Investeer in trackers of ETF’s

Investeren in trackers en indexbeleggingen kan voor elke belegger aantrekkelijk zijn. Bij ABN AMRO is dit vaak mogelijk zonder transactiekosten en duurzaam. Met een tracker koop je een stukje van de index. Zo kunt u gemakkelijk goede winst maken met aandelenindex. Nederland is een aanbieder van indextrackers en andere trackers voor beginners en gevorderden. De meeste fondsen presteren beter dan indexfondsen en indextrackers. Indexhandel vindt plaats via trackers en ETF’s, op de beurs verhandelde fondsen. Volgens Warren Buffett is een indexfonds een geweldige manier om te beleggen.

Inhoud

Wat is een tracker of ETF?

Een tracker, of ETF, is een op de beurs verhandeld beleggingsfonds. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Op dezelfde manier kunnen ze op de beurs worden verhandeld. Trackers kun je vergelijken met drone beleggingsfondsen: er is geen vermogensbeheer en de tracker verandert pas van samenstelling als de samenstelling van de onderliggende waarde, zoals de AEX-index, verandert. ETF’s en zeker indextrackers vertonen veel overeenkomsten met typen indexbeleggingen.

Wie is Warren Buffett, wat vindt hij van investeren in trackers?

De beroemde Warren Buffett gelooft in ETF’s en raadt ze vooral aan aan beleggers die geen tijd hebben om alles over beleggingen te lezen en te analyseren. Ze worden al vele jaren in de VS op de markt gebracht. Door de eenvoud, goede resultaten en relatief lage kosten is deze vorm van beleggen inmiddels ook in ons land erg populair.

Indexfonds Barclays en ABN AMRO

ETF’s zijn in Europa genoteerd aan Euronext Amsterdam NextTrack en verschillende Europese beurzen. Belangrijke spelers in Europa zijn onder meer Barclays en ABN AMRO met markttoegang. Barclays gebruikt de naam Ishares, ABN AMR ETF. Het platform van Market Access Fund is een Sicav geregistreerd in Luxemburg, Société d’Investissement à Capital Variable. Dat wil zeggen dat aandelen zonder beperkingen kunnen worden uitgegeven of ingetrokken.

Indexbeleggen of handelen met een ETF?

ETF’s waren oorspronkelijk beursgenoteerde indexfondsen, maar onderscheiden zich nu door in te spelen op allerlei trends. Veel ETF’s zijn ook ontworpen voor meer actieve beleggers. Ze worden continu verhandeld en zijn minder gediversifieerd en gericht op specifieke segmenten. Denk aan specifieke landen als China of Afrika. Of voor specifieke beleggingssegmenten, zoals water of obligaties.

Soorten op de beurs verhandelde fondsen, ETF’s

Er zijn allerlei soorten ETF’s:

Actief indekken tegen inflatie en valutadepreciatie kan heel goed worden gedaan met een goudtracker en vooral een fysieke goudtracker.

Fysieke of swap-ETF’s

We zien twee soorten ETF’s. Fysieke ETF’s en Swap ETF’s. Fysieke ETF’s zijn volledig afgedekt, maar bij swaps is een tegenpartij bij de swap betrokken en dus tegenpartijrisico, wat kan betekenen dat de tegenpartij niet de exacte prestatie van de onderliggende index kan leveren. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van onderpand, maar het komt voor dat dit onderpand onvoldoende verzekerd is of onvoldoende representatief blijkt te zijn. Overigens is iShares een op de beurs verhandelde ETF die u dagelijks een kijkje geeft in de beveiliging, zodat u uw positie beter kent. De veiligste optie is een swap-ETF die eigendom is van meerdere tegenpartijen met voldoende onderpand om uw risico te spreiden.

Hoe veilig is de tracker?

Nogal wat ETF’s zijn niet langer veilig en hebben een hoge hefboomwerking, ook kenmerkend voor turbo beleggen (bescherm uw winst en neem winst), waarvoor goed risicobeheer met goed gebruik van stop loss vereist is. Sommige bieden een bepaald niveau van garanties en keren dividend uit, andere niet. Ze kunnen dienen als basis voor een portefeuille en aandelenpakket, maar kunnen ook een aanvulling zijn op bestaande portefeuilles. Tot nu toe is er niet veel reclame voor gemaakt omdat de marges ervoor te klein zijn voor de grote banken.

Is de tracker goedkoop?

Vanwege de index-tracking aard van de tracker en bijna geen beheer overhead,
trackers zijn echt relatief goedkoop
. Voor een Europese aandelenindextracker betaalt u gemiddeld 0,12% aan kosten, terwijl dit bij een beheerd aandelenfonds 1,5% kan zijn.

Indexbeleggen met trackers

Wat u uiteindelijk kiest, hangt grotendeels af van uw beleggingsdoelen en uw beleggingsprofiel. Als u rustig, zonder al te veel poespas en risico wilt beleggen, kiest u het beste voor een goed gespreide indextracker of index ETF die de bewegingen van de AEX, Eurostoxx 50 of obligatie-index volgt. Mis geen meer exotische opties die hogere winsten beloven, maar ook veel meer risico inhouden. Er is in ieder geval veel keuze. Ook als je meer risico wilt nemen.

Krijg ik ook dividend voor mijn trackers?

Meestal krijg je ook dividenden voor trackers. Zo keert de AEX indextracker ook dividend uit. En dat is natuurlijk prettig.

Wat is VEB?

De aandeelhoudersvereniging VEB kent Michelinsterren toe aan fondsen en trackers. De toppresteerders zijn iShares DJ Stoxx 50, iShares MSCI Japan en iShares Euro Corporate Bond. Een belangrijke reden hiervoor zijn de relatief lage kosten.

Saxobank

Saxo bank biedt veel indextrackers zoals etf’s:

Think Global Equity Tracker belegt in de 250 grootste beursgenoteerde aandelen wereldwijd.

ABN AMRO

Vanaf 1 maart 2022 kunt u bij ABN AMRO zonder transactiekosten beleggen in zo’n 200 ETF’s.

Beleggen speelt in trackers en ETF’s

De meest populaire in ons land zijn de iShares ETF DJ Euro STOXX 50 index, op de voet gevolgd door de iShares AEX index, maar nu ook ThinkCapital. Beleggen in een indexfonds is wellicht ook iets voor u.

Lees verder