Investeren in Duits vastgoed

Steeds meer beleggers investeren in Duits vastgoed. Vroeger was het aantrekkelijk om te investeren in Nederlandse woningen en kantoren, maar door de economische crisis is dat niet meer het geval. Ook de hypotheekrenteaftrek wordt deels beperkt. Daarom hebben investeerders de weg naar Duitsland gevonden. De economie van de oosterburen is veel beter. Bovendien zijn de huizenprijzen beduidend lager. Lees er meer over in dit artikel.

Steeds meer investeerders vinden hun weg naar Duitsland. Ze investeren in Duits vastgoed. Dit is een zeer aantrekkelijke markt, waar nog grote groei mogelijk is. Veel beleggers zijn op zoek gegaan naar alternatieve manieren van beleggen omdat ze door de kredietcrisis veel geld zijn kwijtgeraakt. De kredietcrisis werd veroorzaakt door de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Veel huiseigenaren konden hun hypotheek niet betalen, waardoor veel banken in de problemen kwamen. Verschillende banken gingen failliet en andere banken moesten door verschillende regeringen worden gered. Wereldwijde aandelenkoersen daalden en beleggers verloren veel geld. Dit proces herhaalde zich tijdens de eurocrisis en veel beleggers verloren het vertrouwen in grote aandelen.

Investeren in Nederlands vastgoed

Vroeger was het een aantrekkelijke mogelijkheid om te investeren in vastgoed in Nederland. Dit kwam doordat de huizenprijzen in Nederland bleven stijgen. Soms was dat meer dan vijf procent per jaar. Vastgoed leek daardoor altijd een goede investering. Indien nodig kan het ook gehuurd worden. Investeren in Nederlands vastgoed was ook aantrekkelijk vanwege de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor kon relatief goedkoop geld worden geleend, dat vervolgens in woningen kon worden geïnvesteerd. Als gevolg van de kredietcrisis is de woningmarkt in Nederland grotendeels ingestort. Veel huizenkopers kunnen veel minder geld lenen bij banken en ook experts proberen langzaamaan de voordelen van de hypotheekrenteaftrek te beperken. Investeren in Nederlands vastgoed is daardoor ook veel minder aantrekkelijk dan voorheen en vastgoedbeleggers zijn naar Duitsland verhuisd.

Investeren in Duits vastgoed

Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in Duits onroerend goed een aantrekkelijke optie is. Ten eerste is de Duitse markt zeer toegankelijk voor Nederlanders. We spreken de taal goed en weten onze oosterburen te navigeren. Veel Nederlanders wonen al in Duitsland omdat het beduidend goedkoper is om daar een huis te kopen. Een andere reden waarom het aantrekkelijk is om in Duits vastgoed te investeren, is dat het daar goed gaat met de economie. De werkloosheid daalt daar en het Duitse volk profiteert van de economische hervormingen die door vorige regeringen zijn doorgevoerd. Een laatste reden waarom beleggen in Duits vastgoed aantrekkelijk is, is de lage rente. Het geeft u de mogelijkheid om tegen zeer lage kosten geld te lenen.

Waarom is investeren in Duits vastgoed aantrekkelijk?

Veel beleggers zoals verzekeraars, particuliere beleggers en pensioenfondsen kiezen ervoor om te investeren in bestaande steden als Hamburg, München, Frankfurt en Düsseldorf. Dit komt doordat deze steden nog steeds snel groeien en de huizenprijzen nog relatief laag zijn. Berlijn is minder populair dan een paar jaar geleden. Dat komt doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen. Daardoor lijkt er minder variatie op de markt. Ook in Oost-Duitsland zijn er veel mogelijkheden. Daar zijn de risico’s groter. De Duitse regering heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in de voormalige DDR. Tegelijkertijd verhuizen nog steeds veel inwoners naar West-Duitsland. Hierdoor neemt het aandeel leegstand toe en kunnen woningen en kantoren relatief goedkoop worden aangekocht. Zodra de economische situatie in de voormalige DDR ook verbetert, kunnen ook daar de huizenprijzen stijgen en kun je geld verdienen met beleggen.€