Investeren in CFD – wat is het?

Een CFD is een contract voor verschil. Het is een contract dat de ontwikkeling van de onderliggende waarde volgt. Het kan een aandeel of een index zijn, maar ook een handelsartikel zoals goud. Dankzij het hefboomeffect van dit monetaire instrument stellen CFD’s beleggers in staat te speculeren op de verwachte prijsstijging of -daling.

Een belangrijk kenmerk van CFD’s is dat beleggers de onderliggende waarde niet rechtstreeks bezitten. U koopt dus geen aandelen, goud of olie. U stemt ermee in veranderingen in de waarde van de onderliggende waarde te compenseren. In de meeste gevallen wordt deze verplichting overgenomen door de makelaar. Dit is een broker waarmee u in CFD’s kunt handelen. CFD’s hebben geen specifieke vervaldatum. Als beleggers het gevoel hebben dat ze niet langer kunnen profiteren van de verplichtingen, kunnen ze besluiten om uit de verplichtingen te stappen. Dit kan op elk moment.

Het is mogelijk om long of short te gaan met CFD’s. Als een belegger voor een longpositie kiest, speculeert hij op een stijging van de waarde van de onderliggende waarde, ook wel prijsstijging genoemd. In een shortpositie speculeren mensen op een waardedaling, ook wel prijsdaling genoemd.

Beleggen met CFD’s, bijvoorbeeld

Hieronder vindt u een voorbeeld dat duidelijk laat zien hoe u in CFD’s kunt beleggen. Laten we zeggen dat u een Y-aandeel CFD koopt van een CFD-makelaar. Bij aankoop van deze CFD is de prijs van het onderliggende Y aandeel 50 euro. U koopt een CFD voor 100 aandelen. Aangezien u de onderliggende aandelen niet daadwerkelijk koopt, kost het geen €5.000, maar u heeft slechts een fractie van dat bedrag nodig om de CFD te kopen. Zoals 1/50e of 1/20e. Je hebt bijvoorbeeld maar 100 euro nodig.

Impact van mogelijke prijswijzigingen

Enkele uren of zelfs minuten later is de koers van aandeel Y gestegen tot 50,70 euro. Als u nu besluit om winst te nemen en de CFD te verkopen, betaalt de koper 100 keer het waardeverschil van 0,70 euro. Dit levert een winst op van 70 euro. Dat is een rendement van 70 procent. Al is de waarde van het onderliggende aandeel met slechts 1,4 procent gestegen.

Risico

Beleggen is natuurlijk nooit zonder risico. Het voorbeeld heeft aangetoond dat hefboomwerking positief kan zijn. Tegelijkertijd is deze hefboomwerking ook het grootste risico. Valt het onderliggende aandeel onverhoopt geheel tegen uw verwachting in, dan lijdt u ook direct verlies. Een kleine prijsdaling kan dus een grote impact hebben. U kunt echter nooit meer verliezen dan uw inleg.

Kosten van beleggen in CFD’s

Het grootste voordeel van CFD-beleggen ten opzichte van traditioneel beleggen zijn de lagere transactiekosten. Zeker bij beleggen met kleinere bedragen vallen de kosten mee, dus ook bij de kleinste koerswisselingen kun je een aantrekkelijk resultaat behalen. Dit is mogelijk omdat er geen vaste commissies in rekening worden gebracht voor het beleggen in CFD’s. Maar waar betaal je voor?

Wanneer u gaat beleggen in CFD’s, zult u merken dat de transactiekosten altijd overeenkomen met uw belegging. Ze zijn gemarkeerd als algemeen. Dit is het verschil tussen de bied- en laatprijs. Dit betekent dat je al winst maakt zodra de koers boven de spread uitkomt. Transactiekosten zijn altijd direct zichtbaar in de vorm van kleine verliezen.

Als u besluit uw positie ’s nachts te verlaten, betaalt u een zogenaamde financieringspremie. Dit wordt ook wel een nachttarief genoemd. U betaalt dus om uw positie te laten overnachten. Als u een positie een dag open houdt zonder deze te laten overnachten, is deze volledig gratis.

Samenvatting van beleggen met CFD’s

Kortom, u heeft precies kunnen zien wat beleggen met CFD’s inhoudt. Als u ermee wilt beleggen, moet u rekening houden met het volgende:

Veel geluk!