Investeren in Turbo’s

Turbo’s zijn zeer winstgevende beleggingsproducten, maar hoe werken turbo’s eigenlijk?

Wat is Turbo?

Turbo is een beleggingsproduct waarvan de prijs gebaseerd is op de prijs van de onderliggende waarde. Hierbij kunt u denken aan aandelen, obligaties en dergelijke. De waarde van de turbo stijgt en daalt sneller dan de onderliggende waarde, dit komt door het hefboomeffect. Meer over deze hefboom zal later worden besproken.

Turbotypes

Er zijn twee soorten Turbo’s. De eerste variëteit is de Turbo Short. Deze Turbo stijgt wanneer de onderliggende waarde daalt. Het tweede type is Turbo Long. De turbowaarde stijgt als ook de basiswaarde stijgt.

Hoe Turbo werkt

Turbo heeft geen vaste looptijd en is verhandelbaar op de beurs. Wanneer u Turbo Long koopt, koopt u feitelijk een deel van het onderliggende product. De rest wordt gekocht door ABN Amro. Omdat u profiteert van een koersdaling van de Turbo Short, verkoopt ABN Amro het onderliggende product voor u.

Omdat ABN Amro een deel van het originele product koopt of verkoopt, betaalt u nu slechts € 2,50 voor een artikel van € 10. Het deel dat ABN Amro voor u betaalt, heet de dekkingsgraad. Hier is de dekkingsgraad € 7,50.

Laten we zeggen dat we een Turbo Long kopen voor € 2,50 met een onderliggend product van € 10. Aangezien we een Turbo Long hebben, willen we dat het onderliggende product stijgt. Als uw product met 50% stijgt, stijgt uw Turbo met 200%. Hieronder vindt u de berekening.

Het product stijgt met 50 procent. De waarde stijgt van €10 naar €15. Turbo was 2,50 euro, maar stijgt evenveel als het originele product. Het product is met €5 gestegen. Turbo stijgt van € 2,50 naar € 7,50. Turbo is met 200% gestegen. De turbo gaat vier keer sneller van start dan het originele product, we hebben het over hendel 4.

Hefboom

Hefboomwerking bepaalt hoe vaak de Turbo stijgt of daalt in vergelijking met het originele product. Dit lijkt erg mooi omdat de winst die gemaakt kan worden met Turbo erg hoog is, maar als Turbo naar beneden gaat, gaat het heel snel naar beneden.

Stop loss-niveau

Het stop loss-niveau is het niveau van de onderliggende waarde waarop ABN besluit het onderliggende product te verkopen. Bij Tubro Long ligt dit niveau boven de dekkingsgraad zodat ABN geen verliezen lijdt. Met de Tubro Short is het lager. ABN probeert het onderliggende product zo snel mogelijk kwijt te raken. Als het boven de dekkingsgraad komt, krijg je nog wel geld van de ABN, maar krijg je nooit iets uitbetaald.

Voordelen:

Enkele voordelen van Turbo zijn:

risico’s

Het grote risico bij Turbo is natuurlijk dat het zeer snel zijn stop loss-niveau bereikt, waardoor u uw totale investering kunt verliezen.€