Investeren in crowdfunding en op welke platformen?

Crowdfunding, steeds meer bedrijven en particulieren starten een crowdfundingcampagne om een ​​bepaald bedrag binnen te halen. Ondernemers zijn op zoek naar investeerders die willen investeren in het project. Dit gebeurt via verschillende websites/platforms. Als er een duidelijk gevoel is bij de crowdfunder, is de kans op een storting veel groter. En alle kleine beetjes helpen. Geen idee waar het over gaat? Lees dan snel verder.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een nieuwe manier om een ​​project te financieren. Je hebt ooit iets gefinancierd door naar een financiële tussenpersoon te gaan. Met een beetje geluk kun je een lening krijgen. Met veel geluk zag een intermediair iets in het project en besloot het idee volledig te financieren. Sinds de crisis zijn die tijden een beetje voorbij. Financiering krijgen via internet is tegenwoordig hot. Een idee? Start een crowdfundingcampagne, informeer al je contacten en iedereen kan het bedrag dat hij wil bijdragen. De activiteit duurt een bepaalde tijd en het is de bedoeling om binnen die tijd het bedrag te behalen.

Bij crowdfunding gaat het overigens niet altijd om geld. Ook het delen en ter beschikking stellen van kennis en materialen valt onder de categorie crowdfunding.

Waarom investeren in crowdfunding?

U heeft bijvoorbeeld een winkel die op het punt staat failliet te gaan. Je hebt schulden en al een hypotheek, dus een nieuwe lening kun je vergeten. Je wilt echter niet opgeven en opnieuw beginnen. Je doel is om € 15.000 te innen om in ieder geval je openstaande schulden af ​​te betalen. Je communiceert met de mensen om je heen en de lokale media. En dan moet je wachten tot mensen hun donatie doen.

Het grote voordeel van crowdfunding is dat je geen lening meer aangaat. Mensen die het project steunen zijn direct gerelateerd aan jou als persoon, of zien iets duidelijk in het project. Het geld dat wordt opgehaald is een gift, dus de rente- en aflossingstermijn is voorbij. Bovendien komt je (bedrijfs)naam weer in de media en kan die naamsbekendheid zich ontwikkelen tot nieuwe klanten. Op deze manier creëert crowdfunding een duidelijke win-winsituatie.

Sites om te investeren in crowdfunding

De volgende websites geven meer informatie over het financieren of bezitten van een crowdfunding-investering.

Opmerkelijke crowdfundingprojecten

Een duurzame televisiezender creëren

Thematische zender Ecoland.tv wil via een crowdfundingproject financiële middelen ophalen om te gaan uitzenden. Ecoland.tv is een digitaal kanaal dat zich richt op duurzaamheid. Ecoland.tv heeft als doel 20.000 euro op te halen. Reinier van den Berg, beter bekend als RTL 4 weer, is mede-oprichter en initiatiefnemer van deze campagne. Het doel van televisiezender Ecoland.tv is om te laten zien wat er wereldwijd op televisie en internet te vinden is op het gebied van duurzaamheid.

Naast Reinier van den Berg wordt het bedrijf ook geleid door Robert Ratten en Rob Overman. Grafisch ontwerp is van Frank Langedick en Robert Hemen. Iedereen kan tot 28 september 2014 deelnemen en investeren in dit crowdfundingproject via het Oneplanetcrowd-platform.

Je eigen film maken

In 2011 was het doel van Eddie Terstal om 20.000 euro op te halen met behulp van een crowdfundingproject. Met deze actie wilde hij geld inzamelen om zijn korte film te financieren. Een paar weken voor het einde van de campagne had Eddy nog maar 2000 euro ingezameld. Eddie Terstall veranderde van koers en besloot voor elke donatie een minifilmpje (genaamd Twittflicks) te maken. Voor een donatie van €10 of meer ontvingen fans een minifilm van 10 seconden. Eddie deelde het vervolgens op zijn Facebook-prikbord. De media bleven zijn opmerkelijke crowdfundingcampagne publiceren in kranten en op internet. Als gevolg hiervan groeide zijn investering binnen twee weken van slechts € 2.000 naar € 120.000. Met dit grote bedrag kon hij in één klap een lange film draaien.

Financiering van juridische kosten

De Nederlandse onderzoeksjournalist Breno de Winter heeft de afgelopen jaren veel gaten in de OV-chipkaart ontdekt. Als gevolg daarvan beschouwde het parket Brenno als een verdachte die strafbare feiten heeft gepleegd. Deze beschuldigingen leidden tot veel juridische kosten, maar leidden hem ook af van zijn journalistieke werk. Om deze redenen nam Brenno samen met Nu.nl, Webwereld, PC-Active en Geenstijl het initiatief om zijn proceskosten mee te financieren. Zijn project was volledig gefinancierd (€ 2.500) in 1 uur en 52 minuten. De media begonnen aandacht te besteden aan zijn project, wat leidde tot veel meer donaties. In totaal waren er 247 donateurs in het project, die in totaal 7.478 euro hebben opgehaald.€