investeren? Hoe te beginnen?

U kunt het beursnieuws niet meer negeren. Bijna alle nieuwsberichten bevatten beursnieuws. Als leek is het vaak moeilijk om het nieuws erover bij te houden.

Onze economie weerspiegelt de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Slechte gebeurtenissen op de aandelenmarkt kunnen een voorbode zijn van economisch slechtere tijden. Deze aandelenmarkt is bijvoorbeeld afhankelijk van de olieprijs, wisselkoersen, de economische situatie in de Verenigde Staten, de financiële situatie van beursgenoteerde ondernemingen en vele andere factoren.

investeren

Mensen die op zoek zijn naar een hoger rendement dan de gemiddelde spaarrente, zullen bijvoorbeeld in aandelen beleggen. Naast beleggen in aandelen, kunt u beleggen in duizenden andere activa, zoals kunst, onroerend goed en wijn. Op de aandelenmarkt kunt u beleggen in aandelen, maar ook in goud, olie, opties en vele andere waarden. Het doel van beleggen is om nu iets te kopen en het in de toekomst tegen een hogere prijs te verkopen.

Waardoor de prijzen dalen

De prijzen worden bepaald door de totale vraag en aanbod op de aandelenmarkt. Waar vraag en aanbod samenkomen, bepaalt op dat moment de prijs. Even later kan de prijs weer hoger of lager zijn als vraag en aanbod veranderen. De hoeveelheid vraag en de prijs die dealers bereid zijn te bieden, hangt af van veel verschillende factoren. Onder andere over het bedrijf zelf, maar ook over de economie, marktschokken, wisselkoersen, olieprijzen enzovoort.

Wanneer moet je binnenkomen?

Dit is altijd een belangrijke vraag bij het beleggen. Wat te doen als het juiste instappunt is bereikt? Deze vragen kunnen pas veel later worden beantwoord. Niemand weet het ideale instappunt te bepalen. Als de prijzen meerdere maanden op rij zijn gedaald, is het misschien een goed moment om in te stappen. De komende maanden kunnen ze echter naar een veel lager niveau zakken. Investeringen kunnen dodelijk zijn voor uw vermogen. Het is ten strengste verboden om geld te beleggen dat u na een paar jaar opnieuw moet uitgeven.

In promoties of..?

Als u van plan bent te beleggen, moet u uw beleggingsobjecten goed kennen. Voordat u gaat beleggen in goud, aandelen, onroerend goed of andere objecten, dient u goed bekend te zijn met de ontwikkeling van deze markt. Ervaren beleggers zijn zich zeer bewust van de risico’s die ze nemen. Als beginner weet je niet hoe het werkt en waar je op moet letten. Een verkeerde schatting kan een groot deel van het geïnvesteerde vermogen kosten. U kunt ook in beleggingsfondsen stappen. Ervaren beleggers hebben dit mandje met aandelen al voor u samengesteld. U betaalt verschillende soorten kosten, zoals aan- en verkoopkosten en beheerkosten.

Bereidheid om veel te verliezen

Wanneer u begint met beleggen, moet u zich ervan bewust zijn dat u in zeer korte tijd veel van uw geld kunt verliezen. Investeringen die geld opleveren kunnen je een beetje gelukkiger maken, maar veel geld verliezen kan je slapeloze nachten bezorgen. Zo kan een belegging in aandelen in korte tijd met vijftig procent of meer dalen, zoals we zagen bij de kredietcrisis. Het aandeel kan de komende jaren weer toenemen, maar dat duurt lang. Een aandeel kan ook op de aandelenmarkt vallen en nooit meer terugkeren naar de waarde waarvoor u het hebt gekocht. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een dreigend faillissement of andere problemen in het bedrijf.€