Investeren in China met het Hof Hoorneman China Value Fund

Hof Hoorneman China Value Fund is een Nederlands investeringsfonds dat belegt in bedrijven in China, Hong Kong en Macau. Het grootste deel van het vermogen is belegd in China. Het Hof Hoorneman China Value Fund is een ideaal beleggingsfonds voor beleggers die willen profiteren van de economische groei van China. Het fonds keert dividend uit aan zijn aandeelhouders.

Hoff Horneman

Hof Hoorneman is een Nederlandse vermogensbeheerder met het hoofdkantoor in Gouda. Vermogensbeheerder Hof Horneman onderscheidt zich van veel andere vermogensbeheerders doordat zij een eigen bankvergunning hebben. Omdat ze een bankvergunning hebben, moeten ze aan strengere kapitaaleisen voldoen dan een vermogensbeheerder zonder bankvergunning, waardoor het geld van beleggers veiliger is bij hen. Hof Hoorneman heeft in 2020 een vermogen onder beheer van EUR 2,1 miljard. De structurele eenheid die verantwoordelijk is voor beleggingsfondsen is Hof Hoorneman Fund Management NV Begin 2020 beheert Hof Hoorneman Fund Management NV 9 verschillende beleggingsfondsen, waaronder het China Value Fund.

Hof Hoorneman China Waardefonds

Het fonds belegt in bedrijven die genoteerd zijn aan de Hong Kong Stock Exchange. Dit zijn bedrijven die het grootste deel van hun omzet en omzet halen uit China, Hong Kong of Macau. Wat China Value Fund onderscheidt van veel andere beleggingsfondsen die in China beleggen, is dat de analisten de bedrijven echt kennen. Ze doen on-site onderzoek om erachter te komen welke bedrijven geschikt zijn om te investeren. Op deze manier kun je ook bedrijven selecteren om in te investeren die nog weinig bekend zijn in het Westen omdat ze nog steeds niet goed worden gevolgd. Er wordt belegd in bedrijven die ze vertrouwen en waarvan ze schatten dat de aandelenkoers onder de werkelijke waarde van het bedrijf ligt. Het fonds is snel op te zoeken met de ‘ISIN-code’: NL0010556775. De ISIN-code is een identificatienummer dat aan beleggingsproducten wordt toegekend.

Het doel

De belangrijkste doelstelling van China Value Fund is het realiseren van vermogensgroei voor zijn beleggers. Het fonds streeft ernaar deze vermogensgroei op middellange tot lange termijn te realiseren, dus het fonds is niet geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar snel rendement. Dividenden die China Value Fund uit zijn beleggingen ontvangt, worden eenmaal per jaar aan zijn investeerders uitgekeerd.

Samenstelling China Value Foundation

Het fonds belegt alleen in aandelen van bedrijven in China, Hong Kong of Macau. Er wordt nooit meer dan 10% in één bedrijf geïnvesteerd. Vanaf februari 2020 had China Value Fund beleggingen in 38 verschillende bedrijven. De top 10 posities werden ingenomen door de volgende bedrijven:

  1. Zhejiang Expressway Co. Ltd. 4,75%
  2. Texhong Textiel Groep Ltd 4,50%
  3. Johnson Electric Holdings Ltd 4,40%
  4. China Sanjiang Fijne chemicaliën 4,40%
  5. Xingda International Holdings 4,38%
  6. Shui On Land Ltd 4,23%
  7. Brilliance China Automotive 4,14%
  8. Xinyi Glass Holdings Ltd 3,98%
  9. Tianneng Power International Ltd 3,87%
  10. First Pacific Co Ltd 3,86%

Gedeeld

Hof Hoorneman China Value Fund keert eenmaal per jaar dividend uit aan zijn investeerders. Aangezien het beleggingsfonds in Nederland is gevestigd, zijn de Nederlandse regels inzake dividendbelasting van toepassing. Het dividendrendement op 11 februari 2020 is 3,54%. In de afgelopen drie jaar zijn de volgende bedragen aan dividend uitgekeerd:

Risico van waardefonds in China

In 2020 heeft Hof Hoorneman China Value Fund een risicoscore van 6 op een schaal van 1 tot 7. In deze risicoscore staat 7 voor het hoogste risico en 1 voor het laagste risico. Deze risico-indicator kijkt naar prijsveranderingen in de afgelopen 5 jaar, hoe groter de verandering, hoe groter het risico. Het relatief hoge risico van het China Value Fund komt doordat bij de risicoberekening rekening wordt gehouden met de koersbewegingen van de MSCI Hong Kong Small Cap (MXHKSC Index). Dit is een “index” van 80 verschillende kleine bedrijven die genoteerd zijn aan de Hong Kong Stock Exchange. Deze zogenaamde indexen zijn samenstellingen van verschillende aandelen die beleggingsfondsen en ETF’s vaak gebruiken om zichzelf te benchmarken. De koersbewegingen van deze index zijn de afgelopen vijf jaar vrij groot geweest, wat heeft geleid tot een relatief hoge risicoscore van 6 voor dit beleggingsfonds.

Kosten

Afgezien van eventuele transactiekosten die uw makelaar in rekening brengt, heeft het fonds een instap- en uitstapvergoeding van 0,75%. De lopende vergoedingen van China Value Fund in 2020 zullen 1,88% per jaar bedragen.

Verhandelbaar China Value Fund

Het China Value Fund is dagelijks verhandelbaar op de Amsterdam Stock Exchange en wordt aangeboden door de meeste Nederlandse brokers.

Waarom investeren in China?

China zal in 2020 ongeveer 1,4 miljard inwoners hebben, naarmate het land zich ontwikkelt en de economie groeit, zullen deze mensen steeds meer geld uitgeven. Dit wordt weerspiegeld in de hoge groeicijfers van de Chinese economie, die al jaren met sprongen groeit en naar verwachting zal aanhouden. Deze ontwikkelingen maken Chinese bedrijven aantrekkelijk voor investeringen.

Lees verder