Investeren in een fonds? Check deze 10 punten

Steeds meer consumenten begrijpen dat sparen niet loont. De spaarrente loopt anno 2013 niet mee met de inflatie, waardoor uw spaargeld elk jaar een paar procent minder wordt. Veel spaarders zijn op zoek naar alternatieven. investeren? De aandelenkoersen vertonen opnieuw een stijgende lijn. Vroeg in de herstelwachtrij komen kan grote winsten opleveren. De vooruitzichten zijn niet slecht. Begin voorzichtig bij het beleggen in een beleggingsfonds. Dit artikel bevat enkele tips om in gedachten te houden als u in een fonds wilt beleggen.

Beleggers wordt aangeraden een soort checklist in te vullen. Zo voorkom je dat je in een kapot fonds terecht komt. Kijk specifiek naar kosten, rendement, reputatie van de manager, te nemen risico en vergoeding van de manager.

Kosten

De meeste beleggers kijken naar rendement, maar ook naar kosten. Als ze hoger zijn dan vergelijkbare fondsen, kan dat een groot verschil maken. Een half procent hogere kosten lijkt misschien niet veel, maar op de lange termijn is het een aanzienlijk lager rendement. De kosten worden uitgedrukt in TER, een verhouding van de totale kosten. Zie voor een overzicht de Fondsenvergelijker Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) op de website van Financial Telegraph: DFT.nl.

efficiëntie

Het gaat om het ultieme rendement. Helaas kunt u niet controleren wat het rendement in de toekomst zal zijn, maar u kunt wel controleren wat het in de afgelopen jaren was. Deze geschiedenis vertelt het verhaal van de aanpak van de stichting en het succes ervan. Ga hiervoor niet te ver terug. De kans is groot dat de bestuurders die verantwoordelijk waren voor een bepaalde aanpak nu elders aan het werk zijn.

Beheerder

De persoon van de manager is niet onbelangrijk. Je kunt zelfs iets veranderen. Is het iemand die jarenlange ervaring heeft en ook in slechte jaren goede resultaten heeft behaald? Dan ben je misschien op de goede weg.

Stichting huis

Naast de beheerder is het ook de moeite waard om de fondsaanbieder te controleren. Is dit fondshuis al enige tijd actief in een bepaalde markt of biedt het veel verschillende fondsen aan? Is er een gespecialiseerd of niet? De grootte van het fondshuis is ook belangrijk. Als het fondshuis klein is maar een breed, gefragmenteerd aanbod aan fondsen biedt, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen.

Risico

Hoeveel risico bent u bereid te nemen met uw geïnvesteerd vermogen? Hoe bepaal je of het risicoprofiel van een fonds geschikt is voor jou? Dit houdt meestal in dat er wordt gekeken naar volatiliteit, prijsbewegingen. Als het onregelmatig is, met hoge pieken en diepe dalen, loopt het fonds waarschijnlijk behoorlijk wat risico. Een ononderbroken lijn, heel geleidelijk (bij voorkeur naar boven), geeft het tegenovergestelde aan. Bekijk ook de eerder genoemde fondsvergelijker op DFT.nl.

Totaal geïnvesteerd vermogen

Het totale belegde vermogen van het fonds is van belang omdat er ook vaste kosten worden gemaakt. Ze zijn moeilijker voor een klein fonds dan voor een groot fonds. Deze kosten verlagen het rendement. Het fonds, dat tientallen miljoenen euro’s beheert, zou een klein fonds zijn. In een groot fonds zijn het miljarden. Bij laatstgenoemde fondsen hebben vaste kosten weinig of geen invloed op het rendement.

Benchmark

Vergelijk fondsresultaten. Gebruik een onafhankelijke benchmark als benchmark (vergelijking met de prestaties van vergelijkbare fondsen in de markt). Kijk niet alleen naar de benchmark die het betreffende fonds aanbiedt. Kijk ook eens naar onbevooroordeelde onafhankelijke benchmarks zoals het financiële persbureau Bloomberg en het ratingbureau Morningstar.

Fee

Wordt de beheerder beloond voor goede prestaties? Dat is prima, maar controleer ook altijd voor een vast bedrag. Hoe verhouden ze zich tot elkaar, en hoe stijgen de kosten niet als een manager goed presteert? Het is de moeite waard om dit te controleren voordat u zaken doet met het fonds.

omloopsnelheid

Dan zijn er transactiekosten. Wanneer een beheerder veel transacties uitvoert, verhoogt dit de transactiekosten. De omloopsnelheid van de portefeuille van een fonds kan worden gezien aan de hand van de omloopsnelheid. Als de helft van de portefeuille in de loop van het jaar is vervangen, is de omloopsnelheid 50%. 100% van de gehele portefeuille is vervangen. Dit geeft een indicatie van het aantal transacties en dus transactiekosten, wat uiteindelijk het rendement flink kan verminderen.€