kadaster wordt u als eigenaar beschouwd.
Factoren die de waarde van onroerend goed beïnvloeden
Het is echter belangrijk op te merken dat de waarde van uw eigendom wordt beïnvloed door vele factoren waarover u geen controle heeft:
- Stedelijke ontwikkeling of gebiedsontwikkeling kan bijvoorbeeld ook de waarde van uw vastgoed doen dalen.
- En normen of functies die in de loop van de tijd nieuw zijn gedefinieerd en die uw eigendom mist, hebben net zo veel invloed op de aankoopprijs. Denk hierbij aan de aanwezigheid van een lift, een balkon, goede isolatie, etc.
- Er moet ook aan worden herinnerd dat we van tijd tot tijd een enorme vraag naar onroerend goed hebben ervaren, waardoor de prijzen snel zijn gestegen. Door de beperkte beschikbaarheid van bouwgrond kan enige prijsstabiliteit worden verondersteld, maar niet gegarandeerd.
- En het moet duidelijk zijn dat investeringen ook nodig zijn om het object zijn waarde te laten behouden. Vanuit dit perspectief is investeren in onroerend goed het meest zinvol als u van plan bent zelf in het onroerend goed te gaan wonen.
Verhuur van onroerend goed
In een andere variant worden woningen en appartementen als beleggingsobjecten aangeboden door vastgoedontwikkelaars. U koopt dan een huis, u bent eigenaar van het kadaster, maar het huis is niet bedoeld voor persoonlijk gebruik. Het moet inkomsten genereren in de vorm van huurinkomsten.
Dit concept is vooral handig als je 30 tot 40 procent van de koopsom van de woning in de vorm van je eigen vermogen investeert en de rest financiert met een lening. Het model is met name geschikt voor beleggers die onroerend goed als beleggingsobject beschouwen, maar het object niet voor eigen gebruik nodig hebben. Het is verstandig om een accountant te raadplegen over de optimale belastingstructuur.
Zo’n concept kun je natuurlijk zelf bedenken, maar er zijn ook mogelijkheden om in een collectieve context mee te doen. Het voordeel van shared billing is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het zelf beheren van de woning. Daarnaast heb je minder last van de leegstand, omdat alle huurinkomsten vaak in één pot gaan en verdeeld worden naar gebruikswaarde van de woningen. Staat het appartement leeg, dan krijgen alle eigenaren een relatief lager inkomen uitbetaald. Slecht voor u als uw huis verhuurd is, goed voor u als uw huis leeg staat.
Gebrek aan investeringen in onroerend goed
Het nadeel van bovenstaande opties is echter dat je geld vast staat. Om het liquide te maken, moet u eerst uw eigendom verkopen en dat kan enige tijd duren. Daarnaast moet je sommige acquisitiekosten flink verhogen, wat weer een argument is voor indirecte investeringen in vastgoed.€