Investeren in strips?

Nee, we hebben het niet over de eerste uitgave van een Suske en Wiske-special of een intacte Superman-strip uit de jaren 50, maar over een ander soort strip: de obligaties waarin bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen beleggen om risico te spreiden . , maar vooral omdat ze bij het beleggen in strips vooraf weten wat het rendement op de eindvervaldag gegarandeerd is. Ook kunt u op deze manier relatief veilig beleggen.

Lucky Luke gaat veilig

Het gaat niet goed met pensioenfondsen, ze voldoen niet of niet helemaal aan de vereiste dekkingsgraad en de toekomst ziet er zorgelijk uit. Verzekeraars en pensioenfondsen beleggen op verschillende manieren geld van deelnemersbijdragen om een ​​zeker rendement op koopsompolissen en pensioenen te garanderen voor mensen die nog niet met pensioen gaan. Als ze in obligaties beleggen, hebben ze bij de jaarlijkse herbelegging van die obligaties te maken met een onzekere factor: een nog onbekende rente. Ze beleggen daarom onder meer in een ander type obligatie waarvan het rendement vooraf over een langere periode wordt bepaald en bepaald, de zogenaamde strip.

obligaties

Nu, zonder gekke karikatuurgrappen, zullen we het begrip “strip” in de beleggingswereld nader toelichten: een strip is een veel voorkomende, bijvoorbeeld een Nederlandse staatsobligatie, waarbij de jaarlijkse rentebetalingen en de uiteindelijke aflossing apart worden verkocht . : de link wordt dan “verwijderd”. Dit is een ander type betaling dan een gewone obligatie, waarbij elk jaar een rentecoupon wordt betaald en de hoofdsom ook terugkeert bij de laatste rentebetaling. Voor het gemak nemen we eerst het voorbeeld van een gewone obligatie: stel dat u voor € 1.000 tien staatsobligaties koopt met een looptijd van 10 jaar en een rente van 3½%. In theorie kun je 9 jaar aan het einde van elk jaar rekenen op 10 x €35 procent, maar dat weet je niet zeker, de rente kan op en neer gaan, het is ieder jaar weer afwachten. Aan het einde van het 10e jaar ontvangt u de hoofdsom met de rente van vorig jaar: € 10.350,- Nog niets nieuws.

Strip

Nu de gestripte versie van deze obligatie: in plaats van 10 delen bestaat de gestripte versie uit 11 delen: 10 x 10 strips die 10 x 35 euro betalen op de rentedatum, dus in totaal 350 euro en 10 x 10 strips. waarvoor op de einddatum de hoofdsom van 10x € 1.000 wordt terugbetaald. Het verschil zit hem in het feit dat alle strips nu apart te koop zijn. Toegegeven, je krijgt geen rente voor losse strips, daar doe je het dus ook niet voor, nee, de winst is het verschil tussen de aankoopprijs nu en de uiteindelijke waarde over 10 jaar. Beleggers zijn nu bereid ongeveer 70 tot 75% van de eindwaarde te betalen voor een strip die over 10 jaar wordt uitbetaald, maar gezien het potentiële opwaartse potentieel tot 100% boekt u als stripbelegger nog steeds een gemiddeld rendement van 3% per jaar zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een dalende rente, u weet aan het einde van de 10-jarige looptijd precies waar u aan toe bent en heeft dus uw investering veiliggesteld. Dit vertrouwen kan een lange weg gaan in moeilijke tijden.

Geinformeerd zijn

Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in de beleggingswereld, kijk dan dagelijks op de website van Fincieele Dagblad voor tips en het laatste nieuws. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp. Als beleggen niets voor u is, maar als u wel wilt sparen, laat de huidige lijst met verantwoord sparen u zien waar u dit het beste kunt doen. Veel succes en wees alert en voorzichtig!€