Investeren in rijst

Als belegger kunt u beleggen in verschillende grondstoffen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in katoen, maïs en aardappelen, dit zijn landbouwproducten. Er zijn nog veel meer landbouwproducten zoals katoen, aardappelen, cacao, tarwe en rijst. Vooral rijst is een zeer populair landbouwproduct om in te investeren. Het wordt vooral geteeld in warme streken, zoals India en Thailand, in grote rijstvelden. Als er grote mislukte oogsten zijn, heeft dit een aanzienlijke impact op de rijstvoorraadprijs. Dit landbouwproduct wordt dan ook steeds populairder om in te investeren. Hoe moet je echt in rijst investeren?

Wat is rijst?

Daarom is rijst een landbouwproduct dat behoort tot de graansoort. Omdat het deel uitmaakt van de graanfamilie, behoort het tot de grasfamilie. Er zijn verschillende soorten rijst zoals: zilvervliesrijst, basmatirijst, meergranenrijst, jasmijnrijst of pandanrijst. Het wordt over de hele wereld veel gegeten, vooral in tropische gebieden. In vergelijking met deze warme streken eten we in Nederland weinig rijst. Gemiddeld eten we 11 gram rijst per persoon per dag. Wereldwijd ligt dit gemiddelde veel hoger, met mensen die gemiddeld 235 gram rijst per dag eten.

Over het algemeen zijn er twee soorten rijst: langkorrelige rijst en kortkorrelige rijst. In ons land eten we voornamelijk rijst, die bestaat uit langkorrelige. De meeste rijst wordt geproduceerd in China en India, waarvan het grootste deel voor eigen consumptie is. Een ander deel van de rijst wordt geëxporteerd naar landen als Thailand, Vietnam, de VS en India.

Waar komt rijst vandaan?

Rijst komt van de rijstplant en wordt gemaakt door de korrels van de planten te verwijderen na het oogsten van de rijstplanten. Dit proces van het scheiden van de korrels van de rijstplanten wordt dorsen genoemd. Rijst wordt verbouwd op rijstvelden. De meest voorkomende vorm van rijstteelt is de natte teelt. Regenwater wordt vaak gebruikt om de velden van water te voorzien, vooral voor kleinere rijstboeren. Grotere rijstboeren gebruiken grond of regenwater om rijst te verbouwen. Natte teelt levert twee tot vier oogsten per jaar op. Droge landbouw daarentegen levert maar één oogst per jaar op en ook deze is alleen geschikt voor export.

Hoe kunt u beleggen in rijst?

De afgelopen jaren zijn er verschillende mislukte oogsten geweest en dit heeft geleid tot schommelingen in de rijstprijzen. Door deze misoogsten kan de prijs van rijstvoorraden stijgen, waardoor het aantrekkelijk wordt om in rijst te investeren. Er zijn verschillende manieren om in rijst te beleggen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende methoden:

De directe weg

Je koopt dan een bepaalde fysieke hoeveelheid rijst en handelt daarmee. Dit is geen praktische manier omdat rijst niet voor onbepaalde tijd kan worden bewaard. Daarnaast heb je een grote opslagruimte nodig om rijst tijdelijk op te slaan.

Op de beurs via een broker of beleggingsfonds

Een makelaar is een tussenpersoon tussen kopers en verkopers van verschillende effecten, zoals grondstoffen. Er zijn verschillende brokers zoals: Etoro, Markets.com en Plus500. Een groot voordeel van een broker ten opzichte van een beleggingsfonds is dat u bij een broker onafhankelijker bent. U bent niet afhankelijk van de werktijden van het beleggingskantoor en kunt altijd en overal beleggen in rijst. Als u ervoor kiest om te beleggen bij een makelaar of beleggingsfonds, koopt u een virtuele hoeveelheid rijst. Je hebt dus geen opslagruimte nodig. Je kunt de rijst ook altijd terugverkopen aan een makelaar of beleggingsfonds.

Via rijstturbo op de beurs

Naast de vorige methode om rijst te kopen, kun je ook rijst turbo kopen op de beurs. Een rijstturbo is een turbo die de prijs van rijst volgt, het is een financieel instrument net als aandelen en obligaties. Bij een turbo wordt een hendel gebruikt. Dit betekent dat u als belegger maar een deel van de turbo hoeft te financieren.

Investeren in de aandelenmarkt met behulp van een rijstindexfonds

Een rijstindexfonds volgt de rijstmarkt als geheel, dus u hoeft de rijstprijzen niet afzonderlijk te volgen. Een indexfonds zorgt ervoor dat u automatisch de totale prijs van rijst kunt volgen, wat u veel tijd kan besparen.

Een stappenplan voor investeren in rijst

In de vorige paragraaf is besproken hoe u in rijst kunt investeren. Het eerstgenoemde pad, het directe pad,

niet erg praktisch. Als je in rijst wilt investeren, is het verstandiger om voor andere soorten te kiezen. Deze andere typen gebruiken financiële instrumenten. Het globale stappenplan is op de volgende drie manieren in te delen:

  1. Bepaal met welke broker of beleggingsfonds u wilt beleggen
  2. Bepaal in welk financieel instrument u wilt beleggen. Een financieel instrument is bijvoorbeeld een aandeel of een grondstof. Turbo- of indexfondsen zijn ook voorbeelden van financiële instrumenten.
  3. Bepaal uw bijdrage. U kunt uw investering vrij bepalen: van 100 euro tot 1 miljoen euro.
  4. Bepaal of u verwacht dat het financiële instrument zal stijgen of dalen. Als je denkt dat de prijs van rijst gaat stijgen, kun je het beste rijst kopen. Als je echter denkt dat de prijs van rijst gaat dalen, is het verstandiger om rijst te verkopen.
  5. De laatste stap is aangebroken: bevestig uw investering.

Als je eenmaal je investering hebt bevestigd, is het verstandig om de prijs van rijst in de gaten te houden. Als u van plan bent de prijs te volgen, kunt u reageren op prijswijzigingen. Want als je de prijs ziet stijgen en je verkoopt de rijst meteen terug aan de makelaar of het beleggingsfonds, dan maak je misschien gewoon winst.€