Investeren in vastgoed: kansen

Beleggers kunnen op verschillende manieren beleggen in de vastgoedmarkt. U kunt natuurlijk zelf een gebouw of meerdere gebouwen kopen en verhuren, maar het is natuurlijk veel gemakkelijker om aandelen te kopen in bijvoorbeeld een bedrijf dat handelt op bijvoorbeeld een Europese winkelmarkt. Naast portefeuillegroei kunnen er ook dividenden worden verdiend. De derde vorm is participatie in een gesloten vastgoedfonds. Dit is een niet-beursgenoteerd fonds en daardoor minder makkelijk verhandelbaar.

Investeringsmogelijkheden in onroerend goed

Er zijn verschillende manieren om te investeren in vastgoed:

Indirecte investeringen in vastgoedfondsen

U belegt indirect door te beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen. In Nederland vindt u tientallen van dergelijke beursgenoteerde fondsen waarin u kunt beleggen. Denk aan Rodamco Europe, Corio en Wereldhave.

Voordelen van indirect beleggen in onroerend goed

Bij het verdelen van risico’s kunt u denken aan hun spreiding over verschillende geografische locaties en typen onroerend goed (bijv. winkels, huizen, appartementen, etc.). Lees in het artikel
grote aanbieders van vastgoedfondsen
over de sectoren waarin de grootste aanbieders van (particuliere) vastgoedfondsen hebben geïnvesteerd.

Nadelen van indirecte investeringen in onroerend goed

Direct zelf onroerend goed kopen

Zoals hierboven vermeld, kunt u direct beleggen door de faciliteit zelf te kopen en te exploiteren. Huuropbrengsten en vastgoedwaardering bepalen voor een groot deel uw rendement. Eigenwoningbezit is natuurlijk ook een vorm van directe investering.

Voordelen van directe investering

Nadelen van directe investeringen

De indirecte vastgoedmarkt is flexibeler dan de directe omdat u makkelijker en sneller kunt inspelen op nieuwe marktontwikkelingen en trends. Als u uw portefeuille wilt diversifiëren, is het gemakkelijker om vastgoedfondsen te kopen die bijvoorbeeld in Europa en Amerika investeren, dan om zelf onroerend goed in deze landen te kopen.

Belasting: onroerend goed OZB

Als u belegt, moet u er ook belasting over betalen. U kunt denken aan de berekening van de onroerendezaakbelasting (
OZB
) en de Wet op de taxatie van onroerend goed (
OZB
).

Particuliere fondsen: vastgoed-cv’s, partnerschappen en vastgoedobligaties

Naast directe en indirecte beleggingen kunt u ook beleggen in closed-end vastgoedfondsen, zeg maar in tussenvorm. In deze vorm zijn verschillende fondsen denkbaar, die juridisch vooral van elkaar verschillen. Denk aan vastgoedobligatie, CV (commanditaire vennootschap) en maatschap. De laatste twee zijn de meest voorkomende.

Voordelen van closed-end fondsen

Nadelen van closed-end fondsen

Hoewel closed-end fondsen vaak in een andere prijscategorie vallen dan directe beleggingen, zijn ze ook meer geschikt voor vermogende beleggers. Bovendien zijn certificaten niet altijd gemakkelijk te verkopen of in te wisselen.

Meer over investeringen

Meer lezen over beleggen? Lees dan de special over
beleggen in aandelen
.€