Investeer in Lego

Veel mensen investeren hun geld in de hoop een goede winst te behalen. Een enigszins ongebruikelijke maar zeer eenvoudige manier om te investeren, is door te investeren in Lego-bouwsets. Beleggers kopen bouwpakketten van deze Deense baksteenfabrikant en verkopen deze later aan andere geïnteresseerde verzamelaars. Zo kunnen ze een mooi rendement halen.

Als veel mensen aan beleggen denken, denken ze aan ondoorzichtige financiële markten en bedrijfsjaarverslagen. Er zijn echter ook interessante en eenvoudige manieren om te blijven beleggen. Voor wie niet veel weet van de financiële markten, is investeren in Lego een van de leukste en makkelijkste manieren om je geld op een alternatieve manier te gebruiken.

Waarom investeren in Lego?

Investeren in Lego is een leuke en gemakkelijke manier om te investeren. Je koopt een Lego bouwset en wacht tot deze in waarde stijgt. Het vereist geen beleggersrekening, het monitoren van financiële markten of het bijwonen van vergaderingen van rusteloze aandeelhouders. Daarnaast spreekt Lego tot de verbeelding van velen. Voor veel mensen is het een dierbare jeugdherinnering en het is fijn en geruststellend om in iets tastbaars te investeren. Je kunt je Legodoos altijd in je handen houden en van dichtbij bewonderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandeel, wat voor velen een vrij abstract gegeven is.

Zeldzamere exemplaren van bouwpakketten kunnen op de lange termijn veel geld opleveren /Bron: Gkdldis1201, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Hoe stijgt Lego in waarde?

Lego produceert meerdere exemplaren van elke bouwset. Een jaar of twee na de lancering neemt de vraag naar de meeste bouwsets af en stopt de productie van Lego. Sindsdien is de set in waarde gestegen. Dit komt omdat de dozen verzamelwaarde beginnen te winnen; ze worden niet meer gemaakt door Lego. Hoe langer je wacht, hoe groter het rendement naarmate de totale waarde van de set toeneemt. Dit komt doordat deze Lego bouwset steeds zeldzamer wordt naarmate er meer bouwdozen door andere eigenaren worden geopend, dozen verloren gaan, bouwdozen in vaste collecties terecht komen, … Met andere woorden, het aanbod van deze specifieke bouwset neemt drastisch af , waardoor verzamelaars steeds meer geld verdienen. bereid zijn te betalen om ze in je collectie te hebben.

In welke Lego-sets investeren?

efficiëntie

Winstgevendheid is erg belangrijk bij het kopen van de juiste box. Lego-bouwsets hebben historisch gezien een rendement van 10% tot 100% per jaar behaald wanneer ze een paar jaar later aan verzamelaars werden verkocht. De effectiviteit was afhankelijk van de populariteit van de set. Kleinere dozen hebben meestal een hoger rendement omdat er meer vraag naar is. De echt grote dozen hebben vaak een iets lager rendement omdat ze in absolute zin erg duur zijn. Er zijn maar weinig verzamelaars die voor zo’n doos een heel groot bedrag op tafel willen/kunnen leggen. Omdat er relatief weinig concurrentie is om deze grote dozen te kopen, zal er weinig tegen elkaar worden geboden en zal het rendement lager zijn. Concreet: je koopt dus best meerdere kleinere dozen voor een totaalprijs van 200 euro (bijvoorbeeld tien dozen voor 20 euro) om meer te investeren dan in één grotere doos voor 200 euro, want straks zullen er meer geïnteresseerde verzamelaars zijn. kleinere dozen dan de grote doos. Het nadeel van de kleinere dozen is dat je later veel tijd zult moeten investeren in het verkopen van die dozen.

Bron: Duck58cth, Unsplash

Welke Lego-series brengen het meeste op?

