Investeren in goud heeft toekomst

De euro zweeft in landen als Griekenland, Portugal, Ierland en mogelijk Italië. De dollar bevindt zich in de gevarenzone omdat de VS niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Obama wil de kredietlimiet verhogen, maar de Republikeinen denken daar anders over. De aandelenkoersen dalen, dus de vraag naar goud staat al een tijdje op een recordhoogte. Prijzen liegen niet. Er zijn veel redenen om in goud te investeren, vooral voor de lange termijn.

Oorzaken

Belangrijke redenen voor de stijging van de goudprijs zijn de toenemende politieke spanningen in de wereld, de onzekere koers van de dollar en de schommelingen van de euro uit landen als Griekenland. Maar ook de afnemende goudproductie in Zuid-Afrika en de groeiende vraag in Azië spelen een belangrijke rol. China is vooral geïnteresseerd in metalen zoals goud, omdat de dollar niet langer garant staat voor een stabiel financieel evenwicht in de wereld. China heeft opmerkingen gemaakt over een verdere concentratie van de valutareserves van dat land in de euro, maar deze koers fluctueert nu ook als gevolg van de laatste ontwikkelingen in Europa.

Voor mijn eigen bestwil

China zal er echter voor oppassen de dollar niet te ver te laten zinken in zijn eigen belang. China heeft geïnvesteerd in de Amerikaanse staatsschuld en zijn economie, maar heeft door de crisis veel inkomsten verloren doordat de export naar de VS sterk terugliep. In 2010 was de export naar de VS goed voor 17,7 procent van het totale volume en staat daarmee bovenaan de lijst van exportlanden. Wereldwijd bleef China tot 2015 het grootste exportland. Sinds dit jaar is de export afgenomen, evenals de economische groei.

Basisvaluta

China wil echt een fiat-valuta zoals de Britse econoom John Maynard Keynes die in de jaren dertig voor Bancor heeft ontwikkeld. De waarde van de valuta zou gekoppeld moeten worden aan verschillende grondstoffen, waarvan goud de belangrijkste was. Bancor zou worden ondersteund door ruilhandel en de waarde ervan in goudgewicht. De VS waren het daar niet mee eens en waren van mening dat de dollar sterk genoeg was om als basisvaluta te worden gebruikt.

Koppeling

Bancor zou de rol van internationale reservevaluta moeten overnemen van de dollar, die na de Tweede Wereldoorlog de basis vormde van het monetaire systeem. Wereldvaluta’s waren tegen een vaste wisselkoers aan de dollar gekoppeld en namen de plaats in van goud. Goud bleef gedeeltelijk gekoppeld, maar speelde daardoor een minder grote rol. In maart 1973 verlieten de VS hun goudkoppeling volledig, waardoor de wereld gedwongen werd over te schakelen op zwevende wisselkoersen.

reed

Daarom produceerden de VS tijdens de crisis voortdurend nieuwe dollars om de fragiele Amerikaanse economie te injecteren. Als andere landen dollars wilden, zouden ze die moeten kopen tegen bijvoorbeeld de levering van olie. Iedereen zag en erkende dat dit een ongezonde en oneerlijke situatie is.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat de koppeling van de dollar aan de olieprijs eeuwig zal duren. Het is duidelijker dat het aan goud gekoppelde betaalmiddel gekoppeld is aan de olieprijs.

Goud lijkt een gouden toekomst te hebben.

Mogelijkheden om in goud te beleggen

Als u wilt weten hoe u in goud kunt beleggen, biedt de website van de World Gold Council verschillende mogelijkheden. De World Gold Council is opgericht in 1987 en wordt betaald door de grootste goudmijnbedrijven ter wereld, waaronder 26 bedrijven en ongeveer 40% van de totale goudproductie. Het is een internationale non-profitorganisatie met kantoren in India, China, Japan, het Midden-Oosten, Turkije, West-Europa en Noord-Amerika.

schema’s

Edelmetaalinfo is een site vol edelmetaalinformatie. U vindt er columns, artikelen, tips, forums en grafieken en natuurlijk hoe en waar u kunt beleggen.

Eindelijk

Er zijn altijd risico’s verbonden aan beleggen, aangezien prijzen zowel kunnen stijgen als dalen. Het is belangrijk om u hierin te verdiepen voordat u een investering doet. Winsten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Investeren in goud is geen garantie dat er winst wordt gemaakt.

Lees verder