Investeren in antiek en vintage items

Antiek of vintage wordt vaak genoemd als een kans om in waarde te investeren. Dit is echter niet altijd het geval; antiek is ook onderhevig aan modetrends. De 18e- en 19e-eeuwse fries-staartklokken die in de jaren tachtig populair waren en die voor duizenden euro’s werden verkocht, zullen in 2016 voor enkele honderden euro’s worden verkocht. Wordt de kwaliteit en het vakmanschap van de 18e en 19e eeuw niet meer gewaardeerd? Nee dat is het niet. Bij antiek wordt de waarde voor een groot deel bepaald door of het nog past in een modern interieur en bij antieke staartklokken is dit niet meer het geval. Er zijn echter nog volop mogelijkheden om te investeren in antiek en vintage, het is alleen belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Afschrijving van zwaar antiek

Antiquairs klagen over stenen en botten; oude klokken, grote staande klokken en oude zware houten meubelen uit de 18e en 19e eeuw zijn sinds de jaren 80 snel in verval geraakt. Oud 19e-eeuws glaswerk is niet meer waard wat het ooit was. Hoe is het mogelijk dat de waarde van dit antiek zo ver is gedaald? Er wordt niets toegevoegd, de fout is hetzelfde en de stukken zelf zijn nog steeds met hetzelfde ambacht gemaakt. Een belegger die in de jaren tachtig in oude horloges investeerde, heeft aanzienlijke verliezen geleden. De reden hiervoor is dat antiek, dat in de jaren 80 nog populair was omdat het ook in je interieur geplaatst kon worden, nu niet meer past in het interieur van nu. Zwaar houten meubelen of grote gedetailleerde klokken passen niet in de ruime en strakke uitstraling van moderne interieurs en zijn daarom minder populair. Waar minder wordt gekocht, dalen de prijzen, en dat is gebeurd met zwaar antiek.

De waarde van oud glaswerk

Dit verklaart het forse waardeverlies van antieke meubelen, maar waarom is ook de waarde van oud glaswerk gedaald? 19e eeuws glaswerk is in 2016 te koop voor prijzen van letterlijk een paar euro per stuk. Terwijl er nog steeds veel glaswerk wordt geproduceerd dat sterk lijkt op dit oude glaswerk. De waardedaling van dit glaswerk is echter ook te verklaren; In 2016 worden items zoals glaswerk niet langer beschouwd als een waardevol item om in de servieskast te bewaren, glaswerk is meer een wegwerpartikel geworden. Als 19e-eeuws glaswerk er niet uitziet als meer dan 100 jaar oud glaswerk, wordt er niet voor betaald.

Kansen op de antiek- en vintagemarkt

Zijn antiek en vintage items nog steeds een goede investering? Dit zou het juiste moment zijn om de mooiste 18e- en 19e-eeuwse meubelen nog eens te bekijken. Deze meubelen zijn vaak nog wat donker van kleur, maar ze hebben vormen die nog steeds gewaardeerd worden. Denk aan buikkasten of vitrinekasten. Tegenwoordig is er echter meer vraag naar het industriële ontwerp van het begin van de twintigste eeuw. In een elegant interieur geven industriële lampen bijvoorbeeld een authentieke uitstraling. Dergelijke lampen verkopen al voor honderden euro’s per stuk, maar zijn nog steeds erg in trek. Aangezien dit nog een nieuwe markt is, is het nog steeds mogelijk om dergelijke lampen in faillissement als onderdeel van huishoudelijke artikelen of als partij rechtstreeks uit Oost-Europa te kopen.

Teruggave van militaire uitrusting en materialen

Ook oude legerkisten, munitiekisten of andere militaire voorwerpen zijn erg populair. Dit geldt vooral voor materialen die gebruikt kunnen worden voor interieurdecoratie, zoals de grotere houten geweerkisten. Ze zijn nog steeds goedkoop in kavels te vinden en worden vervolgens voor ongeveer € 100 per stuk verkocht. Het nadeel van dit soort materiaal is dat het veel ruimte nodig heeft voor een beperkt aantal zaken. Daarom is het interessant om kleinere militaire voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Deze periode is nog steeds populair bij verzamelaars en kent veel jongere verzamelaars. Het is deze jeugd onder verzamelaars die ervoor zorgt dat de populariteit nog jarenlang bijna gegarandeerd is, en jongeren die meer verdienen naarmate ze ouder worden, zijn bereid steeds hogere prijzen te betalen voor dit materiaal.

Het risico van namaak in het leger

Bij het kopen van militaire items uit de Tweede Wereldoorlog, is het belangrijk om op te passen voor vervalsingen. De waarden zijn zo hoog dat er veel vervalsingen in omloop zijn. Om dit soort dingen te voorkomen, is het vaak beter om te zoeken naar dingen die nog een verhaal hebben in de vorm van de papieren van de oude eigenaar. Dit soort zaken worden nog steeds aangeboden na vererving of overlijden. Soms wordt er ook een partij materiaal gevonden, zoals een partij medailles die ergens in een oude fabriek is gevonden. Daardoor verschijnen er ineens veel van hetzelfde op de markt en is de prijs tijdelijk lager. Dit is het moment om te kopen en te wachten tot de waarde weer stijgt.

Oude machines zoals jukeboxen en fruitmachines

Naast militair materieel, zoals oude jukeboxen en arcademachines zijn ook nog goede investeringen. Bij jukeboxen zijn het vooral de oudere 78-toeren-modellen en de duurdere 45-toeren-modellen die aan waarde hebben ingeboet, terwijl de onderkant van de markt langzaam in waarde stijgt. Daarom is het ook verstandig om modellen van kleinere fabrikanten te kopen die tegen lagere prijzen worden verkocht. Zo werd de NSM Fanfare 60, een Duitse jukebox, in de jaren 90 verkocht voor prijzen van maximaal 1000 euro, terwijl in 2016 een goed exemplaar al prijzen vraagt ​​van 2000 tot 3000 euro. Oude slots zoals Mills en Jennings blijven ook langzaam maar gestaag groeien. Dergelijke machines uit de jaren 50 zijn nog steeds in trek en hebben een kleine maar solide verzamelaarsbasis die nog steeds jong wordt.

Investeringen in oude auto’s

Investeren in oldtimers is niet voor de gemiddelde belegger; het risico is erg hoog, omdat niet alle auto’s in waarde stijgen en sommige zelfs dalen, en bovendien zul je de auto moeten onderhouden en vaste kosten voor de auto moeten betalen. Denk maar aan de opbergruimte.

Algemene investering in antiek en vintage

Over het algemeen is het bij het investeren in antiek en vintage items erg belangrijk om de trends op het gebied van interieurontwerp bij te houden. Als antiek goed past, zal de waarde ervan blijven stijgen, maar zodra de voorkeuren van jongeren veranderen, is antiek gedoemd in waarde te dalen. Jongeren kunnen zien welke antieke of vintage items in waarde stijgen of dalen!€