Investeren in het edelmetaal palladium

Palladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het in de nabije toekomst niet meer beschikbaar zal zijn, maar het is niet precies bekend wanneer dat zal gebeuren. Palladium is schaars en wordt op slechts enkele plaatsen in de wereld gedolven, terwijl het steeds meer industrieel en vooral in de auto-industrie wordt gebruikt. Zolang iedereen in een auto rijdt met een katalysator, is er geen palladium meer. Dus als u in palladium investeert, of u nu palladiumbaren of palladiummunten wilt kopen? Palladium als zeldzaam edelmetaal werd pas in 1803 ontdekt. De prijs van palladium kan sterk fluctueren, soms is een prijsstijging van 60% mogelijk. Rusland is de belangrijkste leverancier van palladium. Let op: de waarde van deze edelmetalen maakt uw katalysator een geliefd doelwit voor autodieven.

palladium kopen

Beleggingen in edele metalen

Beleggen in edelmetalen kent zowel hoogte- als dieptepunten, maar de trend is vooral opwaarts omdat de vraag naar edelmetalen de komende jaren zal blijven groeien, terwijl de productie van edelmetalen achterblijft. Schokken in de opwaartse trend zijn vooral te wijten aan herhaalde politieke onrust in de wereld. Bij goud zien we dit regelmatig gebeuren. Goud wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van onrust en geopolitieke spanningen, en de prijs zal sterk stijgen, vooral in die tijden. Ook zien we een groot tekort aan palladium, maar de prijs zal vooral stijgen als het gebruik van dit edelmetaal toeneemt, en die ontwikkeling is nu duidelijk gaande. Als u wilt profiteren van de aanstaande stijging van de palladiumprijzen, moet u daarin investeren. Natuurlijk niet te veel en altijd op het juiste moment, maar waar investeer je in en waar wordt dit metaal voor gebruikt?

In welke gevallen wordt palladium gebruikt?

Een groot deel van de vraag naar palladium komt uit de auto-industrie. In deze industrie wordt het edelmetaal gebruikt bij de productie van katalysatoren. Deze autokatalysatoren zijn goed voor ongeveer 65% van het wereldwijd gebruikte palladium. Ongeveer 20% van de edelmetalen komt terecht in allerlei elektronische apparatuur, de rest bij tandartsen en juweliers. Het zal duidelijk zijn dat als een land als China meer aandacht gaat besteden aan het milieu, het aantal verkochte katalysatoren zal toenemen en daarmee de prijs van palladium. En niet alleen in China worden de milieueisen strenger.

Waar palladiumproductie, welke bedrijven?

Palladium is als erts te vinden in Rusland, Zuid-Afrika, Canada en een beetje in de VS. Daarom moet de wereldproductie uit de mijnbouw in deze gebieden komen. Bij de productie van palladium zijn verschillende grote bedrijven betrokken, die allemaal genoteerd zijn aan een of meer grote beurzen:

Als leverancier domineert Rusland in belangrijke mate de palladiummarkt.

Beleggen in aandelen, maar het is ook mogelijk om fysiek palladium te kopen

Natuurlijk kunt u in bovengenoemde bedrijven beleggen als u wilt profiteren van de schaarste van dit edelmetaal. Sommigen geven er de voorkeur aan om de edele metalen ook fysiek in huis te hebben. Deze fysieke aankoop is nu ook mogelijk met palladium. Palladiumbaren en palladiummunten worden online verkocht. Repen zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, variërend van 1 troy ounce (31,1 gram) tot 1 kilogram. Zuiverheid wordt aangegeven door het UMICORE-zegel. Het voordeel van fysiek palladium kopen is dat je het kunt bekijken en vasthouden naarmate het in waarde stijgt, het nadeel is dat je het veilig thuis moet bewaren en btw moet betalen. Dan is beleggen in aandelen of ETF’s die zijn uitgegeven vaak veel gemakkelijker. Bekende munten zijn geslagen van 999,5/1000 puur palladium. Voorbeelden zijn de palladiummunt van de Cook Eilanden en het palladium van het esdoornblad.

Een slot dat investeert in palladium

Niet-hernieuwbare grondstoffen als goud, zilver, platina en palladium hebben met elkaar gemeen dat ze alleen maar zeldzamer zullen worden. Dit betekent dat beleggen in deze edelmetalen zeker overwogen kan worden. Helaas weet niemand wanneer het juiste moment is om te kopen. Maar als u zelf niet in deze artikelen investeert, loopt u zeker de verwachte prijsgroei en rendement mis.

Lees verder