De meest interessante sets om in te investeren zijn meestal de sets met een licentie van Lego. Ze zijn op de lange termijn winstgevender omdat ze twee soorten verzamelaars aanspreken. Een Lego-verzamelaar, maar ook een franchiseverzamelaar; zoals iemand die alles verzamelt van Star Wars of Harry Potter. Dus onder franchises is het het beste om de meer tijdloze franchises te kopen die al wat langer bestaan, zoals Harry Potter en Star Wars, omdat er op de lange termijn waarschijnlijk meer vraag naar zal zijn. Houd er rekening mee dat niet alle franchises even goed presteren. Zo heeft de Simpsons-franchise in het verleden bijvoorbeeld niet zo’n groot rendement behaald. Boxen in zeer beperkte oplage zullen ook een zeer hoge winst opleveren; stel je voor kleine releases van beroemde gebouwen of oude structuren. Bent u op zoek om te investeren in de reguliere/generieke Lego-serie; zoals bouwdozen ‘bouwen’ of die met ridders? Dan kun je het beste investeren in series die vandaag de dag erg populair zijn omdat ze waarschijnlijk erg populair zullen blijven. Sites zoals
baksteen economie
kan helpen bij het inschatten van mogelijke prijsstijgingen.

Superhelden zijn erg populair bij shoppers / Bron: Aitoff, Pixabay

Wanneer kopen?

Lego bouwsets koop je best aan het einde van het seizoen, bijvoorbeeld tijdens uitverkoopperiodes. In die tijd verkopen veel (online) speelgoedwinkels de laatste exemplaren van de serie tegen zeer redelijke prijzen. Niet alleen ben je minder geld kwijt – en het rendement zal toenemen – de kans dat de allerlaatste exemplaren van de set daarna worden verkocht is vrij groot, waardoor de verzamelwaarde van de doos vrij snel zal stijgen.

Lego bouwsets kopen buiten de soldenperiode? Richt je dan op de populairste bouwsets en franchises van dit moment. Deze dozen zullen waarschijnlijk voor de dealperiode uitverkocht zijn en zullen het snelst en het sterkst in waarde stijgen.

Idealiter blijft de Lego na aankoop in de doos / Bron: Brick Resort, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Hoe bewaren?

De set mag in geen geval worden geopend als u deze als investering wilt gebruiken. Een open bouwpakket verliest veel van zijn waarde. Bewaar de set op een veilige en droge plaats om schade aan het karton te voorkomen. Ook niet te veel (zon) op de doos schijnen, anders kan de doos van kleur veranderen. Zorg er ook voor dat er geen ongedierte zoals ratten of muizen in uw boxen kunnen komen. Tot slot is het ook aan te raden om niet te veel dozen op elkaar te stapelen, omdat de onderste dozen kunnen breken onder het gewicht.

Verder hoef je niets anders te doen dan afwachten en af ​​en toe de bewaarcondities van de sets te controleren. Na een paar jaar kun je dozen gaan verkopen. Een perfect bewaard gebleven en ongeopende set geeft het meeste rendement. Als je kit open is, of zelfs als je alleen de verpakking hebt, kun je hem over jaren nog steeds met winst verkopen. Maar de winst zal beduidend minder zijn dan bij een perfect bewaard gebleven en ongeopende doos.

Hoe te verkopen?

Als je eenmaal hebt besloten om je Lego-doos te verkopen, kun je door verzamelaarsbeurzen bladeren of ze verkopen op online marktplaatsen. Soms moet je even geduld hebben: het kan enkele maanden duren voordat een kandidaat of verzamelaar verschijnt voor je doos(sen) die te koop staan. Dit geldt vooral voor zeer dure dozen. Een richtprijs voor uw kit is meestal gemakkelijk te vinden op gebruikte sites, zodat u uw box tegen een min of meer realistische prijs kunt adverteren. Heeft u meerdere kleinere dozen (uit dezelfde serie) dan kan het interessant zijn om deze als groter kavel te verkopen. Op deze manier bespaart u uzelf de moeite om veel tijd te besteden aan het zoeken naar meerdere kopers. Maak de kavel echter ook niet te groot, er moeten nog steeds kopers zijn die zoveel willen betalen. Als richtlijn kunt u kleinere dozen combineren tot een grotere partij totdat u de prijs voor een middelgrote partij krijgt.

Voor- en nadelen van investeren in Lego

Voordelen: minpuntjes
Erg makkelijk Beperkte liquiditeit
Instappen vanaf een klein bedrag Opslagruimte
Potentieel hoog rendement
“De Funfactor”