Investeren in platina biedt perspectief

Het is een bekend feit dat investeren in metalen winstgevend is. Investeren in platina is geen uitzondering. Platina kent vele toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in autokatalysatoren. In China ontwikkelt de auto-industrie zich en ook daar worden de milieueisen strenger. De vraag naar platina neemt alleen maar toe terwijl het aanbod achterblijft.

overgangsmetaal

Platina, een prachtig zilverwit smeedbaar edelmetaal, is een zogenaamd overgangsmetaal dat al bekend was bij de eerste bewoners van Amerika rond het jaar 1500. De Spanjaarden vonden het tussen zilver en geloofden dat het een vervuilend element was. Chemisch gezien is een overgangsmetaal een element in blok D van groepen 3 tot en met 12 van het periodiek systeem der elementen. In 1741 slaagde de Brit Charles Wood erin het metaal te isoleren. Tegenwoordig is platina meer waard dan goud.

Functies

Platina wordt veel gebruikt voor een aantal nuttige eigenschappen. Het metaal oxideert niet in de lucht, is bestand tegen zeer hoge temperaturen, is niet schadelijk voor de mens en verkleurt niet snel. Bovendien zijn de chemische eigenschappen onder verschillende omstandigheden zeer stabiel.

Toepassingen

Het edelmetaal heeft veel industriële toepassingen, zoals het wordt gebruikt in autokatalysatoren om de uitstoot van koolmonoxide en andere uitlaatgassen te voorkomen. De auto-industrie is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde vraag. Een kwart van de vraag naar platina wordt gebruikt in sieraden.

Het metaal vindt ook zijn weg naar elektronische schakelingen en hightech laboratoriumapparatuur, maar ook naar lcd-schermen en harde schijven van computers. Omdat platina zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen, wordt het in verschillende legeringen gebruikt. De
industriële vraag neemt alleen maar toe
.

Gezondheid

Platinaverbindingen worden routinematig gebruikt als medicijnen om kanker te behandelen. Vanwege vervelende bijwerkingen en andere nadelen zijn er nu nieuwe varianten ontwikkeld. De goedkeuring van de nieuwste generatie platinaverbindingen is in behandeling. Platina kan met iridium worden gebruikt om legeringen te maken die bruikbaar zijn in pacemakerelektroden en andere chirurgische implantaten.

oogsten

Er is meer vraag naar platina dan naar goud. Analisten verwachten dat de prijs van platina het beter zal blijven doen dan goud. Een van de voordelen van platinawinning is de aanzienlijke extra opbrengst aan palladium, rhodium, ruthenium en nikkel uit verschillende platinahoudende ertsen.

Deze extra opbrengst speelt een belangrijke rol bij andere toepassingen en dus bij het genereren van winst. De kosten van het delven van platina zijn lager dan die van goud omdat veel van de platinaaders zich dicht bij het oppervlak bevinden. Het meeste platina wordt gewonnen in Zuid-Afrika.

Investeringen in platina

Fysiek platina kopen in de vorm van edelmetaal kan vrij eenvoudig zijn. Er zijn veel sites waar dit duidelijk wordt uitgelegd aan een ander. Surf bijvoorbeeld op de Precious Metals Info homepage naar de rubriek Precious Metal Investments, waar u een uitgebreide uitleg vindt. Zo kunt u bij ABN-AMRO een goud-, zilver- en platinarekening openen. De bank garandeert de levering. U kunt zo’n rekening snel openen met ABN AMRO Internet Bankieren/Beleggen.

Eindelijk

Volgens sommige experts zullen edele metalen het helemaal doen. Niet alleen platina-investeringen, maar ook goud en zilver gaan een mooie toekomst tegemoet. Je moet geduld hebben, want het kan even duren voordat de prijs begint te stijgen. Natuurlijk zijn er geen garanties, want niets is zeker in de beleggingswereld. Zorg dat je voldoende informatie hebt voordat je de knoop doorhakt.€