Investeren in goud, goudmijnen?

Goud, je kunt geen krant of tijdschrift openen zonder reclame te worden gemaakt door goudkopers die graag je oude sieraden en andere goudstukken kopen tegen een redelijke prijs. Maar is het niet veel verstandiger om zelf in goud te beleggen? Investeren in goud wordt nu door sommigen beschouwd als een echte goudmijn. Hoe kun je geld verdienen met goud?

Goud: een edelmetaal

Sinds onheuglijke tijden wordt goud zeer gewaardeerd om een ​​aantal unieke eigenschappen, ook wel de ‘koning der metalen’ genoemd. Goud roest niet, is een zeer zuiver metaal en een zeer goede geleider van elektriciteit en warmte. Deze kwaliteiten werden al snel ontdekt. De oude Egyptenaren beschreven in hun hiërogliefen in de 26e eeuw voor Christus als een waardevol betaalmiddel. In andere culturen werd goud niet alleen als zeer waardevol, maar ook als magisch beschouwd. Goud symboliseerde zuiverheid en alchemisten hebben lang gezocht naar de “steen der wijzen” om ook andere stoffen in goud te veranderen. Er zijn veel nieuwe in de 19e eeuw
goudbronnen
blootgesteld, vooral in Australië en de Verenigde Staten. Dit heeft geleid tot een ware “goudkoorts”, ook wel de goudkoorts genoemd. Goud is vandaag de dag nog steeds een populair metaal. Het wordt onder meer gebruikt in borduurwerk, kankeronderzoek, ruimtevaart en tandheelkunde. Goud wordt ook vaak gebruikt in sieraden en huishoudelijke artikelen. Goud had en heeft nog steeds een grote status, velen beschouwen het als een symbool van rijkdom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud veel aandacht en vraag krijgt.

Waarom is goud zo’n populair beleggingsproduct?

De
handel is goud
is erg oud en heeft ups en downs. In 1980 steeg de goudprijs naar een recordhoogte, geschat op $ 2.400 per troy ounce, of ongeveer $ 1.700. Dat
gewicht van goud
wordt uitgedrukt in troy ounce. Het is een maat voor het gewicht van goud en andere edele metalen. 1 troy ounce is ongeveer 31 gram. Na de jaren tachtig daalde de waarde van goud echter, met een prijsdaling van slechts $ 180 per troy ounce in 2001.
de prijs van goud
een enorme stijging begon. kwam in 2010
de prijs van goud
zelfs op de plaat staan. Dit alles heeft te maken met het feit dat de Verenigde Staten steeds dieper in de schulden komen. Vroeger werd vaak gezegd dat de dollar “zo goed als goud” was. Maar toen de VS besloten geld te drukken, devalueerde de dollar. Immers, hoe meer iets is, hoe minder het waard is. Er was grote behoefte aan fysieke betaalmiddelen, die minder makkelijk of zelfs onmogelijk zelf te produceren zijn. Goud is een zeer geschikt fysiek betaalmiddel. De waarde van goud is relatief stabiel, waardoor steeds meer mensen en bedrijven goudhandelaar worden. Goudhandel is ook populair geworden op internet, met sites zoals E-gold die virtueel goudbezit aanbieden.

Investeren in goud, goudmijnen?

Investeren in goud is volgens verschillende adverteerders een hele slimme keuze. Met zoete praatjes proberen ze je te overtuigen om in goud te investeren of je goud te verkopen. Er is nu een enorme strijd om goud. Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over de waarde van hun spaargeld. Aangezien de waarde van goud relatief stabiel is, lijkt het een slimme zet om uw spaargeld om te zetten in goud. Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

fysiek goud

De meest directe manier om in goud te beleggen is natuurlijk het kopen van goudbaren of gouden munten. Fysieke goudopslag vereist echter nogal wat aandacht. Er is een enorme “goudkoorts” gaande, dus als u uw goud niet veilig genoeg bewaart en verzekert, is de kans groot dat u uw goud binnenkort kwijtraakt aan slimme dieven.

gouden rekening

Steeds meer banken bieden ze aan, d.w.z
gouden rekeningen
. Je opent een goudrekening en stort daar een bepaald bedrag op. Uw investering wordt opgeslagen in een speciale kluis in de vorm van goud. Dit betekent dat het bedrag op uw goudrekening afhankelijk is van:
de prijs van goud
op dit moment. Een goudrekening is een diefstalbestendig alternatief voor het zelf houden van fysiek goud. Om deze veiligheid van uw goud te garanderen, moet u echter een aanzienlijk bedrag aan aankoopkosten uitgeven. Daarnaast wordt een percentage van uw lening in rekening gebracht voor opslag en verzekering. Een gouden rekening is in sommige opzichten vergelijkbaar met een gewone spaarrekening. Het grote verschil is dat u met een gewone spaarrekening rente ontvangt over uw tegoed, en een goudrekening niet. Het is dus niet duidelijk of uw bijdrage zal dalen of stijgen.

Promoties in goud

Net zoals je tegenwoordig voor bijna alles aandelen kunt kopen, kun je ook in goud beleggen met
mijnbouwaandelen
kopen. Deze vorm van beleggen in goud is iets indirecter, aangezien de waarde van uw aandelen niet alleen afhangt van de prijs van goud, maar ook van de zakelijke aspecten van de mijnbouw.

Beleggen in goud met een indextracker

Als u de goudprijs en waardestijgingen beter en directer wilt volgen, a
indextracker
, ook wel EFT (Exchange Traded Fund) genoemd, is een interessant beleggingsproduct. Een indextracker is een indexaandeel dat u op een beurs kunt verhandelen. Het kenmerk van een indextracker is dat er geen fondsbeheerders zijn die voor u kunnen kiezen welke fondsen wel en niet worden meegenomen. Er wordt in alle fondsen belegd, niet in een specifiek deel van de index. Dit geeft het gemiddelde rendement van al deze fondsen. In een typisch beleggingsfonds kun je geluk hebben door hele goede aandelen te kopen, maar ook grote verliezen lijden als je slechte aandelen blijkt te hebben gekocht. Het grote voordeel van een indextracker is dat u op elk moment kunt besluiten uw aandelen te verkopen zodat u tijdig kunt ingrijpen wanneer de goudprijs daalt.€