Investeren in een vakantiehuis: voor- en nadelen

Veel mensen willen een vakantiehuis kopen. Ga op vakantie, betaal huur of verkoop het huis later met winst. Een extra woning blijkt een veel hoger rendement op te leveren dan een spaarrekening, waar verkopers en kopers heel enthousiast over praten. Wie wil er nu niet buiten wonen, aan de kust, in de Wadden, in Gelderland, waar het prachtig is? Er zijn veel mogelijkheden om een ​​mooi vakantiehuis of vakantiehuis in Nederland te kopen, maar wat zijn de voor- en nadelen van deze investering?

Een tweede woning als buitenverblijf geeft een veel hoger rendement dan een spaarrekening

Investering in een vakantiehuis of vakantiehuis

Een vakantiehuis of vakantiehuis als investering is in 2020 gewild en zal in 2021 ook zo zijn. De belangrijkste redenen zijn natuurlijk dat het fijn is om een ​​tweede huis te hebben waar je naar toe kunt wanneer je maar wilt, en dan is er de beloofde terugkeer van een vakantiehuis. De koper van een vakantiewoning wordt regelmatig een rendement van 6% per jaar beloofd. Dit rendement is hoog in vergelijking met de spaarrente in 2020 en 2021. Dankzij dit hoge rendement is de keuze snel gemaakt. Er wordt veel geadverteerd voor het vakantiehuis, catalogi worden wijd verspreid en dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het huis wordt gekocht.

Piek woningverkopen

Het percentage vakantiehuizen dat wordt verkocht neemt snel toe. In 2004 zijn er circa 2000 vakantiewoningen verkocht, in 2020 al 5000 en in 2021 zal er veel belangstelling zijn. Dit geldt voor alle soorten vakantiehuizen, van zeer basic tot luxe vakantiehuizen. De prijs van vierkante meters stijgt in meerdere gebieden (vooral aan de kust en in de Waddenzee) snel. Er zijn ongeveer 120.000 duizend eenheden in de bestaande voorraad vakantiehuizen. De vakantiewoning is echter niet altijd zo populair geweest, tijdens de huizenmarktcrisis (rond 2014) stonden ook lange tijd veel huizen te koop en niemand had interesse. Dat brengt ons bij de vraag: wat zijn de voor- en nadelen van een vakantiehuis?

Waarom een ​​vakantiehuis als investering

U kunt uw spaargeld op verschillende manieren beleggen en aangezien sparen op een spaarrekening in 2020 en 2021 niet veel oplevert, kan beleggen in een vakantiewoning een goede investering zijn. Locatie, locatie, locatie is cruciaal voor een goede investering in dit soort onroerend goed. Ten tweede doet u er goed aan een goed onderhouden woning te kopen of liever een nieuwe woning. Maar misschien wil je niet het hele jaar een extra woning huren, maar wil je er zelf heen. In dat geval is ook van belang of het is toegestaan. Vakantieparken hebben vakantiehuizen die (hoofdzakelijk) verhuurd worden aan buitenstaanders en niet bedoeld zijn voor recreatie van de eigenaar. In dit geval is het erg belangrijk om de voorwaarden van het vakantiepark te kennen.

Voordelen van een vakantiehuis

Mogelijke voordelen van een vakantiehuis zijn:

Nadelen van het vakantiehuis

Mogelijke nadelen van een vakantiehuis zijn:

Eindelijk, een tweede huis is een goede investering

Een vakantiehuis kan een mooie investering zijn als tweede huis en een hoog rendement opleveren. Waarom je een huis wilt kopen is belangrijk. Als het alleen om ROI gaat, is het de vraag hoe lang je nog een goede winst kunt maken. Onderhoudskosten stijgen en huren kan frustrerend zijn. Daarnaast is de vastgoedmarkt niet altijd even liquide en kan een woning in slechte tijden lang te koop staan. Als je vakantie in het huis wilt kunnen, is het vooral belangrijk om de regels goed door te lezen om te zien of en voor hoe lang dit is toegestaan. Een vakantiehuis is leuk, maar je moet wel weten wat je ermee wilt doen om er het maximale uit te halen. Laat u ook goed informeren. De markt is booming.

Lees verder