Investeren in vastgoed aan zee

Voor zowel Belgen als Nederlanders worden de zee en het strand geassocieerd met vakantie. De stranden van de Noordzee zijn dan ook geweldige plekken om uw vakantie door te brengen met uw partner of familie. Ook kunt u, als u genoeg geld heeft, overwegen om onroerend goed aan de kust te kopen. Investeren in een appartement aan de kust doe je niet van de ene op de andere dag. Je moet goed nadenken over de ligging, het uitzicht op zee, de mogelijke huurinkomsten en de manier waarop je de aankoop wilt financieren. Investeren in vastgoed aan zee is nog steeds waardevol.

De waarde van onroerend goed stijgt

Na een korte stagnatie van de vastgoedprijzen na de financiële crisis eind 2008 stegen in 2015 ook de vastgoedprijzen in kustgebieden weer. De prijsstijging is positief nieuws voor mensen die een appartement of meerdere appartementen bezitten. Beleggen in vastgoed is in ieder geval veel beter dan geld op een spaarrekening of langetermijnspaarproducten zetten. Lage inflatie en nog lagere rentetarieven zijn nadelig voor uw spaargeld in januari 2016. Immers, als de rente lager is dan de inflatie, kunt u minder van uw spaargeld kopen, waardoor de werkelijke waarde van uw spaargeld daalt.

Dus waarom investeren in vastgoed aan zee?

Investeren in vastgoed aan zee is nog steeds erg aantrekkelijk. U kunt de woning immers voor twee doeleinden gebruiken. Ten eerste kun je er in de zomermaanden zelf naartoe voor een vakantie met je partner of gezin. Kortom, u hoeft niet te betalen voor een vakantie in Spanje of Italië. Daarnaast kunt u, wanneer u niet op vakantie bent, het appartement verhuren aan andere mensen die ook op vakantie aan zee willen gaan. Als u zou investeren, doet u er goed aan om een ​​makelaar te raadplegen om erachter te komen wat de huidige huren in uw kustgemeente zijn. Investeren in onroerend goed verhoogt de waarde van uw persoonlijke eigendom, maar het stelt u ook in staat huurinkomsten te genereren.

Locatie en uitzicht op zee hebben een grote impact

De prijs van een appartement aan de Noordzee hangt sterk af van de ligging, het zeezicht, de omgeving enzovoort. Een appartement met direct uitzicht op zee is toch net iets aantrekkelijker dan de straat erachter. Dit zie je direct terug in de prijs. Puur als investering is een appartement met zeezicht meer waard. Op termijn zal echter het moment komen dat ook de straten direct achter de zeedam worden gemoderniseerd, waardoor ook de waarde van het onroerend goed direct achter de zeedam sterk kan stijgen. In België is Knoke de duurste badplaats, terwijl de goedkoopste badplaats De Panne is (2015). Deze rangschikking kan in de loop van de tijd veranderen, maar Knoke, met de prestigieuze Lippenslaan als wegwijzer, is de meest luxueuze badplaats aan de Belgische kust. De duurste badplaats van Nederland is Bergen aan Zee en de goedkoopste is Vlisingen.

Werken via een makelaar

Als u overweegt een woning aan de kust te kopen, kunt u deze direct of via een makelaar verkopen. De meeste appartementen worden door de verkoper aangeboden via een makelaar. Volledige opvolging van A tot Z bij het kopen van een appartement gebeurt via een makelaar. Hij ontvangt een commissie van de verkoper om de verkoop voor hem te doen. Het is meestal een percentage van de verkoopprijs van het appartement.

Vraag advies aan uw bankier

Voordat u overweegt onroerend goed te kopen, moet u weten over welke financiële middelen u beschikt. Het is natuurlijk beter als u niet eens naar de bank hoeft. Veel mensen gaan echter lenen om een ​​appartement aan zee te krijgen. Uw bankier kan u precies adviseren hoeveel u kunt lenen, tegen welke rente en voor welke looptijd. Bespreek financiële trends en vooruitzichten zeer zorgvuldig met uw bankier. In tijden van zeer lage rentes kan het erg interessant zijn om tegen een vaste rente te lenen. Hij kan ook adviseren over rentetarieven. Wees ook eerlijk tegen jezelf. Als u weet dat er een moeilijke periode nadert (bijvoorbeeld bij woningrenovatie), dan kunt u beter geen nieuwe lening aangaan en kunt u uw nieuwe investering het beste tijdelijk opslaan.€